13 tips til at give din lejebolig en seriøs (midlertidig) makeover

At bo til leje kan godt være en udfordring, hvis man går op i sin indretning. Derfor har vi samlet de mest geniale indretningstips og løsninger, der gør din lejebolig personlig - uden at koste dit depositum, når du flytter igen!

© Anitta Behrendt / Fired Earth

Hvis du bor til leje, kender du helt sikkert til de begrænsninger, der følger med lejekontrakten, når det gælder at sætte dit eget præg på boligen.

De fleste udlejere er strikse med lejlighedens stand ved fraflytning, og derfor ender det ofte med, at vi flytter vores møbler ind, måske banker et par søm eller en håndfuld i til billeder, men ikke meget mere end det af frygt for størrelsen på den regning der følger med, når boligen skal returneres til sit udgangspunkt den dag du fraflytter.

Men faktisk kan du godt justere udtrykket på din lejebolig i markant, men ikke permanent, grad.

Her har vi samlet vores 8 mest geniale idéer til at give din lejebolig en makeover og gøre den mere personlig.

1 Twist dit køkken i en ny retning med nemme greb

køkken diy læder greb ejebolig
© Anitta Behrendt

Ofte gør det en kæmpe forskel, hvis du skifter grebbene ud på dine køkkenskabe, og du kan nemt gemme de gamle og sætte dem tilbage igen, når du flytter ud.

Du kan finde billige greb i Ikea, på nettet eller på Facebook Marketplace, så det behøver ikke at være en stor investering.

Hvis du har indbyggede skabe andre steder i boligen kan du også skifte dem ud med nogle mere dekorative af slagsen.

TIP1 Er de originale greb monteret med skruer to steder i lågen, så mål efter og se, om du kan finde nogle der matcher, så du ikke skal bore nye huller - det er et no-go. Hvis du ikke kan finde greb i de rigtige mål kan du nemt lave nogle fleksible i læder selv.

TIP2 Hvis du er heldig, kan du tage de greb med, du har opgraderet din lejebolig med, når du flytter og bruge dem i dit næste køkken eller til at upcycle en kommode det næste sted, du kommer til at bo.

Grebene på ovenstående billede er hjemmelavede af Linnea Jakobsen - læs vores boligreportage om hendes hjem her.

2 Skift standardspejlet ud med et stilfuldt alternativ

Hvis budgettet er ikke er voldsomt stort, så er badeværelsesspejlet et let og billigt sted at starte. Du kan give dit badeværelse en forvandling ved blot at udskifte spejlet, og de fleste spejle kan meget nemt tages ned. Selvom du skal lave et nyt hul i væggen til dit nye spejl, er det meget nemt klaret med lidt spartel når du skal flytte ud igen.

3 Udstil dine favoritter i køkkenet

En simpel ting som at sætte hylder op og tilføje dekorative køkkenting i din egen stil kan gøre en stor forskel.

Læg dertil en klat maling til væggene, så er du kommet virkelig langt og skal kun spartle huller og male over igen senere, hvis din kontrakt kræver at lejligheden bliver overdraget i samme stand (og farve), som da du flyttede ind.

4 Tryl med midlertidige fliser

© Oasis Planet

Måske var du ikke klar over det, men der findes faktisk noget så smart som selvklæbende fliser - i 3D!

De fås i ark, som ganske simpelt klistres op på væggen, så de går i hak, og deres 3D-agtige udseende gør, at de kan ligne rigtige fliser meget mere end for eksempel folie med print af fliser. De her giver et mere realistisk resultat - uden renovering, og til langt billigere priser!

LÆS OGSÅ Sådan skjuler du nemt grimme fliser - uden at fjerne dem

© Damixa

En idé kunne for eksempel være at give dit badeværelse et look som på billedet ovenover, hvor fliser i en sjov farve på et lille område giver masser af personlighed.

Du kan også bruge dem til at skabe en stænkplade i dit køkken - eller endda til at klistre ovenpå gamle fliser, du gerne vil gemme ad vejen. Når du skal flytte, kan de pilles af, og tadaa - lejligheden er rykket tilbage til start (bogstaveligt talt...).

© Quadrostyle

Der findes endda selvklæbende fliser, du kan bruge på gulvet - hvis du for eksempel har gamle, grimme fliser på badeværelset, der også skal gemmes ad vejen.

De selvklæbende fliser er stadig lidt svære at finde i danske butikker og webshops, men du kan finde mange varianter online - for eksempel her.

5 Gå kreativt til værks med maling

Prøv at male bagvæggen i dit køkken eller en væg i badeværelset en anderledes farve. Du kan også male et mønster ved hjælp af malertape, en svamp eller i frihånd, hvis du er klar på det.

Det er små områder at male, så det vil ikke tage lang tid at male over, når du skal flytte igen - og det koster ikke ekstra at male et sjovt mønster. Til gengæld giver det en flot effekt og masser af personlighed.

Når du flytter igen, skal du jo højst sandsynligt male lejligheden alligevel - så hvorfor ikke prøve noget sjovt, mens du kan?

Hvis du mangler mere inspiration til de fine malede halvbuer, så se her.

6 Opgradér belysningen - og lyspæren!

Belysningen er ikke altid optimal i en lejelejlighed, men det gør meget for stemningen, at lyset er i orden. Derfor kan det godt betale sig at opdatere lysinstallationerne.

