5 smarte indretningstips, der gør dit hjem friskere

Manglende dagslys og møbler helt tæt væggen. Måske er din bolig ikke indrettet optimalt? Få fem tips til, hvordan du kan indrette dig til bedre luft.

© Velux

Har du tænkt over, hvor meget tid, du egentlig bruger i dit hjem? I gennemsnit 12-16 timer, viser en undersøgelse. Dit hjem har derfor stor betydning for, hvor frisk du føler dig. Og selvom det selvfølgelig er vigtigt at huske at lufte ud og gøre rent, handler det også om at skabe et godt hjem i forhold til lys, luft og indretning.

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at gøre dit hjem sundere. Vi har samlet fem tips her.

Et hjem med mere dagslys, og dagslys de rigtige steder og tidspunkter på døgnet, giver dig mere energi. Overvej, om du har mørke kroge i dit hjem, hvor ovenlys kunne være en løsning.

© Velux

1) Skru op for dagslys

Undersøg, hvordan du kan få mere dagslys. For selvom det jo klart er sundest at være udenfor, kan vi jo ikke være det hele tiden. Og her er naturlig dagslys i dit hjem vigtigt.

Du kan skabe mere naturligt dagslys ved at kigge på dine vinduer. Kan det lade sig gøre at få ovenlysvinduer? Ovenlys giver mere end dobbelt så meget dagslys som almindelige facadevinduer, fordi de vender mod himlen og ikke mod haven. Bor du i lejlighed, kan du kigge på dit vinduesparti og undersøge, om du kan forstørre dine vinduer.

2) Rens luften med pæne, grønne planter

Tilføj rigeligt med planter i dit hjem. Ikke nok med, at grønne planter er smukke og en stor trend i indretningen, så gør de også dit hjem sundere. Planter kan nemlig forbedre dit indeklima markant, fordi planter og organismer ved plantens rødder er med til at fjerne partikler og holde luften frisk.

Særligt rensende planter er Drageblodstræ (Dracena marginata), Almindelig efeu (Hedera), Aloe vera, Væddeløber (Chlorophytum elatum) og Fingerfilodendron (Monstera deliciosa), der efterhånden er en klassiker i mange hjem.

Planter er rent faktisk også en slags støvsuger, der samler støvpartikler, som ellers vil flyve rundt i luften. Netop derfor er det også en god idé at give dine planter en tur i bruseren engang imellem.

3) 5 cm kan gøre forskellen for et lækkert hjem

Overvej, hvordan du indretter de store møbler i et rum - og tænk praktisk, ikke kun æstetisk. Så er det nemmere at komme rundt med støvsugeren under sofaen og sengene. Gør det også nemt at rengøre nips på hylden, stil møbler fem centimeter fra væggen, og hæng så meget op som muligt, så gulvet er frit.

God rengøring er nemlig en af de vigtigste betingelser for god luftkvalitet. Hvis du indretter dig rengøringsvenligt, kan du som bonus gøre rent på den halve tid.

4) Hop på soyalys-trenden

De fleste tænder dagligt de hyggelige levende lys. Men partikler fra traditionelle stearinlys er rent faktisk en stor synder, når det gælder forurening i hjemmet.

Heldigvis findes der mange lige så hyggelige alternativer. Erstat stearinlys med en olielampe med vegetabilsk olie eller brug lys af vegetabilsk olie eller soyalys. Du kender sikkert også LED-lys, som ikke rigtig ligner stearinlys. Men vidste du, at der er blevet lavet LED-lys af stearin, så det nærmest ligner den ægte vare? Som et plus kan de skabe hygge steder, hvor du normalt ikke vil placere levende lys.

I et parcelhus i Vedbæk har køkkenet elektriske ovenlysvinduer, der åbner eller lukker efter behov. Helt automatisk. "I hverdagen glemmer man hurtigt at lufte ud regelmæssigt, men nu sker det, uden vi behøver at tænke over det. Her er altid friskt og behageligt – det er en detalje, der har gjort en enorm forskel," fortæller husejer Dorota Nissen.

© Velux

5) Husk at lufte ud

Et godt indeklima kan føles som at være udenfor på en mild, dansk sommerdag, mens et dårligt indeklima kan gøre dig sløv og i værste fald syg. Derfor er et vigtigt at lufte ud. Mindste tre gange om dagen i fem til 10 minutter, og gerne med gennemtræk.

Har du elektriske ovenlysvinduer, kan du med en intelligent indeklimakontrol få ovenlysvinduerne til at åbne og lukke, når der er behov for det. Eller rulle solafskærmningen for om morgenen, når vejrudsigten lover høj sol om eftermiddagen. Det er smart, hvis du gerne vil opholde dig i et sundt hjem, som holder dig frisk hele dagen.