10 ting, du skal overveje, når du vil lave en hems

Hvis du er i tvivl om, hvordan du udnytter dine kvadratmeter bedst muligt, så bør du overveje en hems. Vi har samlet ti helt unikke løsninger til udnyttelse af pladsen i dit rum.

Hems idéer
© Getty Images

Tænk ud af boksen - og op i luften. Måske er en hems lige præcis dét, der får kabalen i dit rum eller hjem til at gå op.

En hems er per definition en afsats ofte over tagbjælkerne i et hus, men kan også laves på andre måder. Idéen er grundlæggende en afsats, som kan bruges til enten opbevaring eller ophold - fx kontor eller soveplads.

Reglerne for hemse i Danmark er, at de ikke må være aflukkede fra de rum, de bygges i, og at arealet ikke må overstige 4,5 kvm ( med undtagelse af det areal, der har mindre end 1,5 m fra gulvet til ydersiden af taget, hvis der er skråvægge).

Overstiger det brugbare, beboelige areal 4,5 kvm bliver det ikke længere betragtet som en hems, men derimod en indskudt etage og vil derfor tælle med i det samlede boligareal.

Men når bare du overholder de gældende regler og lovkrav, så er der uendeligt mange muligheder for, hvordan din hems skal se ud.

Vi har samlet vigtige pointer og inspiration til, hvordan din hems kan se ud og hvad du kan tage med i dine overvejelser, når du vil bygge en hems.

1 Tænk over placeringen af din hems

Når du vælger at bygge en hems, giver det måske sig selv, at kvadratmeterne under vil blive mere kompakte.

Så hvis du har mulighed for forskellige placeringer eller indretning under hemsen, så overvej at udnytte pladsen under til noget, som gerne må have lidt hulestemning, eller hvor du ikke opholder dig så meget.

Det kan fx være med en hems over entréen, skrivebordet eller køkkenet.

2 Hems foran et vindue

Det er nærliggende at sætte en hems op i et indhak, alkove eller karnap, og det kan også godt lade sig gøre foran et vindue, hvis du vurderer, at der kommer lys nok ind i lokalet på trods.

Overvej, om det giver mening at bygge din hems med ti-tyve centimeters afstand til vinduet, så du har mulighed for at montere et tykt gardin mellem hems og rude og dermed kan skærme lidt for den kuldebro, der naturligt kommer ved et vindue. Det er især rart, hvis hemsen skal bruges som soveplads.

3 Vælg den rette afskærmning

Har du sagt hems, bør du også sige afskærmning! Og den kan se ud på mange måder. Du kan både sætte et rækværk op i træ, glas eller metal.

Du kan også gå mere kunstnerisk til værks med snorværk eller net.

4 Hems i stedet for reol omkring døren

Vi har set mange bygge reoler omkring stue- eller spisestuedøre, men på kollegieværelset eller børneværelset er det oplagt at give den løsning et lille funktionelt twist med klædeskabe på hver sin side af døren og en soveplads oven på. Det giver en slags entré fornemmelse på værelset og optimerer pladsen.

5 Skærm af med gardin på din hems

Planlægger du en hems i dit lille hjem, hvor den skal fungere som soveværelse, så kan det være en god idé at udstyre den med et gardin, der kan skærme for resten af hjemmet og give noget ro.

6 Brug gardiner under

Skal pladsen under din hems mest af alt bruges til praktisk opbevaring - fx et klædeskab/walk-in, så overvej, om du skal hænge gardiner op under din hems, som kan skjule eventuelt rod.

7 Hems møder hængekøje

Skal din hems bruges til hygge og afslapning, så overvej om du skal gå all ind på komfort og rykke bunden ud af din hems for i stedet at spænde et net op, som kan bruges som hængekøje/hyggekrog. En trend, vi ser mere og mere til på Pinterest, og som har et mere let udtryk, som samtidig lader lyset strømme igennem.

8 Udnyt trappepladsen

Har din hems til formål at give dig mere plads, så overvej hvilken trappe du vælger. Kan du nøjes med en lige op og ned-stige, sparer det dig gulvplads. Vil du derimod hellere have en reel trappe, så skal du måske skippe den mest spartanske variant og i stedet bruge en trin-inddelt reol som trappe, så pladsen bliver udnyttet til opbevaring.

9 Lav et hems-vindue, hvis du bygger nyt

Indgår din hems som en del af et nybyggeri, er det oplagt at tænke et vindue ind fra begyndelsen. Det kan gøre en kæmpe stor forskel for lyset og indtrykket.

10 Ikke højt nok til loftet?

En hems behøver ikke nødvendigvis svæve oppe under loftet. Her får indehaveren samme opbevaringsfordele som ved en hems, men med en seng med opbevaring i stedet for. En idé, der også fungerer godt i små rum og hjem.