PU-skummet har endelig fået en afløser som populær ingrediens i cool DIYs

Når vi scroller igennem diverse DIY-projekter på Instagram, er det tydeligt, at PU-skummet for alvor har fået en afløser. Se bare de fine eksempler her, og få guiden til, hvordan du selv kan bruge det nye hypede materiale.

Du husker sikkert, hvordan PU-skummet i en periode tilbage i 2020 indtog de fleste DIY-glade menneskers hjem.

PU-skummet var en nem måde at give noget i hjemmet nyt liv - og det blev brugt på både skumspejle, malerier, lampeskærme og alt derimellem.

Siden da har vi set mange DIY-tendenser komme og gå, men ingen materialer, der har fået helt samme hype på Instagram og TikTok.

Ny DIY-hype fra byggemarkedet

Men nu har PU-skummet for alvor fået en afløser... gips!

Flere og flere giver nemlig gamle møbler nyt liv og laver skulpturer og møbler af gips.

Ligesom PU-skummet kan gipsen give struktur - og så kan det nemt formes, så det får det udtryk, du drømmer om.

Gipsen har et råt og ubehandlet udtryk ligesom spartel, og det er derfor nærliggende at tænke, at denne nye gips-tendens udspringer og er inspireret af spartelmassen.

Se bare de fine eksempler på DIYs af gips herunder - og få guiden til, hvordan du selv gør nederst i artiklen.

Lav selv DIYs med gips

Når vi dykker ned i de forskellige guides, vi er stødt på på Instagram, er der forskellige processer og måder at gøre det på - alt efter om du vil skabe form og volume, eller om du bare vil påføre gips direkte på et gammel møbel.

Vi har herunder samlet en guide til én måde at gøre det på, som tager udgangspunkt i at give en gammel ting et nyt udtryk gennem mere volume og en ny form.

Det skal du bruge

 • Aviser eller sølvpapir
 • Limpistol
 • Malertape
 • Handsker
 • Evt. papmaché
 • Modelgips eller gipsspartel. Gips kan findes i flere forskellige versioner, men modelgips eller gipsspartel kan fx bruges.
 • En fugtig klud
 • Sandpapir

Sådan gør du

 1. Ønsker du at lave en ny form eller give noget mere volume (fx en spejlramme), så start med at lav formen af aviser eller sølvpapir, så det cirka har den fylde, du gerne vil have. Lim det på med en limpistol og kom malertape udenpå, så du er sikker på at det holder.
 2. Kom eventuelt derefter papmaché på og form det, som du drømmer om (papmachéen kan udelades, og du kan derfor også vælge bare at springe direkte til trin 3).
 3. Når den eventuelle papmaché er tør, er det tid til at komme gipsen, i form af modelgips eller gipsspartel, udenpå (husk handsker).
 4. Husk at tør overskydende rester fra, imens gipsen stadig er våd (fx klatter på spejlglasset, hvis det er rammen på et spejl, du laver).
 5. Afslut ved at slibe gipsen med sandpapir, når den er tør, indtil den har den overflade, du gerne vil have.