Derfor skal du bytte dine julegaver til oplevelser

Forskere i psykologi opfordrer dig til at bytte den skål eller de rødvinsglas, du får til jul. "Du vænner dig for hurtigt til ting – få nogle oplevelser i stedet," siger professor.

© Flickr m.fl.

Vi vænner os lynhurtigt til ting, og så forsvinder de

Det er dejligt at få gaver – og at give dem (det sidste skal vi sige). Julen er fyldt med begge dele, men du skal ikke forvente en lykkelig januar, hvis du får det, der står på ønskesedlen. Det er ikke kvantefysik at regne ud, hvorfor, men lad os først tale om lykke.

En smuk keramikskål, et nyt stel, nye rødvinsglas eller måske en bordlampe, der har manglet i stuen i årevis. Disse ting kan give det vildeste kick, når du flår papiret af dem juleaften, men når skålen er placeret det rette sted, og rødvinen er drukket, sidder du garanteret tilbage med en lidt tom følelse.
Penge er som bekendt ikke lykke og slet ikke, hvis man bruger dem udelukkende på ting. Materielle goder er nemlige ikke bestandige.
Helt ny forskning viser, at tingene mister deres betydning efter kort tid.

 • Vi får en lykkerus af nye ting, men den er kortvarig. Lykken forsvinder, når vi vænner os til dem," fortæller Thomas Gilovich, som er professor i psykologi på Cornell University i staten New York. Han har studeret menneskets forhold til ting i 20 år, så det er reel forskning, der ligger bag.
  Professoren siger til Fastcoexist.com, at vores hjerner 'glemmer' de gode følelser omkring ting, mens vi gemmer oplevelser.

  Så det er helt forkert at sige, at en rejse eller koncert er overståede kapitler bagefter – oplevelser lagrer sig i vores sind og gør os lykkelige i meget længere tid end den nye iPhone 6 Plus.
  En ny smartphone falder lynhurtigt i baggrunden i hverdagen og bliver en del af det, forskere kalder 'new normal'.

 • Vores oplevelser er en større del af os selv og vokser sammen med vores identitet, slår Gilovich fast.

  En ferie eller koncertoplevelse delt med andre mennesker forbinder os mere til dem, end hvis vi køber noget sammen. Selv negative oplevelser kan vendes til sjove anekdoter senere i livet og blive en positiv del af vores omgang med andre mennesker. Det er ikke ligefrem personligt opbyggeligt at købe en ny sofa til sit fælles hjem.

  Så med andre ord – når du skuer ud over rovet juleaften, er det måske en idé at bytte et par af tingene til et dykkercerifikat eller en koncertbillet. Eller et kunstværk, for det indeholder også oplevelser, som holder på et andet plan end den nye Sodastream-maskine.