Halloween græskar udskæring
Sådan laver du en græskarlygte© Ylanite Koppens/Pexels

Halloween græskar: Sådan laver du nemt en flot græskarlygte

Vi guider dig til udskæringen af din græskarlygte trin-for-trin, så du kan se, hvor nemt det faktisk er at lave kreative og gyyyselige halloween græskar.

3. oktober 2020 af Signe Lønholdt & Emma Vitved

Misunder du naboernes kreative udskæringer af deres halloween græskar? Du kan også selv lave smukke og skræmmende græskarlygter - det er slet ikke så svært.

Det skal du bruge til at skære halloween græskar ud

  • Græskar
  • Skarp kniv
  • Urtekniv
  • Knappenåle eller tape
  • Skabelon
  • Tykt søm

1. Tegn eller find en skabelon med det motiv, du gerne vil have på dit græskar. Nederst finder du en guide med gode ideer til motiver. Print ud og klip eventuelt papirarket til så det er nemmere at arbejde med. 

OBS Du skal ikke skære eller klippe motivet ud.

2. Afhængigt af motivet skal du vælge, om du vil udhule græskaret fra toppen eller bunden. Hvis du udhuler i bunden skal du sørge for at lave en 'skorsten' i toppen af græskaret så varme og røg kan komme ud. Skær enten toppen af, så du får et lille låg eller lav et rundt hul i bunden med en skarp kniv.

3. Herefter skraber du indmaden ud med en ske eller isske (husk, at du kan bruge indmaden til lækre retter, så lad være med at smide det ud). Den side, du skal skære skabelonen i, skal væggen være relativ tynd, så det er let at skære skabelonen ud. Når græskaret er hult indeni, er det tid til at begynde at lave dit motiv.

4. Sæt skabelonen fast på med knappenåle eller tape. Herefter tager du et tykt søm og begynder at prikke huller langs aftegningen på dit motiv (se billede).

Skabelon med mønster på græskar
© boligmagasinet.dk


Når det er gjort, tager du en lidt mindre kniv frem (som f. eks. en urtekniv) og skærer motivet ud.

5. Tadaaa - dit græskar er færdigt! Så er det tid til at sætte det ud på trappestenen, så det kan få lange blikke fra naboerne.

Tip: Gør din græskarlygte ekstra uhyggelig ved at komme tøris i bunden af lygten. Tøris skaber et tyk, hvid dis, som vil sive ud af hullerne. Uuuuh!

Skabeloner og ideer til udskæring af halloween-græskar

Begynder

Hvis det er første gang, at du skal skære et græskar, så hjælper vi dig her lidt på vej til det bedste resultat. 

Disse skabeloner er lige til at printe ud og sætte på dit græskar. Derefter kan du følge ovenstående guide. 

Let øvet 

Her er et par græskarudskæringer, du kan blive inspireret af, hvis du før har haft succes med at skære græskar, eller hvis du bare ønsker at udfordre dig selv en smule. Disse udskæringer kræver noget mere snilde, men resultatet bliver virkelig også fint - og uhyggeligt. 

Ekspert

Er dine færdigheder efterhånden så gode, at du tør at kaste dig ud i et mere kompliceret græskarprojekt? Så har vi her et par ideer, du kan prøve af. 

Til disse projekter anbefaler vi, at du til en start tegner dit motiv direkte på græskaret med en utydelig tusch (ellers kan det tørres af med en klud senere). I stedet for at skære hele vejen igennem, så brug da en linoliumskniv til at fjerne det yderste lag på græskaret, så lys stadig kan ses gennem. Det giver en flot effekt og gør arbejdet noget nemmere. Hvis lyset bliver for svagt, så skrab noget af 'væggen' af på indersiden af græskaret, så det bliver mere gennemsigtigt. 

Du kan naturligvis også vælge at skære hele vejen igennem. Det gør dog motivet noget sværere at skære ud og langt mere skrøbeligt. 

Håndplukket til dig

Seneste

Måske er du interesseret i ...