Badeværelsets største udfordringer

Få eksperternes svar på alle de spørgsmål, der dukker op, når badeværelset skal renoveres

Belysning

Hvad må jeg selv lave? Svar: Du må selv udføre samtlige opgaver, der ikke direkte vedrører autoriseret håndværk, dvs. du må ikke selv udføre el-, kloak- og vvs-installationer.

Vær opmærksom på, at når du laver tingene selv, påtager du dig selv ansvaret.

Husk at tale med forsikringen under ombygninger, da husforsikringen normalt ikke dækker skader i sådanne perioder, men kræver, at du tegner en tillægsforsikring. Michael Christensen, vvs-tekniker og direktør, B.C. Gas & Vand
Hvilke vandhaner må jeg bruge?
Svar:
Vandhaner skal være VA-godkendte.
Michael Christensen, vvs-tekniker og direktør, B.C. Gas & Vand

Må jeg hænge lamper op selv?
Svar:
Ja, medmindre det er nede i et spakar eller lignende våde områder.
Steen Søgaard, el-inspektør, Sikkerhedsstyrelsen

Må jeg bruge almindelige stikkontakter i badeværelset?
Svar:
Der må gerne bruges almindelige stikkontakter i badeværelset, hvis de placeres, så de ikke udsættes for vand. I praksis betyder det, at de skal placeres mindst 120 cm fra brusehovedets normale placering under badning eller mindst 60 cm fra kanten af et badekar.
Steen Søgaard, el-inspektør, Sikkerhedsstyrelsen

Hvad er et vådrum, og hvad betyder det?
Svar:
Et vådrum er inddelt i en vådzone og en fugtigzone.
Vådzonen er:- Hele gulvet og 10 cm op ad alle vægge.

  • Væggene i bruser/badekar uden brusevægge og 50 cm til alle sider uden for bruseniche/badekar.
  • 50 cm på begge sider af vask med bruser samt fra gulv til 50 cm over vasken.
  • I små badeværelser (under 3,25 kvm eller 1,3 m brede) er hele området vådzone.

    Fugtigzonen er:

  • Resten af badeværelset.

    Michael Christensen, vvs-tekniker og direktør, B.C. Gas & Vand

Styling og indretning

Kan jeg købe elementer til mit badeværelse på nettet? Svar: Det er ofte billigt at shoppe på nettet, men du får ikke den samme rådgivning og mulighed for reklamation som hos en fagmand. Forhør dig hos fagmanden. Ofte kan han give et samlet tilbud, der matcher internetpriserne, og hvor du er dækket af hans garanti. Christina Oustrup, afdelingsleder, Bad & Design Hvor meget koster det at totalrenovere mit badeværelse? Svar: Det afhænger selvfølgelig af, hvilke løsninger du vælger, og hvor meget du laver selv. Men en standardrenovering af dit badeværelse inkl. håndværkere, vejledning, sanitet, armaturer, fliser og badmøbel koster ca. 25.000-30.000 kr. pr. kvadratmeter.
Christina Oustrup, afdelingsleder, Bad & Design Hvor kan jeg spare, og hvor er det vigtigt at købe noget ordentligt? Svar: Inden for vådrum er det vigtigt ikke at spare på kvaliteten, da det kan ende med at blive en dyr fornøjelse. Fx kan det blive rigtig dyrt at have brugt et gulvafløb med dårligt membransystem, hvis du efterfølgende skal banke gulvet op igen, fordi det er utæt.

Skal der spares, er sanitet og vandhaner det, der nemmest kan skiftes ud igen uden større ombygninger. Det kan du ikke med dårlige fliser eller billige fugematerialer.
Michael Christensen, vvs-tekniker og direktør, B.C. Gas & Vand

Jeg har kun 5.000 kr. - hvad gør jeg?
Svar:
Du kan ikke skifte meget inventar for 5.000 kr. Sats i stedet på at skabe et friskt indtryk med nyt tilbehør, som fx badeforhæng, en stol, en bane tapet, håndklæder eller ved at male fliserne.
Christina Oustrup, afdelingsleder, Bad & Design Hvordan minimerer jeg udgifterne?
Svar:
Du skal være ordentligt forberedt og have klargjort dine behov og indhentet flere tilbud. Lav selv det, det er lovligt at lave selv, fx opsætning af fliser og malearbejde.

Du kan spare penge ved kun at lægge fliser på gulvet og på væggene i vådzonen. Også ved armaturer og sanitet kan det betale sig at spare, hvis du nedprioriterer designet og i stedet går efter de kendte mærkers basisvarer.

Brusenichen og badmøblerne er dårlige steder at spare. Døre og skuffer skal være i en ordentlig kvalitet, der kan tåle fugt og holde til at live åbnet og lukket flere gange dagligt.
Christina Oustrup, afdelingsleder, Bad & Design