6 populære planter, de færreste ved, er giftige for børn og hunde

Grønne planter er et hit i indretningen - men ikke for små skabninger

© Greenify

Grønne planter er et kæmpe hit i indretningen, men selvom de er gode for både indretningen og luften, så er der en bagside ved medaljen.

Flere af de mest populære grønne vækster er nemlig giftige for hunde, katte og børn - noget mange ikke tænker over, når de går til plantehandleren for at ekvipere hjemmet. En rundspørge blandt 1245 af læserne af det have- og planteorienterede medie Dengarden.com viste, at 55 procent slet ikke var klar over, at stueplanterne ovenfor var giftige. Kun 5 procent var med på, at de skulle være forsigtige med dem.

LÆS OGSÅ 16 smukke indendørs planter, der er nemme at holde

© iStock

Philodendron

En af de mest populære stueplanter at bruge i indretningen for tiden og fås i et hav af forskellige varianter med forskelligt formet blade.

Planten er giftig for både mennesker og dyr og kan hos børn give udslæt og hos dyr – især katte – give kramper, slagtilfælde, smerter og hævelser.

© iStock

Sigøjnerblad – Dieffenbachia

Planten her minder om philodendronnen, men er kendetegnet ved de varierende, lyse aftegninger på bladende.

Plantens saft skal ikke på huden på mennesker, hvor den kan give udslæt. Bliver den indtaget af enten mennesker eller dyr kan den give hævelser og lammelse i munden og en brændende fornemmelse.

© iStock

Efeu

Den populære havevækst og hængekrukke-plante er en klassiker hos blomsterhandlerne og bruges også i kranse og buketter.

Men lige så smuk den er at kigge på, når dens stængler vandrer over murværk og facader lige så ubehagelig kan dens saft være at få på huden, hvor den kan give svær irritation. Desuden kan den lede til feber, udslet, kramper og bevidstløshed i værste tilfælde – men det sker kun, hvis store mængder af planten er blevet indtaget.

© iStock

Fredslilje – Spathiphyllum

Fredsliljen er en taknemmelig plante, at have i et hjem, hvor sollyset ikke er det, der er mest af. Oven i det renser de luften, men med de gode egenskaber kommer også slagsiden.

Fredsliljer kan være meget giftige for både mennesker og dyr. De kan give hævelse af mund, læber, tunge og besvær med at tale og synke samt opkast, kvalme og diarré.

Hos dyr er symptomerne angiveligt de samme - men hvis symptomerne ikke bliver behandlet, kan det lede til nyresvigt.

© iStock

Guldranke

Denne smukke plante, der vokser hurtigt og gerne ned over ting fra en høj placering er en effektfuld genstand i indretningen, men dens saft kan give hudirritation og hævelse af læber, mund og tunge hos mennesker og yderligere vejtrækningsbesvær hos hunde og katte.

LÆS OGSÅ Sådan bruger du hængeplanter i dit hjem.

© iStock

Svigermors skarpe tunge

Denne plante er måske ikke blandt de mest populære ej heller mest giftige, men alligevel værd at nævne.

Hvis den bliver indtaget kan den give kvalme og mundsmerter. Det samme gør sig gældende hos dyr med en tilføjelse af diarré og opkast.

Kilder: Floradin, Dengarden.com