6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Kaktus typer
© iStock

Cool kaktusser til hjemmet

Kaktusser er de senere år blevet utroligt populære, og du kan endda gå på opdagelse i hele butikker, der udelukkende er dedikeret til de hårdføre ørkenplanter.

De er fine og kræver ikke særligt meget opmærksomhed, og de egner sig godt til dem, der ikke har så meget tid eller ganske enkelt glemmer at få vandet blomsterne.

Men hvilke typer findes der egentlig, og hvordan skal de hver især passes? Vi har samlet 6 slags, der egner sig godt som stueplanter, og så er du ellers klar til at shoppe amok i kaktusser til dit hjem.

Kaktus typer som er gode til hjemme
© iStock

Opuntia

Den er også kendt som figenkaktus og får flade og runde/ovale skud uden rigtige torne, men nærmere små børster eller “hår”.

Opuntia microdasys egner sig fint som stueplante, og i plantens første sæson i en ny potte skal den vandes ofte, så jorden holdes fugtig (dog ikke våd), så planten kan skabe et godt rodsystem. Efter første sæson skal planten vandes mere sporadisk, og om vinteren skal den slet ikke vandes.

Opuntia microdasys skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og køligere temperaturer på omkring 10-18 grader om vinteren.

Det er nødvendigt at have planten stående et køligere sted om vinteren, da den ellers kan dø sæsonen efter. I vinterperioden bliver visse dele af planten en lysegrå farve.

Kaktus Opuntia
© iStock

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktus går også under navnet “rottehalekaktus” eller “slangekaktus”, og den skiller sig ud fra andre kaktusser med sit sjove udseende.

Den er god som hængeplante, da den har lange, hængende stængler med korte torne, og den kan få rødlige, tragtformede blomster, der kommer frem om foråret og blomstrer i op til 5 dage.

Rottehalekaktussen kan både dyrkes inde og ude, men egner sig dog ikke til at blive dyrket ude i det danske klima. Den trives i lyse omgivelser, men ikke direkte sollys.

Planten skal vandes ofte om sommeren og sjældent om vinteren, og den skal stå ved en temperatur på ca. 10-23 grader.

Kaktus Aporocactus Flagelliformis
© iStock

Cereus

Cereus-kaktusser, også kendt som søjlekaktusser, findes i mange forskellige former, og de varierer meget i højden alt efter arten.

Som stueplante er f.eks. cereus peruvianus velegnet; den skal have masser af sollys, og den skal vandes mere i vækstperioden om sommeren og mindre om vinteren.

Om sommeren og foråret skal den vandes, når jorden begynder at tørre ud, og herefter skal vandingen reduceres indtil næste forår.

I denne periode må jorden gerne være relativt tør. Kaktussen skal om sommeren og i foråret gerne stå ved en temperatur på 15,5-23 grader og i vintertiden lidt køligere ved 10-13 grader.

Cereus kaktus
© iStock

Julekaktus

Julekaktussen er en tropisk kaktus og en populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gerne have masser af sollys, og resten af året skal den helst stå i delvist sollys. Julekaktussen blomstrer fra november til januar, og herefter skal den gerne have en hvileperiode, hvor den står ved 12-13 grader og vandes mindre.

Omkring oktober-november, lige før blomstringsperioden, skal jorden gerne holdes relativt tør (dog ikke for tørt). Når der kommer blomsterknopper frem, skal den vandes normalt igen og stå ved temperaturer omkring 20 grader.

De øverste par centimeter af jordlaget skal gerne holdes konstant fugtigt, da det er en tropeplante.

Julekaktus
© iStock

Påskekaktus

Påskekaktussen minder lidt om julekaktussen, og den hedder sådan, fordi den blomstrer lige omkring påsketid. Planten tåler ikke direkte sol, så om sommeren skal den holdes i halvskygge og om vinteren helst i et lyst vindue.

Hvis du gennemvæder jorden, kan rødderne risikere at rådne, men planten trives med jævnlige overbrusninger. Om sommeren og i foråret trives planten ved 24-27 grader. I det sene efterår skal planten stå tørt og køligt omkring 10 grader, og fra januar af skal den stå lidt varmere, så blomsterknopperne dukker op.

Jorden skal holdes konstant fugtig, men ikke våd - den må ikke stå med vand i underskålen.

Påskekaktus
© iStock

Echinocactus Grusonii

I folkemunde kaldes den lille, runde kaktus for “guldkugle”, og det passer fint til det kugleformede udseende med gule torne.

Den lille plante skal helst stå et sted, der er mellem 10-23 grader varmt, og den har brug for masser af sollys. Guldkuglen får sjældent blomster indenfor.

Fra forår til efterår skal den vandes meget lig andre stueplanter, altså når jorden begynder at blive tør, og i det sene efterår og om vinteren skal den kun vandes meget lidt. Vandes den for meget, kan den rådne, især hvis temperaturen er lav.

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com