Halloween-græskar: Sådan skærer du en flot græskarlygte

Vi guider dig trin for trin til udskæringen af dit halloween-græskar, så du kan se, hvor nemt det faktisk er at lave kreative og gyyyselige græskarlygter.

Halloween græskar udskæring
© Getty Images

Halloween har efterhånden udkonkurreret fastelavn blandt de yngste generationer som årets udklædningsfest.

Måske fordi det hele bliver sat på spidsen af det uhyggelige element? For ikke at tale om slikket og de dekorative græskarlygter, som også hører med.

Har naboernes gyselige græskar de seneste år givet dig blod på tanden (apropos uhygge) til selv at skære et halloween-græskar i år, så får du her vores bedste tips til at gøre det så nemt og vellykket som muligt, så du undgår de mest oplagte begynderfejl.

LÆS OGSÅ 13 gysende gennemførte kageidéer til din halloween.

Den rette timing: Så længe kan dit halloween-græskar holde

Et udskåret halloween-græskar kan holde sig pænt i fem dage til en uge, hvis vejret er koldt, og du ikke har tændte, levende lys i det for ofte.

Så sørg for ikke at lave det alt for tidligt, hvis du gerne vil have det klar på dørtrinet, når kvarterets unger banker på 31. oktober, når vi fejrer halloween.

OBS Flere steder er et halloween-græskar ude foran døren et signal om, at man er med på at dele slik ud og deltage i aftenens uhyggeligheder. Så har du et græskar stående fremme, så sørg for også at have en fyldt slikskål.

Skær et halloween græskar

Det er ikke kun ansigter, du kan skære i dit græskar!

© Getty Images

Græskarudskæring: Sådan skærer du kvarterets uhyggeligste halloween-græskar

Det skal du bruge til at skære halloween-græskar

 • Græskar
 • Noget at skære med. Fx en skarp kniv til toppen og en urtekniv til dekoration
 • Knappenåle eller tape
 • Skabelon
 • 1 søm
 • Evt linoleumskniv

Hvad skærer man et græskar med?

Skallen på et græskar er både tyk og hård, og du kan derfor ikke bruge hvad som helst til at skære dit græskar.

Men der er mange forskellige holdninger til, hvad du skal (og må) bruge til at skære græskarret med. Mens nogle anbefaler, at du bruger en urtekniv, så mener andre, at urtekniven og andre køkkenknive er et no-go, fordi de er for farlige, hvis de smutter.

Og vores anbefaling er derfor, at du bruger din sunde fornuft og er forsigtig, hvis du vælger at bruge en skarp kniv fra køkkenskuffen.

Er du en af dem, der ikke er helt tryg ved at bruge en skarp kniv, så er der faktisk lavet et redskab netop til dette formål: græskarsaven, som du fx kan købe her.

Sådan skærer du et halloween-græskar

 1. Begynd med at skære toppen af, som skal være dit låg. Tegn evt. med en tusch, hvor du vil skære. Det kan efterfølgende fjernes med håndsprit. Brug en spids, skarp kniv, og "stik" låget frit med skrå, nedadgående stik hele vejen rundt, så dit "låg" kan tages af.

  TIP Lav eventuelt en takket kant.

 2. Skær kerner, kød og tråde fri af låget.

 3. Nu skal dit græskar udhules. Hemmeligheden bag et flot halloween-græskar er, at du også skal fjerne en del af indersidens faste kød, når du har fjernet indmaden. Brug en spiseske af metal, som du kører rundt langs græskarrets inderside, mens du skraber det faste kød ud. Der, hvor du vil lave dine udskæringer, skal siden på dit græskar være tyndest. 1,5 cm cirka. Er siden for tyk, bliver det svært at se lyset, men bliver den for tynd, holder dit græskar ikke særligt længe.

 4. Vælg et motiv. Du kan enten tegne det på med tusch i frihånd eller bruge en skabelon. Bruger du en skabelon, skal den printes på papir. Herefter sætter du den fast på dit græskar med tape eller knappenåle og stikker linjerne på tegningen ud med et lille søm.

