39 topinspirerende billedvægge + guiden til hvordan du hænger din egen
Billedvægge findes i et utal af forskellige varianter - måske faktisk uendelige. Her har vi samlet nogle af de bedste eksemplarer og eksperternes bedste tips til at lave din egen billedvæg.
Gallerivæggen eller billedvæggen er en klassiker i moderne indretning og et oplagt sted, hvor du kan udtrykke lidt af din personlighed og din historie.
Der er ikke nogen egentlig facitliste, den eneste regel for at skabe en smuk billedvæg er, at der ikke er nogen regler – men, der findes en masse gode pejlemærker, så dit resultat bliver som du håber, og dem har vi samlet her.
Saml ind til den perfekte billedvæg
Du kan hænge billeder, plakater, fotos, stof, masker og alt derimellem op i én stor blanding, som du synes. Du kan også gå efter ens rammer i et stringent mønster eller gå efter samme farveskala.
Det hele handler om, hvad du bedst kan lide.
Først har vi samlet forskellige udtryk og måder at sammensætte sin billedvæg på.
Bagefter giver vi dig en guide til hvordan du kan gå til værks og til sidst får du et fif til at undgå alt for mange huller i væggen.
LÆS OGSÅ Sådan vælger du den bedste indramning til plakater og kunst
Billedvæg som statement
Du kan du lade billedvæggen udgøre et vigtigt element i boligen ved at hænge en nøje udvalgt sammensætning af værker op over en bogreol eller din sofa.
Her har du automatisk godt med plads at boltre dig på og kan sætte en god portion billeder sammen til din unikke billedvæg.
TIP Lad enten den nederste kant flugte for at skabe en lineær, harmonisk bund eller sæt dem tæt sammen i en klynge og lad samlingen udgøre en slags svævende sky over sofaen.
LÆS OGSÅ De fedeste billedrammer til din væg
Udnyt pladsen
Udnyt pladsen på en væg, hvor der måske ikke er plads til større møbler, fordi den er placeret et skævt sted i dit hjem.
Ideen er oplagt til en entré, over radiatorer, små vægge ved siden af døråbninger eller andre ukurante hjørner af dit hjem.
En trappeopgang kan ligeledes være et godt og overraskende sted at lave en skøn samling af favoritværker eller -billeder.
Bryd kanterne i din billedvæg
Vælg et par af dine værker i en anden form end den firkantede. Det kan være du har et rundt fad, en anden type kunstværk end billeder eller måske et pudebetræk, du synes er flot. Inddrag det - op med det!
Sætter du store clips op, kan du nemt skifte børnenes tegninger eller smukke postkort ud løbende. Det kan også være personlige værker, du selv har lavet, fået eller fundet.
Pointen her er, at bryder du med det stringente firkantede, så får du en helt unik billedvæg og samtidig mulighed for at udstille personlige værker og minder.
Lille spejl på væggen der
Inddrager du spejle giver det et dynamisk udtryk og en fornemmelse af dybde i rummet. Bare det har en anderledes form end de resterende værker. Vælger du fx et rundt spejl, giver det et fint modspil til de kantede rammer.
Bonus er, at man altid liiige kan tjekke om håret sidder som det skal.
Den, der nemt kan skiftes ud i
Brug flere gallerihylder placeret over hinanden for at skabe illusionen om en billedvæg med værker i flere højder.
Det smarte ved dette er, at underkanten altid er den samme og danner en horisontal base for din udstilling. Med denne løsning kan du nemt udskifte og rokere rundt på både placering og valg af værker.
TIP Mal gallerihylderne i samme farve som din væg, så står de indrammede kunstværker fint frem. Eller lad hylderne stå frem og lad alle rammer matche væggens farve.
Brug bogreolen til din billedvæg
Vil du helt undgå at hænge noget op på væggen, kan du bruge en lav reol som hylde til dine værker. Her er det oplagt at værkerne er højere end de er brede for at få samlingen til at syne af noget.
