Pak dine gaver ind bæredygtigt med disse 6 nemme idéer

Giv gaver med god samvittighed! Der findes efterhånden mange bæredygtige alternativer til det glittede papir, der forbruges så meget af hvert år - og så er mange af dem endda nemmere at pakke ind med end traditionelt gavepapir.

© Vissevasse / @relove_relove_vintage

Der er mange måder at forstå bæredygtighed på, men når det kommer til gaver og gaveindpakning er det især et problem, at langt det meste gavepapir og gavebånd er et produkt, der bruges ressourcer på for blot at blive brugt i meget kort tid og derefter kylet direkte i skraldespanden.

Det meste gavepapir er nemlig belagt med lak eller andet, der gør det umuligt at genanvende. Og når vi ifølge Berlingske bruger cirka 825 ton gavepapir hvert år, så bliver det til en hel del.

Selvom det kan være en ekstra udgift at investere i bæredygtige alternativer til det billige, glittede gavepapir behøver det ikke at være en kæmpe udgift. Herunder giver vi dig forskellige alternativer i forskellige prisklasser, og heriblandt nogle, du nemt kan lave selv - alle med fokus på at gøre julen lidt mere bæredygtig.

TIP Prøv at aftale med dem, du skal holde jul sammen med, at alle forsøger at gøre gaveindpakningen mere bæredygtig - det kræver kun at alle investerer i genanvendelig indpakning et enkelt år eller to, før i har nok genanvendeligt gavepapir til potentielt resten af livets juleaftner.

© Forget Me Knot

1 Stof som gaveindpakning

Den japanske måde at pakke gaver ind på, tsutsumi eller furoshiki, er nærmest en filosofi i sig selv, og den står i stærk kontrast til måden, vi ofte i den vestlige del af verden håndterer gaver på - og pakker dem ud. Hurtigt og uden meget tanke for indpakningen.

Ifølge den kulturelle bevægelse Japan House har kunsten at pakke gaver ind i Japan altid været en måde at udtrykke respekt for natur og visdom og en måde at kommunikere ellers svært forståelige følelser - og en måde at skabe dybere forbindelser med den anden person.

Derfor er den japanske stofindpakning måske lige noget for dig, der gerne vil gøre gaveritualet med lidt mere særligt - og betænksomt over for naturen, ikke mindst.

Du kan købe stof, der er specielt syet til formålet, eller genbruge stof, du allerede har liggende, som indpakning. Du kan også finde silketørklæder i genbrugsforretninger og bruge som indpakning.

Stofindpakning, 'Natural Green,' Forget Me Knot, 64 kr. - kan købes her.

© Vissevasse

2 Genanvendeligt gavepapir

Gavepapiret her kan efter sigende genbruges i op til mellem 50 og 100 år. Det kan det, fordi det er lavet af plastik uden kemiske bindemidler, og derfor er det meget slidstærkt, selvom det stadig føles som papir.

Ifølge producenten kan et ark af gavepapiret ikke rives over, og man kan bruge tape på det uden at der efterlades mærker efterfølgende. Gavepapiret er altså et rigtig godt alternativ, hvis du gerne vil holde fast i følelsen af gavepapir, men også er klar til at tage et skridt i den bæredygtige retning, når det kommer til den søde juletid.

Gavepapir, 'Everwrap #06,' Vissevasse, 39 kr. - kan købes her.

© Hay

3 Æske, der kan bruges igen

Sættet her fra Hay koster 349 kroner for et sæt med fire æsker, men du kan også købe æsker helt ned til 16 kroner fra for eksempel Søstrene Grene.

På den måde kan du nemt selv vælge, om æsken skal være en del af gavens budget og en ekstra lille designforkælelse, eller om indpakningen er mere lig det almindelige budget, og det er gaven i sig selv, der er spændende - uanset hvad du vælger er der gode muligheder for at vælge indpakning, der kan bruges igen efter gaven er givet.

Og bonus! Hvis du har ti tommelfingre slipper du for at klippe-klistre med saks og papir, og kan blot dumpe gaven ned i en æske. Nemt!

Sæt med æsker, 'Box box,' Hay, 349 kr. - kan købes her.

© Karens Kommode

4 Fine stofposer som gaveindpakning

Du kan også pakke dine gaver ind med en stofpose. Den er både nem at pakke gaver ind med og genanvendelig. Du kan lave købe en, der er specielt lavet til formålet, eller - hvis du er ferm med en symaskine - lave din egen.

Gavepose, Karens Kommode, 199 kr. - kan købes her.

© HuaHua København

5 Gavebånd fra restmaterialer

... og som kan genbruges igen og igen. Ved at vælge gavebånd, du enten selv laver af stofrester - hvilket du kan læse mere om i vores artikel om bæredygtigt gavebånd her - eller du vælger at købe dit gavebånd, så er det en god idé at vælge noget, som ikke blot skal smides ud efter dets korte levetid pakket rundt om din gave.

Vælg i stedet noget som for eksempel det på billedet ovenover, som er lavet af stof og kan bruges mange gange.

Gavebånd, HuaHua København, 45 kr. - kan købes her.

© @relove_relove_vintage

6 Gaveæske betrukket med stof

Der findes masser af fine, enkle gaveæsker, og du kan med fordel betrække dine æsker selv med rester af papir eller stof, du har liggende.

Hvis du ikke er den kretive type kan du gså købe æsker betrukket med genanvendt stof - for eksempel disse smukke æsker betrukket med upcycled patchwork-stof, som er en hel gave i sig selv. Måske lige æsken til den helt specielle person, der fortjener en helt speciel gave?

Stofbetrukket æske, Relove Relove Vintage, fra 500 kr. - kan købes her.