6 overraskende grunde til, at strikning og hækling er sundt

Håndarbejde er kernesundt for både kroppen og sindet. Det kan man mærke, og det siger forskningen også entydigt.

© Getty Images

De fleste, der strikker og hækler, ved det allerede: håndarbejde er sundt.

Men hvorfor er det egentlig så sundt? Det kan det være vanskeligt at sætte fingeren på. Heldigvis er der andre, der har gjort sig kloge på det. Her er 6 gode grunde til, at håndarbejde er sundt, og flere af årsagerne er bakket op af seriøs forskning.

1. Håndarbejde modvirker stress og angst

Forskning har vist, at strikning, hækling og lignende håndarbejde afhjælper stress. Et britisk studie, hvor 3.500 "strikkere" medvirkede, dokumenterede, at hos 81 % med symptomer på depression meldte en følelse af glæde sig, når de begyndte at strikke. Mere end halvdelen tilkendegav oven i købet, at de følte sig "meget mere glade". Læs mere om andre helsebringende virkninger ved håndarbejde, som videnskaben har afdækket på CNN.

2. Håndarbejde øger selvværdet

Når du har færdiggjort et strikket eller hæklet værk, er følelsen af stor tilfredshed og stolthed velbekendt. Denne følelse af tilfredshed og af at have nået et mål bliver yderligere boostet, når folk roser dit væk. Det giver inspiration til at gå i gang med et nyt projekt. Rosen er ren belønning og den bidrager til at øge selvværdet.

3. Håndarbejde udskyder og reducerer tab af hukommelse

Hukommelsestab er formentlig endnu ikke det store tema for de fleste af Boligmagasinets læsere. Derfor er det alligevel vigtigt i en tidlig alder at give kroppen og hjernen noget at beskæftige sig med, der holder sindet ungt og friskt.

Angående tab af hukommelse, så viste et universitetstudie fra 2011 af 1.321 forsøgspersoner mellem 70 og 89, at dem, der hæklede eller strikkede, havde mindre risiko for at blive ramt af tab af hukommelse.

4. Strikning og hækling reducerer rygning

Mange rygere bliver ved med at ryge, fordi de så har noget at tage til med deres hænder. Prøv at tage smøgerne fra dem og erstat det med noget garn og nogle strikkepinde eller en hæklenål. Hos rigtigt mange vil den dårlige vane forsvinde og blive erstattet med en aktivitet, der giver mening.

5. Mindsker behovet for slik og snacks

Dette fungerer på samme måde som med rygning. Når vores hænder har noget at tage sig til, bliver det lettere for os at holde nallerne væk fra kartoffelchipsene eller fra det slik, som vi ellers bevidstløs skovler i os.

6. Håndarbejde kan lette fysisk smerte

Mange med alvorlige sygdomme som fibromyalgi, sclerose eller gigt oplever, at håndarbejdet hjælper med at flytte fokusset væk fra smerten pga. af det gentagne bevægelsesmønter. Håndarbejdet kan også bidrage til at bevare bevægeligheden i fingrene hos gigtramte.

En undersøgelse fra 2009 viser desuden, at et stort antal deltager, der normalt var plaget af smerter, ikke længere klagede over smerte, mens de strikkede. Det antyder, at det repetitive mønster i bevægelserne muligvis bidrager til at frigive serotonin i kroppen, og serotonin i kroppen virker som et naturligt smertestillende middel.

Kilde: crafty.house og healthbeginswithher