Sådan bygger du din egen radiatorskjuler

Gør din lejlighed smukkere med denne superfine radiatorskjuler, som du selv kan lave derhjemme.

DIY Radiatorskjuler
© Juila Cathrine Thies

Byg din egen radiatorskjuler

Radiatorer er sjældent det pæneste at kigge på, men de skal jo til, hvis der skal varme i hjemmet. Heldigvis kan du skjule dine radiatorer med en DIY-skjuler, og du kan endda få en ekstra hylde til smukke stillebens.

Mange DIYs og byg selv møbler udspringer ofte af Ikea hacks, hvor du kan optimere og bygge videre på et Ikea møbel. Men fordi mange radiatorer har forskellige mål, så findes der ikke et Ikea hack til radiatorskjulere. Du er derfor nødt til at bygge din radiatorskjuler fra bunden af. Men frygt ej, vores DIY-guide kræver ikke mange flere håndværker-færdigheder end et Ikea hack.

Følg vores brugervenlige guide og vupti, så er dit hjem straks en tand smukkere.

Har du mod på også at bygge dit eget spisebord, en skjuler til din elmåler eller måske noget helt tredje? Så tjek vores liste med brugervenlige guides til byg selv møbler ud her.

Hjemmelavet radiatorskjuler
© Juila Cathrine Thies

Materialer til at bygge en radiatorskjuler

 • Fyrretræ eller andet billigt træ til rammen. I guiden er det anvendte træ 5,5 cm bredt og 2 cm tykt. Længden afhænger af størrelsen på radiatoren.
 • Fyrretræ til hyldekasse. Det anvendte træ er 13,8 cm bredt og 2 cm tykt. Husk at kigge på, hvor langt radiatoren stikker ud fra væggen; hvis den stikker langt ud, skal du benytte tilsvarende bredere træ.
 • Perforeret stålplade. I guiden er der anvendt en plade fra Netto Perforering, ring for pris og mål.
 • 8 lige beslag til rammen. Der kan bruges forskellige beslag, men det er vigtigt, at beslaget har 2 huller med afstand og at beslagene ikke er for store.
 • 4 vinkelbeslag til at samle hylde-kassen
 • Som minimum 10 ekstra af ovenstående vinkelbeslag, som skal bruges til at montere rammen på hyldekassen. Antal kommer an på størrelsen af kassen.
 • Hvid universalgrunderspray
 • Hvid spraymaling til radiator
 • Finkornet sandpapir
 • Groft sandpapir
 • 4 mellemlange skruer
 • Rensebenzin
 • Hvid træmaling
 • 2 stk. hyldeknægte, som svarer til hyldens bredde

LÆS OGSÅ Hyldeknægte: 4 forskellige typer, du skal kende

Hvis der ikke er plads til hyldekassen, f.eks. under en vindueskarm, kan du også nøjes med at montere rammen. Her skal du i stedet for de to hyldeknægte bruge 2 stk. riglejern og 2 stålhager.

Værktøj til at bygge en radiatorskjuler

 • Sav - hvis du har mulighed for at bruge en rundsav, kan dette godt betale sig, da det er nemmere at lave pæne samlinger.
 • Blyant og målebånd/tommestok
 • Skruetrækker
 • Klud
 • Pensel
Opmåling til hjemmelavet radiatorskjuler
© Juila Cathrine Thies

Opmåling til radiatorskjuler

Før du begynder at bygge, skal du selvfølgelig måle det hele op. Når du måler op, er vigtigt at tænke ind, at radiatorskjuleren skal hænge min. 3 cm over selv radiatoren, så varmen kan cirkulere, som den skal. Samtidigt er det en god idé ikke at bygge skjuleren helt ned til gulvet og holde den åben i bunden, så varmen også kan cirkulere under radiatoren.

Husk de 3 ekstra cm i højden, når du saver brædderne til, så skjuleren også dækker bunden af radiatoren.

Når du har målt op til rammen og besluttet, hvor brede brædderne skal være, kan du bestille stålpladen eller købe den i et byggecenter. Hvis du gerne vil være helt sikker på stålpladens mål, så vent med at bestille den, til du har samlet rammen. Stålpladen skal være 4 cm større i bredden og længden, end rammen er, så der er et par centimeter i alle kanter til fastmontering.

Sådan forbereder og maler du stålpladen

Når du har fået stålpladen hjem, skal du i gang med rensebenzin, finkornet sandpapir samt universalgrunder og radiatormaling. Allerførst skal pladen affedtes med rensebenzin på en klud, som ikke fnulrer.

Herefter skal du forsigtigt slibe pladen med sandpapir, så grunderen og malingen sidder bedre fast. Når du har slebet pladen, skal den lige tørres af, så der ikke sidder noget metalstøv tilbage.

Tag pladen med udenfor, når du skal spraymale. Start med et lag universalgrunder, og her skal du passe på med ikke at komme for tæt på pladen - læs eventuelt, hvad anvisninger på spraydåsen angiver, så du ikke ender med en ujævn overflade.

Når grunderen er tørret, sprayer du radiatormalingen på i 2-3 tynde lag. Lad malingen tørre mellem lagene, og husk, at du kun skal spraye den side, der er synlig, når den er hængt op.

Radiatorskjuler DIY
© Juila Cathrine Thies

Sådan samler du din hjemmelavede radiatorskjuler

Start med at skrue to lige beslag i hver ende af de to brædder, der sidder lodret på hver side af rammen. Skru herefter de to lodrette brædder sammen med de vandrette.

Hvis du ikke har savet helt lige, kan du rette lidt på kanterne med groft sandpapir.

Om du monterer stålpladen før eller efter, du sætter kassen på rammen, bestemmer du selv, men bare husk at male rammen, inden du sætter pladen på. Rammen kan monteres med små skruer.

Radiatorskjuler: Lav din egen
© Juila Cathrine Thies

Sådan laver du kassen

Når du skal til at lave kassen, der sidder uden om radiatoren, er det vigtigt at rammen og kassen har præcis samme højde og længde, så de matcher i størrelsen.

Du samler kassen med fire vinkelbeslag, som monteres i hjørnerne af kassen. Du skal bruge to beslag i hver side for at samle sidepanelet med det øverste bræt, og der skal også skrues skruer ned gennem det øverste bræt, så det er skruet godt sammen med de lodrette brædder. Brug to skruer pr. hjørne og sørg for at placere dem mellem vinkelbeslagene. Herefter kan du montere rammen på kassen.

Du bruger også vinkelbeslag til at montere kassen på rammen, og antallet afhænger af, hvor stor skjuleren er. Når du har sat ramme og kasse sammen, skal radiatorskjuleren bare males.

Hjemmelavet radiatorskjuler
© Juila Cathrine Thies

Maling og montering af radiatorskjuleren

Radiatorskjuleren males med helt almindelig hvid træmaling, og hvis der er synlige knaster i træet, kan du dække dem med spærre-/knastmaling.

Når malingen er helt tør, kan du montere skjuleren på radiatoren. Hæng hyldeknægte op 3 cm over radiatoren, og så er det bare på med kassen.

Guiden er udformet af Juila Cathrine Thies, måske bedre kendt som Frk.overspringshandling. Hvis du vil se flere fede DIY-guides, har Boshop.dk samlet 20 forskellige bloggeres bedste DIY-tips til stuen lige her.