De er nemme at tage med, når du flytter, og du kan sætte dem op det næste sted, du flytter hen. En smuk lampe er dekorativ i sig selv, så find nogle lamper, der giver godt lys og samtidigt pynter.

TIP Hvis du ikke har brug for at udskifte dine lamper, så overvej alligevel om du har brug for at udskifte pærerne - ofte sidder der en pære med varmt, gulligt lys i lamperne og det gør en enorm forskel for følelsen i især et badeværelse, at der kommer en dagslyspære i.

Et lille badeværelse uden vinduer vil for eksempel syne større og være mere behageligt at opholde sig i, når der er mere lys og der ikke kastes orange lys på hvide badeværelsesmøbler.

7 Vælg fleksible møbler

© Sofacompany

Du skal måske bo i lejeboliger i et stykke tid, og det er ikke til at vide, hvad du ender i næste gang. Derfor er det en god idé at vælge møbler, der kan bruges de fleste steder i stedet for møbler, der kun passer helt perfekt til din nuværende lejlighed.

F.eks. er det smart med modulsofaer, hvor du kan skifte rundt på elementerne, klapstole, borde, hvor den ene halvdel kan foldes ned og sofaborde, der også fungerer som opbevaring.

8 Pift det faste inventar op

Selvom du måske ikke har lyst til at brænde penge af på at opgradere din lejebolig permanent - og de fleste udlejere ikke vil have, at man ændrer på lejligheden - så kan det ofte betale sig at spørge udlejeren om du må lave ændringer.

Hvis du for ekempel bor i en gammel lejlighed med en badeværelseshylde eller andre faste ting, der engang har været hvide, men som efter mange års brug har fået en gullig farve - måske endda af nikotin, gisp! - så kan du nemt friske det op. Skru tingene ned fra væggene og giv dem en omgang med hvid spraymaling.

Hvis du bor i en gammel lejlighed er der en god chance for, at din udlejer giver dig lov, hvis du spørger - når bare du holder dig til neutrale farver.

TIP Hvis dit køleskab også er gammelt og gulligt kan du endda overveje at spraymale håndtaget, som ofte får en mere gul farve end resten af køleskabet - selvfølgelig med lov fra din udlejer. Hvis den er helt gal med køleskabet kan du også gå hele vejen og klæbe folie på det, så du kan skjule uskønne gullige nuancer. Det kan tages af igen, hvis du flytter. Det er de små ting, ikke?

9 Del rum op med flytbare rumdelere

© Bed, Bath and Beyond

Hvis du har brug for at skærme lidt af nogle steder i din bolig er det stadig muligt, selvom du bor til leje. Der findes tonsvis af smukke mindre rumdelere, som bare står i et rum - men derudover findes der altså også løsninger, som kan gøre det ud for en hel væg, og som ligner at de er fast inventar og giver din indretning et ekstra pift. Reoler som den på billedet ovenfor kræver ingen eller få skruer i væggen, så den kan sagtens tages ned igen uden at det koster i depositum.

10 Giv dine dørhåndtag stil

© Designer Doorware

Et nemt men overset hack er at udskifte dine dørhåndtag. Det kan få dine døre til at se mere eksklusive ud og give hele din lejlighed et løft - det er en af de små ting, der ligner fast inventar, og på denne her måde kan du snyde dig lidt til en lejlighed, hvor de helt grundlæggende ting er stilfulde.

11 Omdan de faste skabe

Hvis du har overskabe i køkkenet kan du give dit køkken en simpel forvandling ved blot at tage lågerne af. Hvis du vil lege endnu mere med stilen kan du sætte selvklæbende folie eller tapet op inde i skabene eller male dem i en smuk farve eller i et mønster.

© Aubo
© Reform Cph

Du kan også bruge selvklæbende folie på skabslågerne, hvis du gerne vil give enten køkkenskabe eller indbyggede skabe i lejligheden lidt karakter. Det selvklæbende folie kan tages af, når du flytter, så du bevarer det oprindelige udseende i lejligheden.

Hvis du har et større skab, du synes tager meget plads kan du også være heldig at det kan laves om til en skrivebordsplads med lidt snilde, som på billedet herunder.

© 2lg Studio

12 Giv din bordplade en forvandling

Selvklæbende folie kan også bruges på din bordplade i køkkenet, og der findes mange forskellige flotte udgaver. Husk at læse om produktet først, så du er sikker på at det du køber er beregnet til overflader med meget slid.

13 Vælg lige det tapet, du vil - på en plade

© Tapetforum

Kigger du også langt efter de smukke tapeter, man ser i hjem overalt på Instagram og Pinterest? Så er det her en genial idé for dig!

Man kan ikke slippe afsted med at tapetsere væggene i en lejebolig, men prøv i stedet at montere dit tapet på en masonitplade i den størrelse, du har lyst til. Masonit er det, bagbeklædningen i mange skabe er lavet af, og den tynde træplade er både billig i byggemarkeder og nem at håndtere.

Du hænger blot pladen op på væggen med et par skruer, og så har du din væg du kan beklæde med tapet. Man kan også få tapet, der kan pilles af igen - men hvis du vil have fuld frihed til at vælge imellem alle de smukkeste tapeter, der findes, så er dette vejen at gå.