Sådan får du solgt din bolig

Ejendomsmægler-kæden Home giver her 10 tips, der gør din bolig mere attraktiv for køberne

1. oktober 2009 af Mette Noppenau

Skal du sælge din bolig er det vigtigt at den tager sig så godt ud som muligt. Her får du ejendomsmæglerkæden Homes 10 bud på, hvordan du bedre kan tiltrække køberne og få solgt din bolig hurtig. Listen er lavet med input fra ejendomsmæglere rundt i hele landet.


1. Sæt en skarp og attraktiv pris
Vigtigst af alt: Køberne fokuserer i øjeblikket meget på prisen. Derfor handler det ikke bare om at følge med prisudviklingen, det handler om at være foran den.

I stedet for mange små nøk for at følge prisfaldet, skal man sætte prisen en anelse lavere end de andre boliger i området. Så er det nemlig din bolig, køberne først kommer og ser på.

På den måde bliver din bolig referencebolig, som køberne sammenligner de andre muligheder med. Hvis din bolig så er lige så fin som de andre, er det din, der bliver solgt.


2. Ryd op og ryd ud
Lug ud blandt dine møbler og andre personlige genstande. Boligen må ikke være stoppet til med møbler.

Et stærkt personligt præg kan også virke afskrækkende på køberne. De skal kunne se mulighederne i boligen - som hvordan lejligheden kan indrettes, hvis han eller hun flytter ind.

Helt tom for møbler virker heller ikke godt. Boligen skal se beboet ud. Hvis alt er taget ud, og man kan se mærker væggen efter de billeder, der tidligere har hængt der, ligner boligen et dødsbo.


3. Alvorlige fejl skal udbedres
Alle alvorlige fejl bør generelt være udbedret. Hvis der i tilstandsrapporten fx står, at vinduerne er rådne, fokuserer de potentielle købere på vinduerne, så snart de træder ind. Ofte konkluderer de, at det vil være dyrt at udbedre de alvorlige fejl.

Sørg derfor for at få ordnet det, der i tilstandsrapporten kaldes K2 og K3-fejl, og som ikke nødvendigvis koster en formue, men alligevel skæmmer huset og dermed skader salget.


4. Udskift de gamle vinduer
Vil du renovere boligen, så overvej grundigt, hvad du vil bruge pengene på. Selv om du sætter nyt køkken i, vil mange købere være uenige i din smag - og de penge får du ikke igen ved et salg.

Modsat kan det være en god ide at skifte vinduer. Vinduerne er noget af det første, man lægger mærke til i boligen, fordi de er boligens ’øjne’. Det er dem, du kigger ud ad - og ind på.

Nye vinduer giver boligen et facelift, og som en sidegevinst følger der ofte en lavere varmeregning.


5. Spørg vennerne til råds
Når du selv har ryddet op, er det en god ide at lade andre kigge på din bolig med kritiske øjne. Meget hurtigt vænner vi os nemlig selv til irriterende ting, som for eksempel at kommoden står lige ved indgangen. Selvom du selv er holdt op med at gå ind i den, vil mange boligkøbere opfatte det som et irritationsmoment, at den står der.

Det er de irriterende knaster, du skal have høvlet af. Og det kan dine venner og bekendte ofte hjælpe dig med.


6. Gør det hyggeligt
Et boligsalg handler i al sin enkelhed om, at boligkøberne skal sænke skuldrene. Det kan ske ved at vise dem en hyggelig bolig.

De potentielle købere skal have en fornemmelse af, at her i boligen befinder man sig godt.

Det kan være en god ide at prøve at lave små arrangementer med hyggeting i hjørnerne. Ligeledes kan du tage friske blomster ind fra haven og stille frem. Det er både rart at se på og dufte til.

Undgå for alt i verden, at din bolig lugter dårligt. Lugt af dyr og røg kan også skræmme boligkøberne væk.


7. Gør det unikke synligt
Alt hvad der øger herlighedsværdien i din bolig, skal du gøre synligt. Hvis du har frit udsyn til en sø, et flot landskab eller bare en charmerende havepavillon, så sørg for, at der er frit udsyn.

Selvom du selv har vænnet dig til udsigten, så skal køberne gøres opmærksom på det.

Generelt skal du gøre alt for, at de positive ting i boligen bliver tydelige.


8. Lad naboerne ”sælge” for dig
Har du gode naboer, så lad dem vide, at din bolig er til salg. Når der kommer købere, som er ude at se haven, kan det jo være, at naboen lader et ord falde om, at det er et rigtig godt kvarter.

Naboerne betragtes ofte som uvildige, og deres ord vil vægte tungt hos en potentiel køber.


9. Brug dit netværk
De fleste har en ejendomsmægler til at styre og fremme salget, men du kan også med fordel udnytte dit netværk. Eksempelvis har elektroniske netværk som Facebook gjort det markant lettere at sprede budskaber. På den måde kan du lade vennerne fortælle videre, at din bolig er til salg, og at du måske lige har sat prisen ned.


10. Vær ikke i boligen
Det er vigtigt, at du tager væk, når potentielle boligkøbere kommer for at se din bolig.

Boligkøbere kan ikke lide, at ejerne kigger dem over skulderen eller blander sig i fremvisningen. Så tør de ikke være ærlige og røre ved boligen - som at åbne skabslåger i køkkenet. Ikke for at snage, men simpelthen for at tjekke kvaliteten.


I Bolig Magasinet nr. 117 der udkommer den 8. oktober, har vores stylist har ved hjælp af ovenstående enkle råd forvandlet en bolig fra mørk og rodet til lys og salgsklar.

Andre læsere kan også lide...

Seneste

Måske er du interesseret i ...