For 7.000 kr. forvandlede Louise sit brune badeværelse fuldstændigt

Badeværelset er kendt som et af de dyreste rum at renovere. Men Louise satte sig for at holde sig indenfor et minimalt budget - og kom i mål. Se de vilde før- og efter-billeder og hør, hvordan hun bar sig ad.

Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde

Louise, der står bag profilen @fra1763_til6100, havde egentlig slået rødder midt på Vesterbro i København, men mødet med en tidligere klassekammerat, nu landmand, fra hjemstavnen Haderslev blev også afskeden med hovedstadslivet, da de begyndte at danne par.

Louise og landmandskæresten overtog i slutningen af 2020 deres hus i Haderslev, som skal være deres midlertidige helle, inden de skal overtage svigerfamiliens slægtsgård som 7. generation om et par år.

Til den tid vil parret gå all-in på renoveringen, men opdateringen af deres nuværende hjem fra 1896 skal foregår så budgetvenligt som muligt.

Derfor blev transformationen af det store gæstebadeværelse uden grundlæggende ændringer i installationer og placering af sanitet.

I stedet var opgaven at opdatere udtrykket af det inventar, der var, fra renoveringen i 1982.

I valgte at renovere badeværelset med en ambition om at bevare så meget så muligt - hvorfor?

Badeværelset, vi har renoveret, har udelukkende været brugt som gæstebadeværelse og var fortsat i meget fin stand. Det er 40 år gammelt og meget brunt, men slet ikke slidt.

Et nyt badeværelse koster hurtigt flere hundrede tusind kroner, hvilket vi hverken havde eller ville smide i huset, som er en mellemstation for os. Så lige nu handler det om at få moderniseret og lysnet huset på en lækker, men budgetvenlig måde. Der gik derfor hurtig sport i at finde ud af, hvordan vi kunne hacke de nuværende elementer og gøre dem mere nutidige.

Hvilke overvejelser havde I, inden I gik i gang?

Jeg brugte lang tid på at undersøge lovgivningen omkring badeværelser - der er farligt mange regler, når det gælder vådrum, og det stod hurtigt klart for mig, at jeg ikke kunne ændre på en eneste installation, da jeg så ville skulle lave et badeværelse, der levede op til gældende bygningsreglement. En del er forandret siden 1982, som det ville blive alt for dyrt at leve op til, og som nok ville ende med en totalrenovering. Jeg måtte arbejde med rummet, placering af installationer og elementerne som de stod.

SE OGSÅ Sådan skjulte Pernille linoleumsgulv og -vægge på sit lille badeværelse - på SU-budget!

Sådan lavede Louise "nyt" bad for 7.000 kr.

Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde
Badeværelse makeover billig
© Louise Bonde

Hvad endte i helt konkret med at gøre - hvad har I brugt?

VÆGGE Jeg har fuldspartlet alle fliser på væggene - også i vådzonen med vådrumsspartel og bagefter malet med Jotuns vådrumsmaling.

GULV Jeg har støbt nyt gulv med LIP 210, som er en selvnivellerende gulvspartelmasse, beregnet til gulvvarme og herefter malet med “Trestjerner” gulvmaling.

SKABE De gamle skabslåger er blevet malet og hacket med akustikpaneler, og de gamle hængsler og toiletrulleholder er opdateret med sort mat spraymaling.

VASK OG BORDPLADE Bordpladen er slebet, malet og forseglet med mat skibslak

Vi købte en brugt vask, toilet, vandhane og nyt stang/holder til brusehovedet.

Hvad har været det sværeste i renoveringen af badet?

Jeg er ikke uddannet håndværker, så at spartle et jævnt lag var svært i starten, men jeg lærte hurtigt teknikken. Dog tror jeg, at jeg har brugt mere tid på at slibe væggene efterfølgende, end en professionel gør.

Hvilken beslutning er du/I gladest for?

At jeg fuldspartlede det hele. Jeg var tæt på kun at male det, men jeg kunne ikke rigtigt arbejde med det blomstermønster, der var på enkelte fliser, og som ville kunne ses igennem maling.

Har du erfaret noget undervejs, du gerne vil dele med andre, der vil gøre det samme?

Det er slet ikke så svært at spartle, som jeg havde frygtet. Bliver væggene ikke så jævne, så lej eller køb en god excentersliber i det lokale byggemarked, så væggene bliver helt jævne og glatte.

Hvad får du flest spørgsmål til i forhold til badeværelsesrenoveringen?

Om det holder!! Især inde i brusenichen, hvilke materialer der er brugt til vægge og gulv, og om man kan fornemme fliserne gennem vægspartlen.

Hvor lang tid har I boet med resultatet - og hvordan holder det?

Et år og det holder helt fantastisk. Det er utroligt nemt at rengøre, og det står lige så flot, som det gjorde for et år siden. Jeg bliver ofte spurgt om malingen skaller, men det gør den ikke. Vi har brugt bruseren 1-2 gange dagligt siden det stod færdigt og det holder sig så flot.