 5. Fjern din skabelon, og skær nu efter de stiplede streger, du har udstukket med sømmet, eller skær ud efter din tuschstreg med en skarp urtekniv. Vær opmærksom på vinklen på din kniv, når du skærer, så du undgår, at hullerne er større på den udvendige side end den indvendige. Er fejlen alligevel opstået, kan du skære hullerne til, så lyset kan ses ordentligt.

 6. Når du er færdig og tilfreds, pensler du indersiden af dit græskar med Atamon, så det holder længere.

 7. Slut af med et fyrfadslys eller LED lys i bunden. Vælger du levende lys, skal du være opmærksom på, at varmen forkorter levetiden på dit græskar.

LÆS OGSÅ Brug en boremaskine til at dekorere dit halloween græskar.

Udskæring af halloween-græskar
© Getty Images

Derfor laver vi græskarlygter til halloween

Selvom mange automatisk forbinder halloween med USA, så stammer festen med græskarlygter faktisk fra Irland og England og kom til "Guds eget land" med de keltiske immigranter fra Storbritannien.

Festen markerer overgangen fra sommer til vinter og det, man dengang mente var årsskiftet den 31. oktober. En helt særlig aften, hvor afdøde kunne krydse over fra de dødes verden til de levendes.

Dengang tændte man store bål både for at vise vej for de afdøde, men også for at holde onde ånder fra døren.

Udover bålene som afskrækningsmiddel blev majroer også udhulet og brugt til små lysende roe-lanterner. Men da irerne og englænderne kom til Amerika blev de i mangel på roer udskiftet med græskar – og en ny tradition var født.

Hvornår kom halloween til Danmark?

Der skulle dog gå mange år, før de orange grøntsagslygter også blev en elsket højtidsfavorit herhjemme, men omkring år 2000 begyndte vi at se dem dukke op på danskernes dørtrin.

Fra 2015 begyndte salget af græskar at stige markant, og arealet af marker, der bruges til at dyrke halloween-græskar, steg fra 2020 til 2021 med 20 procent.

Hvornår er det halloween?

Datoen for halloween ligger fast den 31. oktober, uanset om det er år 2023, 2024 eller 2025 – i modsætning til Fastelavn, der altid falder 7 uger før Påskesøndag og derfor har forskellige datoer fra år til år.

LÆS OGSÅ 13 nemme halloween kostumer, du selv kan lave.

Skabeloner og ideer til udskæring af dit halloween-græskar

Herunder finder du inspiration og gode idéer til, hvilken græskarudskæring du kan skræmme naboerne med på årets mest uhyggelige dag. God fornøjelse!

Begynder

Skal du til at skære dit første halloween-græskar, kan det være en god idé at starte i den lettere ende. Disse skabeloner er lige til at printe ud og sætte på græskarret. Derefter kan du følge ovenstående guide.

Let øvet

Her er et par græskarudskæringer, du kan blive inspireret af, hvis du før har haft succes med at skære græskar, eller hvis du bare gerne vil udfordre dig selv en smule. Disse udskæringer kræver noget mere snilde, men resultatet bliver virkelig også flot – og uhyggeligt.

Ekspert

Er dine færdigheder efterhånden så gode, at du godt tør kaste dig ud i et mere kompliceret græskarprojekt? Så har vi her et par idéer, du kan prøve af.

Til disse projekter anbefaler vi, at du til en start tegner dit motiv direkte på græskarret. I stedet for at skære hele vejen igennem så brug da en linoleumskniv til at fjerne det yderste lag på græskarret, så lys stadig kan ses gennem – det giver en flot effekt. Hvis lyset bliver for svagt, så skrab noget mere af 'væggen' af på indersiden af græskarret, så det bliver mere gennemsigtigt.

Kan man spise et halloween græskar?

I princippet ja. Men til madlavning gør Hokkaido- eller Butternut-græskarret en markant bedre figur end halloween-græskarret, da de har væsentligt mere smag.

Desuden har du ofte et halloween-græskar stående længe nok til, at du skal være en anelse desperat, før du laver suppe på et blødt, rynket og udtjent spøgelses-græskar.

Til gengæld kan du uden problemer tage kernerne fra udhulingen og tørre dem i ovnen med krydderier efter smag – for derefter at bruge dem som snack eller i salater. Al indmaden fra det udhulede græskar kan ligeledes sagtens smides i en gulerodskage, hvor det vil give sødme og fugt til kagen.