Den ultimative planteguide: Alt du skal vide om planter

Grønne planter skaber liv både i hjemmet og på altanen og terrassen. Men hvilke skal du vælge, hvordan skal de passes, og hvordan indretter du dig egentlig med dem? Det guider vi til her!

Planter i stue
Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Er der noget, der får hjemmet til at føles mere hjemligt end levende planter? Næppe.

Men det er med at holde tungen lige i munden, når det kommer til, hvilke planter der er gode at have, og hvordan du bedst passer dem – især hvis du ikke ligefrem har garvede grønne fingre, der kan få alt til at spire.

Derfor har vi samlet de bedste planteguides, -tips og -tricks til dig her, hvor du finder hjælp til de smukkeste planter lige nu, oversigt over de nemmeste stueplanter samt guides til pasning, omplantning og indretning – og meget mere.

Monstera-plante i stue
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

De mest populære planter – og hvordan du bedst passer dem

Monstera – den ultranemme bloggerplante

Monstera-planten – også kendt som 'bloggerplanten' – er umulig at overse i de danske hjem. Og planten er populær af en grund: Dens karakteristiske blade pryder ethvert rum, og så er den hamrende nem at passe. Win!

Monstera findes i et utal af varianter, men den mest almindelige er Monstera Deliciosa, som du måske også kender som Fingerphilodendron. Den kan du kende på de store, grønne blade med sprækker, der nærmest minder lidt om fingre (heraf navnet).

I Monstera-guiden her hjælper vi til, hvordan du bedst passer din Monstera, så du får en stor, smuk plante.

Strelitzia – Nicolaj, Reginae og alle de andre

Den populære Strelitzia-plante fås i forskellige varianter, men de mest almindelige i stue-version er Strelitzia Nicolaj og Strelitzia Reginae, der begge giver vaskeægte junglestemning med lange, grønne stængler og store, palmelignende blade. Den største forskel ligger i blomsternes farve (som de færreste formår at gro frem i stue-udgaven af planten), og netop blomsten har givet planten kælenavnet 'Paradisfugl', da den med sin karakteristiske form næsten ligner hovedet på en eksotisk fugl.

Strelitzia-planten er en smuk stueplante, som giver et fantastisk liv i rummet – oplagt til at pynte i stuen eller soveværelset. Og det bedste af det hele: Den er nem at passe! Få her de bedste pasningstips fra en vaskeægte plantehvisker.

Violinfigen – diva-planten over dem alle

Den skulpturelle violinfigen kendes på de store, grønne blade, der minder om violiner – hint til navnet. Violinfigenen er ekstremt populær i indretningen, men desværre også en plante, mange må opgive. Planten er nemlig en vaskeægte diva, der ikke finder sig i hvad som helst.

Du kan dog sagtens vokse din violinfigen stor og smuk, hvis blot du er opmærksom på de tre største fejl, der kan koste din violinfigen livet. Dem kan du blive klogere på her, hvor planteeksperten giver sine bedste tips til, hvordan du holder liv i din violinfigen.

Citrontræ – eksotisk indspark til den øvede planteelsker

Det eksotiske citrontræ skal naturligvis også på listen over de mest populære planter – men også her kræver det grønne fingre og nøjsom plante-kærlighed at holde bæstet i live. Citrontræet har nemlig nogle helt særlige behov, der skal opfyldes, før den belønner dig med det gule guld.

Men hvad gør man ikke for et par sure citroner? Vi smider i hvert fald gerne alt for at kunne blære os med det smukke træ. Og vi har naturligvis samlet alle de bedste tips, så du selv kan dyrke et eksotisk citrontræ derhjemme – med succes!

Plante ved vindue
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Alt om indendørs planter

De smukkeste indendørs planter, der er nemme at holde

Er du blevet skræmt af ovenstående? Bare rolig, det er slet ikke alle planter, der kræver mørkegrønne fingre og uhyggelige mængder omhu. Du kan sagtens fylde hjemmet med grønne vækster som amatørgartner – det kræver bare de rigtige planter, der lige er liiidt mere robuste og hårdføre.

