Se, hvordan Johanne og Lukas shinede det brune 70’er-badeværelse op UDEN at skifte fliser
Står du overfor at renovere et 70’er-hjem med alting brunt og brændt på farvepaletten, så tøv lige, inden du går amok med nedrivning eller malerulle. Før du får set dig om, kommer du til at fortryde.

Lukas og Johanne - der står bag Instagram-profilen @femte.til.venstre - kastede sig i starten af 2023 over renoveringen af et murstenshus på 200 kvm fra 1972 i Thy.
Og selvom mange i dag nok ville kassere husets oprindelige stil til fordel for en mere moderne en af slagsen, har Johanne og Lukas valgt at lade 70'er-stilen være et gennemgående tema for renoveringen.
– Dykker man ned i tiden, vil jeg nærmest kalde den en guldalder! Der er så mange smukke og gennemtænkte detajler, som man ikke ser på nyproducerede ting i dag. Derfor forsøger vi også at renovere med respekt for den originale arkitektur og stil. Vi vælger fx ikke materialer, som ikke er tidstypiske, og vi har brugt tid på at læse om arkitekturen fra 70'erne, for at sætte os ind i grundtanken, fortæller Johanne til Boligmagasinet.dk.
Grundet rør, der skulle skiftes, stod badeværelset først i rækken, da de tog hul på renoveringen - og nu er parret kommet i mål med rummet.
"Altså, vil I virkelig have fliserne op igen?"
Sådan lød reaktionen fra håndværkerne, da Johanne og Lukas valgte, at de - selvom de var nødsaget til at pille fliserne ned - ville bevare og genbruge badeværelsets oprindelige fliser, for at være tro mod husets 70'er-stil.
– Først og fremmest valgte vi at beholde fliserne, fordi de passer til huset, er lagt i det tidstypiske mønster og er fra Höganäs (svenske uglaserede spaltklinker, der ikke længere produceres, red.). Men også fordi, det er ressourcespild bare at erstatte dem - især når de er så fint bevaret. Og så elsker vi bare udtrykket og farven, og at de tidligere ejere er gået all in med fliser fra gulv til loft i hele rummet, fortæller Johanne.
Men at renoverer er aldrig ligetil. Og Johanne og Lukas' badeværelse var ingen undtagelse - især ikke med ønsket om at bevare fliserne.
– Huse fra 1950-1980'erne indeholder ofte stoffer, der er miljø- og sundhedsskadelige. Så første skridt var at få sikret rummet mod disse. Derefter begyndte processen med sirligt at nedtage fliserne de steder, det var nødvendigt, rense dem for mørtel og tilføre dem en gummimembran. Og da de gamle rør så var skiftet, og gulvvarmen var lagt, kunne fliserne blive sat tilbage på væggen, fortæller Johanne.
Før
Et moderne twist
Trods kærligheden for den gamle stil, har Lukas og Johanne alligevel givet badeværelset et moderne twist.
– Vi valgte en klassisk 70'er-flise i beige til gulvet for at "løfte" fliserne på væggen. Men vi var enige om, at badeværelset også behøvede et mere moderne element for at opveje 70'er looket. Derfor valgte vi at indrette med materialer som stål - i form af en rund håndvask og en indbygget hylde - der står i skarp kontrast til de grønne, levende fliser, fortæller Johanne.
Derudover var et nyt badeværelsesmøbel og nogle særlige greb også dét, der skulle vise sig at gøre en stor forskel for badeværelsets udtryk.
– Vi har blandt andet også valgt et snedker-badeværelsesmøbel i egetræ med et bøjlegreb fra 60'erne. De greb produceres ikke længere, så jeg var heldig at finde dem brugt. Faktisk måtte jeg på jagt efter dem to gange, fordi de første blev væk i posten. Men efter flere ugers søgen lykkedes det heldigvis også anden gang, uddyber Johanne.