6 tricks, alle der elsker stearinlys skal kende

Over halvdelen af os tænder stearinlys flere gange om ugen, men mon også over halvdelen er klar over disse ting?

© By Lassen

Noget af det bedste ved det mørke vinterhalvår er den oplagte mulighed for at tænde stearinlys og lade det hyggelige gyldne skær skinne over den lune bolig.

Og vi danskere ELSKER at gøre det.

Mere end 60 procent af os tænder stearinlys et par gange om ugen i den mørke tid, viser en undersøgelse foretaget af YouGov for Bolius i slutningen af 2014.

Af dem tænder ca. 65 procent lys næsten dagligt og mange af de i alt 1.005 adspurgte i undersøgelsen holder sig ikke kun til ét enkelt lys, men tænder gerne 3-4 ad gangen – det har knap 68 procent af alle adspurgte svaret.

Fyrfadslys er de sundeste

Men al den hygge er ikke ubetinget positiv, desværre.

En rapport fra Miljøstyrelsen fra 2017 viser, at levende lys i hjemmet udleder en masse partikler, der ikke ligefrem er sundhedsfremmende. Faktisk er luftforureningen målt til at være værre end ved en stærkt trafikeret vej, når vi tænder vores elskede levende lys.

Derfor er der god mening i at brænde dine lys på en god og fornuftig måde, så du mindsker konsekvenserne så meget som muligt.

Og hvordan gør man så det, tænker du måske.

De bedste råd fra Miljøstyrelsen lyder, at du skal undgå en sodende og urolig flamme og lufte ud, når du har hygget dig i stearinlysets skær.

Sådan brænder du dine lys bedst og sundest

  1. Sørg for at dine lys står helt lige. Skæve lys giver mere sod.
  2. Klip vægen helt ned, så de ikke soder – det er den første afbrænding af vægen, der er værst.
  3. Bloklys skal brændes så langt ned, at hele toppen er smeltet for at undgå, at dit lys ender med at blive en dyb dal med en væge i bunden. Den mindskede ilt omkring vægen gør at den soder mere. Har du ikke tid til at vente på at hele overfladen er smeltet, kan du alternativt skære kanten af i takt med at den begynder at vise sig.
  4. Stil ikke dine lys et sted, hvor der er træk, over en radiator eller hvor fx en dør sender en vind forbi lyset i tide og utide. Det får igen lyset til at sode.
  5. Sluk lyset med fugtige fingre eller en lyseslukker fremfor at puste lyset ud, da det gør udledningen af partiklerne endnu værre – faktisk er det, når de pustes ud, at de forurener indeklimaet mest.
  6. Fyrfadslys er de lys, der forurener mindst og gelelys og duftlys er de værste.

Hvad stearinlys helt præcis betyder for vores indeklima og sundhed er fortsat noget, der undersøges, og det er ikke meget, vi konkret ved endnu.

Kilder: Bolius, Forbrugerrådet Tænk, Insider