60-30-10-reglen gør det nemt at få balance i farverne i din indretning

Der findes faktisk en super simpel tommerfingerregel til farvesammensætning, som du kan lære her.

Farvesammensætninger
© thusthefuss/Tia Borgsmidt

Synes du også, det kan være svært at opnå det udtryk i dit hjem, som du går og drømmer om og misunder, når du læser magasiner eller tager en tur ned igennem dit feed?

Måske har du faktisk bare manglet denne information, som kan gøre det tusind gange nemmere at sammensætte møbler, maling og nips i dit hjem, så det hele går op i en højere, stilfuld og farveharmonisk enhed.

Hold dig til tre farver

Tricket er, hvordan du vægter farverne i din indretning.

Begynd med at vælge tre farver ud, som komplimenterer hinanden på en måde, du godt kan lide. Her er det vigtigt, at én af farverne giver lidt modspil og kontrast til de to øvrige.

Det kunne fx være hvid, røget eg og karrygul som nedenfor. Eller blå, grå og rosa.

farvesammensætninger i soveværelse
© Julie Vöge

Få styr på rollefordelingen

Af dine tre farver skal du beslutte, hvilken skal være din “base”, hvilken skal være “sekundær” og hvilken skal være din “kontrast”.

Farvernes “rolle” har afgørende betydning for mængden, du skal bruge af dem hver især i din indretning. Fordelingen bør groft sagt være sådan:

Basen skal udgøre ca. 60 %

Sekundærfarve ca 30 %

Kontrast ca 10 %

Når du først har farvepaletten og rollerne, farverne skal spille, på plads, er det nemmere at indrette og vægte dine farver, så du får en harmonisk indretning, der har noget livligt og overraskende over sig - det gør sig også gældende for eksemplerne nedenfor.

Som du kan se, gælder reglen både for de mere dæmpede, men også spraglede udtryk.

LÆS OGSÅ Sådan former farver dit hjem.

Placeringen af dine farver

Det oplagte er, at din base-farve er den, du vælger til fx vægge og gulvtæpper. Hvis du også synes, kan dine karme og dør få samme farve.

Den sekundære farver vælger du til større møbler som seng eller sofa og evt gardiner, mens din kontrast skal bruges til at bryde det hele lidt og give modspil. Det kan være i form af puder, lamper og nips, hvorfor det er vigtigt, at farven adskiller sig fra de øvrige i din pallet.

farvesammensætninger i entré
© @thusthefuss/Tia Borgsmidt

Som du her kan se, er der ikke ét svar, som giver et smukt udtryk.

Det er et spørgsmål om, hvilke farver du bedst kan lide, men fælles for disse to forskellige stylinger er, at de begge passer på reglen om farvefordeling.

TIL VENSTRE Basen er den rosa, sekundærfarven er hvid og kontrasten er den flaskegrønne i plante og pude.

TIL HØJRE Basen er den støvede blå, sekundærfarven er hvid og kontrasten er terracota og de rødlige toner i tæppet.