Pojagi: Koreansk patchwork tradition er blevet trendy i Danmark

De traditionsrige patchwork-værker er ikke bare poetiske i deres udtryk, men også deres oprindelige brug og betydning. Se, hvordan du laver dit eget smukke patchworkgardin i videoen her.

Pojagi patchwork gardin
© @femte.til.venstre

En ældgammel koreansk tradition har fundet vej til moderne danske hjem.

Den går under navnet 'Pojagi' og har ifølge kilder mere end 2000 år på bagen.

Og selvom det lyder ret vildt, at den nu pludselig har fået trendstatus i Danmark, giver det ret god mening.

Pojagi er nemlig en patchwork-form, som - i modsætning til sin yngre amerikanske artsfælle, der også er blevet populær - består af ensfarvede, halvgennemsigtige stofstykker i naturlige kvaliteter og altid i firkanter.

Tiden, der skal lægges i at skabe de koreanske patchwork-værker, og det bæredygtige aspekt i at bruge stofrester peger direkte ind i tidens overordnede tendens for boligindretning med fokus på proces, fordybelse og miljø.

De mere dæmpede nuancer gør dem derudover nemme at integrere i moderne indretning.

Sådan syer du koreansk 'pojagi' patchwork som gardiner

Oprindeligt blevet stofstykkerne syet sammen i hånden med den særlige metode, som kendetegner pojagi.

Finessen ligger i, at stoffets sømrum gemmes med en teknik, der minder en smule om en fransk søm, der syes fladt ind mod stoffet.

I dag syes pojagi på maskine og nedenfor kan du se præcis, hvordan du skal gøre.

LÆS OGSÅ Vores kæmpe guide til de flotteste gardiner til dit hjem

Størrelsen på stofstykkerne var lig med status

Pojagi blev oprindeligt brugt til mange forskellige ting i det koreanske samfund. Især som en metode til at pakke ting ind for at transportere dem, opbevare dem eller give dem som gave.

Oprindeligt var de mest prestigefyldte dem, der bestod af de største, lange stykker stof - gerne i røde og lilla toner. De var forbeholdt de kongelige, mens lavere klasser brugte mindre stofstykker.

Lige nu ser vi metoden brugt som gardiner sammensat af lidt større stykker især og ikke helt så små stykker, som det ellers kan ses blandt de oprindelige versioner.

Den dag i dag bruges de stadig til at pakke gaver ind ved bryllupper og til at overbringe statsdokumenter, selvom det er svært ikke at tro at de var skabt til at være gardiner - se bare, hvor smukt, det kan se ud at indrette med den nye trend nedenfor.

LÆS OGSÅ Kæmpe guide til Danmarks fedeste køkkener

© @blikforfarver

Trine Liljekvist har skabt det smukkeste gardin med stykker af genbrugsstof, som er farvet naturligt med blåtræ, frangulabark, birkeblade og ellekogler.

Pojagi patchwork gardin
© @_mernee

Her er det Louise Johansen, der står bag profilen @_mernee, som har opgraderet spisestuen med et smukt pojagi-gardin. Patchwork-gardinet er lavet på bestilling af @frejeloewe.

Pojagi patchwork gardin
© @femte.til.venstre

Hjemme hos Johanne Landbo pynter et smukt pojagi-gardin, som Johanne selv har tryllet frem ved maskinen. Se hendes guide til metoden i videoen ovenover.

Pojagi patchwork gardin
© @juliewp

Hjemme hos Julie Wittrup Pladsbjerg pynter et gardin skabt på bestilling af Sille Windum i et mere utraditionelt mønster. Helt i tråd med det bæredygtige element er alle stofstykkerne genbrug farvet med planter.

Pojagi patchwork gardin
© Studio x Viadukt

Det var blandt andet interiørbutik og -studie Studio x Viadukt, der satte trenden på dagsordenen i Danmark, da de dekorerede deres butiksvinduer med nogle smukke af slagsen skabt af Fie Paarup i begyndelsen af 2020.