Halloween græskar: Sådan skærer du en flot græskarlygte

Vi guider dig til udskæringen af din græskarlygte trin-for-trin, så du kan se, hvor nemt det faktisk er at lave kreative og gyyyselige halloween græskar.

Halloween græskar udskæring
© Getty Images

Halloween har efterhånden udkonkurreret fastelavn blandt de yngste generationer som årets udklædningsfest.

Måske fordi det hele bliver sat på spidsen af det uhyggelige element? For ikke at tale om slikket og de dekorative græskarlygter, som også hører med.

Har du også fået mod på at skære dit eget halloweengræskar i år, så får du vores bedste tips til at gøre det så nemt og vellykket som muligt, så du undgår de mest oplagte begynderfejl.

LÆS OGSÅ 13 gysende gennemførte kageidéer til din halloween

Den rette timing: Så længe kan dit halloween-græskar holde

Et udskåret halloween græskar kan holde sig pænt 5 dage til en uge, hvis vejret er koldt og du ikke har tændte, levende lys i det for ofte.

Så sørg for ikke at lave det alt for tidligt, hvis du gerne vil have det klar på dørtrinet, når kvarterets unger banker på 31. oktober, når vi fejrer halloween. Flere steder er et halloween-græskar ude foran døren nemlig et signal om, at man er med på at dele slik ud og deltage i aftenens uhyggeligheder.

Skær et halloween græskar

Det er ikke kun ansigter, du kan skære i dit græskar!

© Getty Images

Det skal du bruge til at skære halloween græskar

 • Græskar
 • Skarp kniv til toppen
 • Urtekniv til dekoration
 • Knappenåle eller tape
 • Skabelon
 • 1 søm
 • Evt linoleumskniv

Sådan skærer du et halloween græskar

 1. Begynd med at skære toppen af, som skal være dit låg.
  Tegn evt. med en tusch, hvor du vil skære. Det kan efterfølgende fjernes med håndsprit. Brug en spids, skarp kniv og "stik" låget frit med skrå, nedadgående stik til dit "låg" kan trækkes af.
  TIP Lav eventuelt en takket kant.
 2. Skær kerner, kød og tråde fri af låget.
 3. Nu skal dit græskar udhules. Hemmeligheden bag et flot halloween græskar er, at du også skal fjerne en del af indersidens faste kød, når du har fjern indmadden.
  Brug en spiseske af metal, som du kører rundt langs græskarets inderside, mens du skraber det faste kød ud. Der, hvor du vil lave dine udskæringer, skal siden på dit græskar være tyndest. 1,5 cm ca. Er siden for tyk, bliver det svært at se lyset, men bliver den for tynd holder dit græskar ikke så længe.
 4. Vælg et motiv, som du enten tegner på med tusch i frihånd eller brug en skabelon.
  Bruger du en skabelon, skal den printes på papir. Herefter sætter du den fast på dit græskar med tape eller knappenåle og stikker linjerne på tegningen ud med et lille søm.
 5. Fjern din skabelon og skær nu efter de stiplede streger, du har udstukket eller skær ud efter din tuschstreg med en skarp urtekniv. Vær opmærksom på vinklen på din kniv, når du skærer, så du undgår at hullerne er større på udvendig side end indvendige. Er fejlen alligevel opstået, kan du skære hullerne til, så lyset kan ses ordentligt.
 6. Når du er færdig og tilfreds, pensler du indersiden af dit græskar med Atamon, så det holder længere.
 7. Slut af med et fyrfadslys eller LED lys i bunden. Vælger du levende lys, skal du være opmærksom på at varmen forkorter levetiden på dit græskar.

LÆS OGSÅ Brug en boremaskine til at dekorere dit halloween græskar

Derfor laver vi græskarlygter til halloween

Selvom mange automatisk tænker USA, når de tænker halloween, så stammer festen med græskarlygter faktisk fra Irland og England og kom til "Guds eget land" med de keltiske immigranter fra Storbritanien.

Festen markerer overgangen fra sommer til vinter og det, man dengang mente var årsskiftet d. 31. oktober. En helt særlig aften, hvor afdøde kunne krydse over fra de dødes verden til de levendes.

Dengang tændte man store bål både for at vise vej for de afdøde, men også for at holde onde ånder fra døren.

Udover bålene som afskrækningsmiddel, blev majroer også udhulet og brugt til små lysende roe-lanterner. Men da irerne og englænderne kom til Amerika blev de i mangel på roerne udskiftet med græskar - og en ny tradition var født.

Hvornår kom halloween til Danmark?

Der skulle dog gå mange år, før de orange grøntsagslygter også blev en elsket højtidsfavorit herhjemme, men omkring år 2.000 begyndte vi at se dem dukke op på danskernes dørtrin ifølge ekspert.

Fra 2015 begyndte salget af græskar at stige markant og arealet af marker, der bruges til at dyrke halloween-græskar steg fra 2020 til 2021 med 20 procent.

Hvornår er det halloween?

Datoen for halloween ligger fast den 31. oktober, uanset om det er halloween i 2022, 2023 eller 2024.I modsætning til Fastelavn, der altid falder 7 uger efter Påskesøndag og derfor har forskellige datoer fra år til år.

LÆS OGSÅ 13 nemme halloween kostumer, du selv kan lave.

Skabeloner og ideer til udskæring af halloween-græskar

Begynder

Disse skabeloner er lige til at printe ud og sætte på dit græskar. Derefter kan du følge ovenstående guide.

Let øvet

Her er et par græskarudskæringer, du kan blive inspireret af, hvis du før har haft succes med at skære græskar, eller hvis du bare ønsker at udfordre dig selv en smule. Disse udskæringer kræver noget mere snilde, men resultatet bliver virkelig også fint - og uhyggeligt.

Ekspert

Er dine færdigheder efterhånden så gode, at du tør at kaste dig ud i et mere kompliceret græskarprojekt? Så har vi her et par ideer, du kan prøve af.

Til disse projekter anbefaler vi, at du til en start tegner dit motiv direkte på græskaret. I stedet for at skære hele vejen igennem, så brug da en linoleumskniv til at fjerne det yderste lag på græskaret, så lys stadig kan ses gennem. Det giver en flot effekt. Hvis lyset bliver for svagt, så skrab noget mere af 'væggen' af på indersiden af græskaret, så det bliver mere gennemsigtigt.

Kan man spise et Halloween græskar?

I princippet ja. Men til madlavning gør Hokkaido eller et Butternut græskar en markant bedre figur end Halloween-græskaret, da de har væsentlig mere smag.

Desuden har man ofte et Halloween-græskar stående længe nok til, at man skal være en anelse desperat, før man laver suppe på et blødt, rynket og udtjent spøgelses-græskar.

Til gengæld kan man uden problemer tage kernerne fra udhulingen og tørre dem i ovnen med krydderier efter smag og bruge dem som snack eller i salater. Al indmaden fra det udhulede græskar kan smides i en gulerodskage, hvor det vil give sødme og fugt til kagen.