Vi har samlet de 16 nemmeste planter til dig her – god fornøjelse!

De bedste planter til det skyggefulde hjørne

Det er ikke svært at finde de planter, der kan pryde i vindueskarmen, hvor de får lys i massevis – det passer nemlig langt de fleste planter godt. Det er strakts sværere at finde planter til de mørke afkroge og rummene uden vinduer. Heldigvis findes der planter til alle mængder lys – både dem, der elsker solen og dem, der afskyr den.

Her er de fineste planter, der kan klare selv de mørkeste afkroge i hjemmet.

Planter, der ikke behøver så meget vand

Er du slem til at glemme at vande dine planter? Så er du ikke alene! Heldigvis findes der planter, der ikke kræver at blive nusset om konstant, og som sagtens kan tåle at tørre ud i perioder.

Disse planter er de bedste til dig, der glemmer at vande dine grønne venner.

Hæng planterne op

Drømmer du om en grøn oase med planter i alle afkroge? Hæng dine planter op under loftet i dekorative hængepotter, og se, hvordan junglestemningen spreder sig. Vælg planter med lange stængler, der kan kravle, krybe og hænge fra potten – uanset om du hænger den op i en hængepotte eller stiller planten på en hylde, hvor den kan kravle ud over kanten.

Her er de smukkeste hængeplanter til hjemmet.

Lilla er det nye grønt – hop med på den lilla plantetrend

Er du kørt død i grønne planter? Så kan du mixe din grønne oase med et par lilla varianter – det giver et smukt farvespil, og så er de ovenikøbet nemme at holde!

Her får du en gennemgang af de smukkeste lilla planter.

Dyrk dit eget avocadotræ

Der findes så mange smukke planter, du nemt kan købe hos din plantepusher eller sågar i supermarkedet. Men de sjoveste er altså dem, du selv gror. En af de nemmeste – og flotteste – planter, du selv kan dyrke, er avocadotræet. Det kræver blot en avocado (som du lige skal spise først – men det er vel ikke noget problem?) og en god portion tålmodighed.

Find guiden til, hvordan du dyrker dit helt eget avocadotræ her!

Hold edderkopperne væk med disse planter

Nok er planter smukke at kigge på, og de giver et fantastisk liv i rummet – men vidste du, at du faktisk kan holde edderkopper på afstand ved at vælge nogle helt særlige planter til hjemmet?

Det lyder måske for godt til at være sandt – men den er god nok!

Disse edderkoppeskræmmende planter holder de små, langbenede udyr væk samtidig med, at de er fine at kigge på – WIN WIN oh yes!

Planter på altan
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Udendørsplanter – og tips til indretning af altanen

Udendørs hængeplanter til altankasser, hængepotter og høje krukker

Hængeplanter er ikke kun smukke indendørs – de giver også en hel særlig stemning på altanen eller terrassen, hvor de er perfekte i både hængepotter, altankasser eller ud over kanten på høje krukker. Omgiv dig med smukke farver, og skab din egen grønne oase.

Vi guider til de mest velegnede hængeplanter til altanen her.

Vælg de helt rigtige planter, og undgå hvepse på altanen og terrassen

Det lyder næsten for godt til at være sandt. Kan man virkelig undgå de irriterende hvepse ved at vælge særlige planter til uderummet? Svaret er: JA!

Hvepse kan ødelægge enhver god stund, men der findes tips og tricks til at holde de små kræ væk – blandt andet dit valg af planter. Læs mere her, og nyd en hvepsefri stund.

Pryd altanen med de smukkeste plantekasser

Grønt på altanen er lig med plantekasser, men det behøver ikke være de kedelige i sort plast fra Silvan.

