Begår du også denne fejl, der tager livet af dine grønne planter?
Kender du også et medlem af klubben for ufrivillige plantebødler, der skal have en hånd?
Førstehjælp til dine planter
I en lille butik på en af de større veje på Frederiksberg i København findes en bid af junglen klemt inde mellem en kaffebar og en vietnamesisk restaurant.
Butikken hedder Bloom, og her sælger Anja Blom tropiske planter til sine kunder og rådgiver dem, hvis de senere kommer forbi for at varsle en snarlig død for deres fingerphilodendron eller violinfigen.
For det er langt fra alle, der er velsignet med en klørfem af grønne fingre og ifølge Anja Blom, er det nogle helt typiske fejl, der gør, at de grønne gæster i vores hjem visner og dør.
Så på trods af, at hun oftest giver kunderne en håndskrevet vejledning med hjem, består en stor del af hendes arbejde i butikken i at rådgive og yde førstehjælp til svækkede tropeplanter af den slags, vi har taget til os i stor stil her til lands.
Så inden du selv kaster håndklædet i ringen og din kaktus i skraldespanden, får du Anjas bedste tips til at give din plante et langt og lykkeligt liv.
Vand
For meget…
- De fleste begår den fejl, at de overvander deres planter i en god mening. Til sidst ender bladene med at blive gullige og slatne. Hvis du vil redde en plante, der er blevet overvandet, kan du skære de ramte blade af så langt inde, du kan, og lade den sunde sig. Så kan du sagtens være heldig, at den overlever.
For lidt…
- En anden, men knap så hyppig fejl, folk begår, er at give planten for lidt vand. Hvis de gør er det som regel noget med at glemme den en periode og så give den for meget lige pludseligt. Tegnene på, at den får for lidt vand er visne, dryssende blade, der virker knasende.
Tilpas!
For at ramme en god balance, kan du læne dig op ad Anjas fire tommelfingerregler:
- Sørg for, at der er dræn, så overskydende vand kan løbe fra. Enten ved et hul i bunden eller lecakugler før jorden. Ellers kan du risikere, at rødderne rådner, fordi de står i vandet.
- De grønne tropiske planter har godt af at få et brusebad én gang om ugen, hvor du stiller dem i brusekabinen og giver dem en tur til alle blade er våde og lader den dryppe af. Det minder om forholdene i junglen og det elsker de.
- Stik en finger i jorden, og mærk om din plante mangler vand. Forhold dig ikke kun til, at det nu er en ugen siden, du sidst vandede. Er jorden tør tre centimeter ned, så skal den have vand. Hvis ikke, skal du vente. I sommerhalvåret skal du vande oftere end i vinterhalvåret.
- Brug altid lunken vand. Ikke koldt!
Lys
Placering
- De færreste af de populære grønne stueplanter ud over de fleste sukkulenter tåler at stå i direkte sollys. Hvis din plante begynder at få mørke pletter eller blive mørk i kanten, så er der måske tale om en solskade, fordi den har stået for længe i solen og er blevet brændt af. Mange gange kan du flytte planten og skære de ødelagte blade af, så kommer den sig. Men hvis det er mange blade, der er tale om, kan det blive meget hårdt for planten at hele.
Ny placering
- Hvis du vil rykke din plante fra eksempelvis en lys stue til et mørkere soveværelse, så gør det ad flere omgange. Ryk den et par timer og så tilbage igen over et par dage, inden den får sin nye placering permanent. Planter har brug for tilvænning, hvis de skal have de bedste odds for overlevelse.
Gødning
- Hvis du gerne vil se din plante vokse og udvikle sig, så skal du bruge gødning. En tommelfingerregel er en gang om ugen i sommerhalvåret. Brug en økologisk, flydende slags, når du alligevel vander.
Potte
- Det betyder noget for din plantes vækst, at den står i den rette potte. Som regel kan de store stå i den, du har købe den i i et års tid og skal ompottes i foråret til en potte, der er nummeret større. De mindre planter kan som regel vente to eller tre års tid.