Saml dine favoritbilleder og lad dem udgøre en kunstnerisk opstilling som nemt kan skiftes ud. Tilføj en levende grøn plante og stil en flot skål eller fine (og praktiske!) papiræsker som ekstra dekoration.
Billedvæg med grafisk udtryk
Kan du godt lide at udtrykket i dit hjem er clean og grafisk? Så kan du gå efter ensartede rammer eller lade dine værker være i samme farveskala. Vælger du sort, hvid og grå bliver looket markant og ultra-grafisk.
Hvis alle rammer er i samme størrelse, bliver looket clean og ideen kræver fx seks eller ni rammer for at give en markant effekt.
Det kan også være, du vælger nuancer af fx rosa eller grøn - så længe du holder dig til samme skala samt vælger værker, der ikke skriger, så vil der opstå en harmonisk sammenhæng med et grafisk udtryk.
TIP Gå efter samme type rammer, fx smalle, sorte ramme.
More is more
Gå all in på galleri-fornemmelsen og dekorer en hel væg fra gulv til loft, med en masse små værker.
Brug lidt tid på at samle en masse fine postkort, tegninger og tryk som tiltaler dig. Sæt det hele sammen til sidst og bliv overrasket over, hvor fint det hele kan komme til at passe sammen.
TIP Skab en rød tråd i din billedvæg, ved at holde dig til en farveskala, du finder harmonisk.
Den kreative billedvæg
Kan du godt lide funktionalitet og måske også genbrugsmaterialer? Så er det måske noget for dig at føje et ekstra element ind i din opbygning af billedvæggen.
Gammeldags buksebøjler, som i øvrigt findes i mange genbrugsbutikker, kan holde på nogle fine værker uden rammer.
En anden idé, der kan gøre det ud for rammer, er clip-boards, som også kan holde på værker uden glas og ramme.
Hænger du samme størrelse op mange gange, så bliver looket harmonisk, og du kan skeje ud på forskelligheden i værkerne, du vælger.
Sådan hænger du en billedvæg
Hold tungen lige i munden og læs først guiden herunder igennem en gang og læs bagefter ét punkt af gangen. SÅ er du klar til at gå i gang!
1. Find det helt rigtige spot.
2. Vælg motiver, du er vild med.
3. Læg motiverne ud på gulvet for at se, om de matcher.
- Brug malertape til at marker et område på samme størrelse som det, hvor din samling af værker skal hænge på væggen.
- For at skabe sammenhæng, kan du gå efter værker med strejf af samme farver. Lad fx marineblå eller karrygul gå igen som detaljer.
4. Vælg en stil eller udtryk, du vil gå efter. Det kan være grafisk, blødt, legende, overraskende eller måske klassisk.
5. Beslut dig for, om du vil holde nogle kanter lige eller ej.
- Hold fx underkanten lige og lad de to sider og overkanten variere.
- Lad yderkanten danne en firkant, men afstande og størrelser på rammer indenfor den yderste ramme variere.
- Lad alle rammer være samme størrelse og flugte med hinanden for et helt stramt look.
6. En tommelfingerregel, som vi tidligere er blevet tippet om af stylist Sidsel Zachariassen, er at lade billederne have nogenlunde samme afstand mellem rammerne, både lodret og vandret. 5-7 cm er et godt bud på en afstand, der vil være harmonisk for øjet.
- Bruger du rammer i forskellige størrelser, så start med at placere de største for at skabe en balance og arbejd videre med de mindre størrelser herefter.
Overordnet set er det vigtigt hele tiden at have balance og ro for øje, når du sammensætter din billedvæg - her er det nemmeste at prøve sig ad.
God fornøjelse!
TIP Når du skal hænge dine billeder er det oplagt at bruge strips egnet til ophængning. På den måde undgår du huller i væggen fra søm. Du kan blandt andet få nogle af mærket 3M Command, som kan bære helt op til 7,2 kilo.
Kan købes her.