Affaldssjuskeri danner plastikøer større end Danmark

Smider du en flaske i havet er det desværre ofte ”ude af syn ude af sind”, men sådan er realiteten ikke. Det afslører NASA, der gør opmærksom på fem kæmpeøer af – ja vores affald!

20. september 2015 af Maria Ejstrup Frederiksen

Vinddrevne strømninger i havet cirkulerer vores affald rundt i verdens have. Her samler det sig, og bliver til enorme affalds-øer. Øer, der i dag, er blevet større end hele Danmark!

Størrelsen på en ø kan få hårene til at rejse sig på de fleste, men endnu værre bliver det, når Henrik Beha Pedersen slår fast, at 80 procent af vores affald menes at ligge på havets bund. Herved er det altså kun én brøkdel af vores affaldssjuskeri, der er i syne. Men er det så også ude af sind?

Charles More fandt den første affalds-ø i 1997, da han var på yachtsejlads. Der er forsket mere i problematikken herom siden, og nu står det klart, at der findes fem store affalds-øer – Øer, der primært består af plastik.

Fisk og plankton fordøjer meget af plastikken, der gennem årtier er forvandlet til små micropartikler. Dette kan få katastrofale konsekvenser for os mennesker, der får plastiksuppe til aftensmad samtidig med, at vi forurener vores moderjord - blot ét eksempel på, at menneskets naive gøren får meget større konsekvenser, end hvad der umiddelbart er at se.

Se hvordan det sker

NASA afslører hvordan disse fem plastik-øer er kommet til over de seneste 35 år. De har indsamlet data fra bøjer som NOAA, National Oceanic and Atmosphere Administration, har samlet informationer fra gennem de sidste 35 år.

I nedenstående video kan du se hvordan forsknings-bøjerne cirkulerer rundt i havet. Når der skrues op for hastigheden i videoen, vil du opdage, hvordan bøjerne migrerer rundt i et mønster, hvorefter de til sidst ender fem forskellige steder. Det er ved disse samlingspunkter, at vores affald forenes og bliver til kæmpestore plastikøer..

Hvad er din mening?

Måske er du interesseret i ...

Andre læsere kan også lide...

Seneste