”Det er faktisk, fordi jeg er en god mor, at min 2-årige datter har designermøbler på værelset ”

Der er sket noget med børneværelset, og det har længe undret os.

© Lirumlarumleg.dk

Det er #børneværelsets skyld

Noget er sket, siden jeg flåede legetøj ned af stigereolen på mit barndomsværelse i 90’erne. Dengang så hverken jeg eller mine legekammeraters gemakker skyggen af en designklassiker eller noget, der hed farvekoordinering.

Der var med andre ord fri leg. Noget, der står i skærende kontrast til de børneværelser, som i dag florerer overalt i cyberspace.

Fremfor at være opmagasinering af legetøj virker børneværelserne pludseligt som gennemtænkte indretningsbedrifter, der fortjener opmærksomhed og udstilling. Og her snakker jeg ikke kun om alle andres børneværelser.

Jeg har også selv sendt et billede eller to af sted i strømmen af #børneværelse og #kidsroom, der i skrivende stund til sammen har knap to millioner bidrag på Instagram. Så når jeg nu spørger, om det bare er mig, der er skør, når jeg glad spenderer det dobbelte af prisen, jeg har givet for min egen boksmadras på en tremmeseng af godt design til min knap 2-årige datter, ved jeg godt, at svaret må være: ”Du er ikke alene”. Men jeg undrer mig stadig… Hvorfor egentlig? Hun er vokset fra den om to-tre år, og det virker da som spild af penge. Frås, ville nogen måske driste sig til at kalde det.

© LirumLarumLeg.dk

BILLEDE Sebra-sengen er blevet en klassiker på børneværelset og koster knap 5.000 kr. og går som varmt brød på platforme som Reshopper og Dba.dk.

Børneværelset: Fra leg til look

Efter at have hørt en svensk podcast omkring børneværelser, hvor én af værterne fint opsummerer, at tipien og sengehimlene markerer en ændring i måden, vi går til indretningen af børneværelset på, så føler jeg mig endnu mere nysgerrig på, hvorfor vi farvekoordinerer i knæhøjde og køber designklassikere i miniformat.

Er vi en generation af indretningsfascistiske forældre, der jagter de helt rigtige nuancer af pastel og ofrer tusindvis af knaster på træhylder formet som flyvemaskiner og pastelfarvede, håndlavede sengehimle fra Spanien, fordi vi kun tager os af, hvordan alt ser ud på overfladen? Har vi tabt sutten?

Nej, det har vi (heldigvis) ikke (helt).

I hvert fald ikke hvis vi skal tro den kilde, jeg ringer til for at blive klogere.

© LirumLarumLeg.dk

BILLEDE Ferm Living designer smukke sager til børneværelset som stole- og bordesættet her.

© LirumLarumLeg.dk

BILLEDE Et af de mærker, der for alvor har vundet nutidens forældres interiørhjerter er Cam Cam, der designer alt fra sengetøj til møbler.

Fornuften i en mini designklassiker

Jeg ringer til Pernille Kirstine Møller, ejer af kommunikations- og konsulentbureauet Curated, tidligere en del af PEJ-gruppen og i dag konsulent for den. Hun ved en del om vores forbrugeradfærd og de strømninger, der præger den, og hun lægger ud med at afvise min grundlæggende tese.

– Det handler ikke kun om tom show-off, lyder det.

– Vi er blevet mere bevidste som forbrugere, blandt andet fordi vi tegner et billede af os selv gennem sociale medier. Derfor er vi blevet mere selektive. Når vi har lagt noget på Instagram, har vi også indirekte blåstemplet det, og derfor skal det være i orden, det vi viser frem, siger hun.

Kurateringen på børneværelset, som følge af Instagrams indtog, kommer også børnene til gode – ikke kun forældrenes følgere, mener Pernille Kirstine Møller.

– Når vi vælger at gå ud og købe et smukt, dyrt møbel af høj kvalitet, selvom det måske kun passer barnet et par år, så ved vi, at vi kan sælge det videre til en god pris senere, og det skåner miljøet. Når vi køber lækkert økologisk sengetøj, er det til gavn for vores børns sundhed. Generelt er det en fordel, at vi prioriterer kvalitet fremfor kvantitet. Og det er den udvikling, vi ser – også på børneværelset, siger hun.

Succesen er pastelfarvet

Og hvad er det så helt præcist, vi jagter til børneværelset, os forældre med publiceringstrang?

Det har jeg spurgt en af dem, der forsyner os med legetøj og børnemøbler, om. For 12 år siden stiftede Anja Lytzen webshoppen Lirumlarumleg.dk. Hun tegner et billede af, at vi generelt jagter mange af de samme ting.

Og de er pastelfarvede.

– Da vi startede med at købe varer til børneværelset for fire år siden i takt med at interessen for dem steg blandt vores kunder, var det meget friske farver, producenterne brugte. Det var mønstre i lilla, gul, blå og grøn med kontrastfarver, men det har ændret sig. Nogle nye mærker kom til for et par år siden, og de havde stor succes med de dæmpede pastelfarver, og i dag bruger de fleste pastelfarver. Det er det, kunderne vil have, siger hun.

Et faktum, der lægger sig rigtig godt op ad noget, trendeksperten fortæller mig.

– Vi indretter i dag børneværelset i forlængelse af resten af hjemmet, og det er vigtigt for os, at det er noget, vi kan holde ud at se på og måske endda vil vise frem, siger hun.

© LirumLarumLeg.dk

BILLEDE Ifølge Anja Lytzen, indehaver af webshoppen Lirumlarumleg.dk, er sengehimlene et af de største hit til børneværelset.

© LirumLarumLeg.dk

BILLEDE Én af de største favoritter til børneværelset har de seneste par år været tipien, der fås i adskillige udgaver og også er blevet taget op af et mærke som Søstrene Grene og sågar Netto, der fra tid til anden har indianerhytten i sortimentet.

Huler, der er til at holde ud

Nogle af de varer, der går allerbedst hos Anja og hendes kolleger, er de føromtalte håndlavede, spanske sengehimle i dæmpede farver og små tipier af lyst træ og bomuld. For tredje år i streg har de haft, hvad hun kalder en rigtig ”tipi-jul”, og da de første gang præsenterede sengehimlene for kunderne, gik der ikke længe, før de var helt udsolgt, og Anja tålmodigt måtte vente seks måneder på en ny forsyning af de håndlavede hyggeskabere.

  • Vi kan godt mærke, at hvis noget er blevet populært på Instagram, så sælger det rigtig godt, siger hun.

Og det giver god mening, at det blandt andet er disse to ”huler”, der er så eftertragtede, mener trendeksperten.

  • Forældre i dag ønsker stadig, at deres børn skal være børn, men de barnlige elementer er blevet mere diskrete og sofistikerede, og her er tipierne og sengehimlene et godt eksempel og et godt kompromis, slutter hun.

Konklusionen herfra må lyde, at vi lægger mere og mere energi i at indrette børneværelser, fordi de også er blevet en del af det, vi udstiller i fortællingen om os selv. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. For med den øgede opmærksomhed bliver der kredset om hyggen og kvaliteten af de ting, vi omgiver vores børn med, og det er på den lange bane bedre for både børn og miljø.

Men det vil vist være højere grad af selvbedrag at sige, at jeg ikke også vælger at betale det dobbelte for et sæt sengetøj, der arealmæssigt er halvt så stort, som mit eget, fordi det er pænt og passer i mit feed.