Denne populære indretningstrend er med til at gøre folk gladere

Ud over at se fantastisk ud, så giver denne måde at indrette dig på også en god fornemmelse i maven - og nej, det er ikke feng shui.

© Thomas Dahl, Styling: Julie Løwenstein

Nyt er ikke bedre

Du tænker måske, at indretningstrends kun er et spørgsmål om overfladiske materielle goder, der i og for sig er ubetydelige.

I så fald tager du fejl.

Det er bevist, at farver har en stor indvirkning på vores psyke, og det samme gælder mængden af ting i hjemmet.

Undersøgelser viser helt konkret, at rod i hjemmet kan føre til både stress og depression hos især kvinder, og måske netop derfor er hele trenden med at indrette sig minimalistisk blevet så populær?

Det giver god mening.

I en undersøgelse fra 2010 fremgik det, at der var en sammenhæng mellem, hvor rodet folk boede, hvor mange hængepartier de havde i hjemmet, og hvordan de havde det mentalt; desto mere rod og uafsluttede projekter, desto mere stress og depressive tankemønstre i løbet af dagen (især hos kvinderne).

Indretning, der er skåret ind til benet og spiller på minimalistiske principper, er som regel fri for hængepartier og ting, du ikke har brug for, som kan være med til at skabe rod. Der kan groft sagt sættes lighedstegn mellem et minimalistisk hjem og et lykkeligt hjem.

Tendensen tegner sig i hvert fald. Men det handler ikke bare om at alt skal se skrabet ud - det er et spørgsmål om "bevidst" indretning.

Sådan finder du ind til den minimalistiske indretning

Drømmer du også om at bo mere minimalistisk, end du gør lige nu, så kan du tage nogle gode regler i brug for, hvordan du indretter dig.

Det lyder lidt langhåret, men er med til, at du ikke hele tiden jagter en ny bold og fylder hjemmet med nye ting, der måske slet ikke gør dig glad.

Prioriter i stedet at mærke efter. Hvad gør dig glad? Er det et billede, du har arvet, en kunstplakat på væggen eller en skål af ler, dit barn har lavet? Vælg med følelserne frem for øjnene.

2 Køb kun nyt, når du virkelig bliver forelsket

Den her kan være svær.

For er det ikke kærlighed, når du mærker hjertet banker hurtigt, når du ser en ny spisebordsstol på et instagrambillede og tænker, den er fantastisk smuk?

Måske.

Men tag dig tid til at mærke efter. Hvad sker der, hvis du ikke handler på din impuls om at erhverve dig stolen lige nu og her, men venter. Er den lige så fantastisk i morgen. Eller om en uge? Og hvad med en måned?

3 Se på, hvad du har, og ikke kun, hvad du kan få

Vi har en tendens til at være rettet mod at få nyt og tilføje mere til samlingen derhjemme. Men i stedet for at fokusere på, hvad der er af mulige fristelser, så vend fokus ind ad og se på, hvor du synes noget skal optimeres i dit hjem.

Tyg på, hvad den bedste løsning for dig vil være, og gå så ud og afsøg markedet og find det, der svarer til dit behov.

4 Skab en fortælling med din indretning

Når du indretter et hjem, er det også vigtigt, at du forholder dig til, hvilken fortælling, der følger med de ting, du omgiver dig med.

Dette råd lægger sig op ad punkt 1 og handler også om at skabe en autentisk indretning. Autentisk indretning er ofte den, vi bedst kan lide. Så kan det godt være, vi synes nogle farver ikke passer sammen, men en ægte nerve overtrumfer alt andet.

5 En stol for en stol, en vase for en vase

Har du svært ved at begrænse dig, og ender du alligevel med tiden med at have fyldt alle kasser, æsker og sprækker med ting, så lav en regel for dig selv, som du måske kender fra tendensen med at downsize garderoben: en ting ind = en ting ud!

Det er ganske simpelt og kan være en god øvelse til at finde ud af, om du er stødt på noget, du virkelig gerne vil have, eller om det er en hul shoppetrang, der skal stilles.

PSSST! Vil du se et eksempel på en bolig, der er indrettet minimalistisk, kan du komme med indenfor hos Camilla her.