Fyld de smukkeste plantekasser med grønne planter, farverige blomster og smagfulde krydderurter – vi lover, at de vil pryde enhver altan eller terrasse.

Skab læ og privatliv på altanen med planter

Er naboen liiidt for tæt på, eller blæser vinden altanidyllen i stykker? Altanafskærmning behøver ikke være med klassisk stof eller et hegn i bambus – med høje planter kan du skabe en form for hæk, der giver både liv på altanen, læ og privatliv.

Har du en lille altan, hvor gulvpladsen er sparsom, så lav en smuk plantevæg, hvor du hænger planterne op frem for at stille dem på jorden. Det giver samme effekt, men tager langt mindre gulvplads!

Se, hvordan du skaber det perfekte uderum, her.

Hvilke planter passer til din altan – og solen derpå? Tag testen!

Nord, syd, øst eller vest? Der er stor forskel på altaners mængde af sollys, og der er derfor også stor forskel på, hvilke planter der egner sig bedst dertil. Nogle vil have skygge, nogle vil have direkte sol – og andre vil have lige midt i mellem.

Det er ikke altid til at blive klog på, og derfor har vi gjort det lidt nemmere for dig. Tag testen her, og find ud af, hvilke planter der egner sig bedst til netop din altan.

Plante i skyggefuldt hjørne
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

De bedste tips til pasning af dine planter

Sådan omplanter du dine potteplanter

Trænger dine planter til en opfriskning? Så kan en omplantning måske være løsningen. Men det kan være svært at vide, hvornår planten trænger til en omplantning, hvornår på året det er bedst at gøre, og hvordan man egentlig omplanter med størst succes.

Vi har samlet en guide med 10 nemme trin, så du kan blive en sand omplantningsmester.

Hold irriterende fluer væk fra dine planter

Er der kommet små bananflue-lignende dyr i dine planter? Det er højst sandsynligt sørgemyg, og de kan lægge en dæmper på al den fantastiske glæde, der ellers er ved at indrette grønt.

Der findes heldigvis geniale husmoderråd mod de små, flyvende djæveler. Få de tre bedste råd mod sørgemyg her.

Husk at støve dine stueplanter af

Ligesom et hjem med tiden giver nullermænd i diverse hjørner, samler der sig også støv på dine planters blade. Faktisk ånder planter gennem bladende, og netop derfor er det vigtigt, at du jævnligt støver dem af.

Vi guider til, hvordan du nemmest kan støve dine planter af her.

Krydderurter i køkkenet
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Indretning med planter

Skab liv i køkkenet med krydderurter

Køkkenet er ikke altid lige stedet til store, grønne planter, men det betyder ikke, at du ikke kan puste lidt grønt liv i det praktiske rum. Krydderurter er nemlig helt geniale til at give grøn energi til køkkenet – og så er de praktiske at have lige ved hånden!

Dyrk dine yndlingsurter fra frø, eller køb dem i supermarkedet, og plant dem over i smukke krukker – det behøver ikke være svært. Få inspiration til, hvordan du kan indrette med krydderurter i køkkenet her.

De smukkeste urtepotteskjulere til dine planter

En potteskjuler kan være næsten lige så vigtig som selve planten. Men de findes i et væld af varianter og i alverdens stilarter – så det kan være svært at finde den rigtige til din plante.

Vi har samlet de flotteste skjulere her – måske din nye favorit er iblandt.

Lav en smuk evighedsbuket – der holder både farve og form

En smuk evighedsbuket, der ikke kræver pasning, kan være et fint supplement til det grønne hjem. Gør den ultrapersonlig ved selv at finde og tørre blomsterne – det er faktisk slet ikke så svært, som mange går og tror!

Det kræver blot lidt viden om, hvilke blomster der egner sig bedst – og hvordan du skal tørre dem. Og netop det giver vi dig i denne guide til evighedsbuketter – god fornøjelse.