Wauw! Sådan fik Daniel sin Strelizia til at vokse til 2,6 meter på bare 9 måneder
Daniel Ishøj kalder sig selv aktodidakt plantenørd, og vi kalder ham en succesfuld én af slagsen! Beviserne for hans grønne fingre er mange, og her får du hans bedste tips til at få succes med dine grønne beboere.
Selvlært "plantehvisker"
Hjemme hos Daniel Ishøj Nielsen, Head of Operations hos Bloggers Delight, er planter en væsentlig del af indretning.
Naturligvis, når man er selvudnævnt, autodidakt plantenørd!
Men det opsigtsvækkende ved hjemmet er ikke mængden af planter, men planternes udvikling.
For hvis der er noget, Daniel virkelig har styr på, så er det at få sine planter til at vokse!
På bare ni måneder har han fået en paradisfugl (Strelizia Nicolai) til at skyde i vejret fra knap én meter til 2,6 meter! Og lignende fortælling knytter sig til den bananpalme, han har stående i en grå krukke.

Paradisfugl FØR - april 2018

Paradisfugl EFTER - januar 2019
Daniels kommentar til plantens imponerende vækst
Vores Strelitzia Nicolai er placeret i vores soveværelse, som er lyst døgnet rundt. Her er ingen direkte sol, men rummet er lyst op det meste af tiden, hvilket giver de bedste forudsætninger. Derudover er der som regel høj luftfugtighed i soveværelset, hvilket er ren magi for planten.
I sommerhalvåret fik den ca to liter vand om ugen, men dette øges i takt med, at planten vokser - i slutningen af sommeren fik den to-fire liter om ugen. I vinterhalvåret har den fået ca to liter om ugen.
Gødning er på intet tidspunkt brugt.
Vi har fra start af placeret den i en stor potte, så den havde rigeligt med plads til at vokse. Det er faktisk samme potte på begge billeder!
Dog har jeg her i weekenden taget ét af sideskudene fra og plantet for sig og kunne i den forbindelse konstatere, at rodnettet på planten fylder hele potten, så det er tid til at finde en større.

Bananpalmen FØR - april 2018

Bananpalmen EFTER - januar 2019
Daniels kommentar til plantens imponerende vækst
Jeg har en helt speciel kærlighed til denne plante. Den blev købt som et for-sjov-projekt tilbage i april 2018, og jeg havde ikke de vilde forhåbninger til bananpalmen. Den er en meget tropisk plante, som er vant til skyhøj luftfugtighed i junglen og regnskovene - nok har vi mange planter hos os, men det er dog ikke regnskovslignende tilstande. Men med masser af lys (så meget af døgnet som muligt - og heraf 1 times direkte sollys ca. gennem vinduet) og spandevis af vand, har den altså vokset sig virkelig flot og har nu blade, der måler op til 70 cm i længde.
Bananpalme har i sommerhalvåret fået mellem 10-20 liter vand om ugen - og enkelte uger helt op til 30 liter (fuldstændig massive vandmængder!). Her i vinterhalvåret har vi holdt os nede på ca. 10 liter vand om ugen. Derudover har den fået en gang med forstøveren hver anden dag i både sommer- og vinterhalvåret samt en tur under bruseren en gang om måneden.
Når vi taler planter med så massive vandmængder, skal du bruge en potte med hul i og dertilhørende underskål, ellers er risikoen for at drukne palmen alt for stor. Bananpalmens nederste blade bliver kedelige og brune i takt med, at der kommer ny ved kronen, så disse pilles blot af ved stammen, når du ikke vil se på dem længere.

Guide: Sådan får du dine grønne planter til at gro
Er du også helt vild med at indrette dig med grønne planter hjemmet, så er det nu, du skal tage noter.
Vi har nemlig bedt Daniel om at skrive en udførlig guide for "plantedummies", som du kan tage udgangspunkt i, så du forhåbentlig også kan få lov at se dine palmer vokse dig over hovedet og få livvidde større end Obelix'.
- Planter er som børn; de har alle forskellige behov og nogle gange kan de godt te sig, selvom du gør, som de beder om, siger Daniel, men har dog alligevel nogle generelle tommelfingerregler til dig.

LYS: Her skal din plante stå
Der er stor forskel på, hvor meget lys planter skal have; nogle vil gerne stå lyst hele tiden, mens andre fint nøjes med halvskygge. Alle planter kan dog godt lide lys, så du går aldrig galt i byen, hvis du sørger for, at de står lyst så meget af døgnet som muligt. Dog aldrig i direkte sollys i mere end max 1-2 timer om dagen, da det kan svitse bladene og gøre selv den flotteste plante kedelig og brun.
Har du ikke mulighed for at give planterne så meget lys i dit hjem, bør du overveje at købe planter, som vokser godt i halvskygge. Her kan nævnes den populære "bloggerplante" Fingerphilodendron (bedre kendt som Monstera Deliciosa), guldranke, pilea og fredsliljen.

VAND: Så meget skal din plante have
Der kan også være stor forskel på, hvor meget vand dine planter skal have, og det er en god idé at sætte sig ind i den enkelte plantes behov. Som tommelfingerregel skal de øverste 2-3 cm af jorden være helt tør før, du vander i april – september, og mellem oktober og marts skal det være ca. 3-5 cm, da planterne har brug for mindre vand i vinterhalvåret.
Hvis du giver planterne for meget vand, kan det typisk ses ved, at stilkene bliver helt bløde og våde (så er de mere eller mindre rådnet), og en let overvanding kan ses ved, at bladene bliver gule. Bliver bladene brunlige og tørre/knasende, så får planten for lidt vand.

KRUKKE: Giv din plante et passende hjem
- Hvis du endnu ikke er så ferm udi planter – eller i hvert fald til at holde dem i live – så vil jeg altid anbefale, at du bruger potter og krukker med hul i bunden og underskål. Ved at gøre dette, kan eventuelt overskydende vand løbe fra, så du ikke drukner planten og dermed risikere at rødderne rådner.
- Vil du gerne undgå underskål og risikoen for at vandet løber udover hele gulvet (for den kender vi alle sammen – jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har haft vandpytter i hele lejligheden), så sørg for at have et par cm lecakugler i bunden af potten, inden du kommer jord i, da det er med til at dræne vandet. Lecakugler kan fås i de fleste plantebutikker og byggemarkeder og koster typisk ikke mere end 30-40 kroner for 10 liter.

LUFT: Skab det rette klima for din plante
- Radiatorer og tør luft er alle planters værste fjende. Stil aldrig en plante tæt på en radiator (hold minimum 1 meters afstand og gerne mere). Bladene tørrer hurtigt ud og vil typisk få brune kanter, der langsomt ”spiser” bladet udefra, hvis du ikke får rettet op på problemet.
I vinterhalvåret er det en rigtig god idé at bruge en forstøver et par gange om ugen henover bladene, da det øger luftfugtigheden og dermed minimere risikoen for brune og kedelige blade.
Hvis du har mulighed for det, så overbrus gerne dine planter en gang om måneden under bruseren (dog ikke kaktusser og andre sukkulenter). Så vil de takke dig.

BONUS: Beskæring og gødning
Beskæring er som udgangspunkt ikke nødvendigt med grønne planter (det er typisk ved træer og blomster, at man gør dette, og her har jeg ikke så mange guldkorn at dele ud af). Jeg synes også, det har noget charme, at planterne får lov at vokse frit og former sig, som de nu selv vil. Dog vil planter med tiden få visne blade, da de nye blade tager noget af næringen, og når de er kedelige at se på, kan du roligt skære bladene af inde ved stammen med en kniv.
Hvis dine planter stopper med at vokse sig større, og du ellers er opmærksom på de andre ovennævnte ting, kan det være fordi, de har brug for et skud gødning (her findes et hav af forskellige metoder – læs på pakken inden du køber), eller fordi der simpelthen ikke er plads i potten længere, og det er tid til omplantning.
Hvis hele potten er ét stort virvar af rødder, så er det tid til at sætte planten i en større potte, hvis du ønsker den skal vokse sig større vel at mærke. Når du omplanter skal du altid huske at mikse den gamle jord med ny jord. Den nye jord er med til at sikre ny næring, mens den gamle jord er med til at sikre, planten ikke bliver stresset og går hen og dør – ja, det lyder fjollet, men planter kan godt blive stressede.
Ellers er der ikke så meget andet at sige end at prøve sig frem – vi alle har nogle plante-mord i bagagen. Du er hjertelig velkommen til at skrive til mig påInstagram, hvis du har en specifik plante, du mangler hjælp til!
