Dette er bryggemetoden til dig, der hader bitter kaffe

Undgå at begå den mest gængse fejl, som gør din kaffe bitter.

© Royal Copenhagen

Kaffe er en smagssag, og derfor vil der naturligvis også være nogle kaffedrikkere, der ikke har det fjerneste imod, at den sorte drik river lidt i kinden, når den bliver drukket.

Men hører du til dem, der bedst kan lide en afrundet smag, der ikke gør for meget opmærksom på sin bitre side, men derimod lader alle smagsnuancer træde frem, så skal du måske justere din bryggemetode.

Kaffe og kværn er alpha omega

Dét, der gør en kaffe bitter, er især to ting, forklarer Peter Munch Burski kaffenørd og medindehaver af Kaffeteriet.

  • For det første, skal du købe en god kaffe, siger han og forklarer, at en god kaffe sjældent fås til under 60 kr. for 250 gram.

  • Det kan være svært at gennemskue om en kaffe er god, men hvis der står, at den er fra én bestemt farm, altså ’single estate’ og ikke bare et land, så er det et godt tegn, siger han og uddyber:

  • Når der står, hvilken farm kaffen stammer fra, er der nogen, der ligger hovedet på blokken, og så er det generelt et godt produkt i modsætning til mange af de produkter, du kan få i supermarkederne, hvor bønnerne stammer fra mange forskellige steder og er blevet hårdtristede for at fjerne al smagen, så det eneste, der er tilbage, og som man ikke kan fjerne, er bitterheden, siger han.

Desuden er det et must, at den er håndplukket.

  • Du ville jo heller ikke bruge alle jordbær til din marmelade uden at sortere dem først, siger han.

Kværnen betyder mere end kanden

Når du har fundet dine bønner, skal de kværnes, og den proces tillægger Peter Munch Burski større betydning end selve brygningen.

  • En dårlig kværn får ikke malet kaffen, men hakket den. Det betyder, at kaffen ikke bliver jævnt formalet, så der både er store og små stykker. Ligesom med kartofler, skal de større have længere tid end de mindre. Og når kaffen får lov at ekstrahere (trækker, red.) for længe, bliver den bitter. Derfor er første skridt en god kværn. Hellere bruge penge på den end på selve kanden, siger han.

En god kværn maler kaffen frem for at hakke den med en kniv. Spørg din lokale kaffepusher til råds om, hvilken én der er rigtig for dig.

© Yield Design Co

Tre metoder til ikke bitter kaffe

Hvordan bønnerne skal males afhænger af, hvilken bryggemetode, du vil benytter dig af. Her nævner eksperten tre forskellige oplagte veje at gå:

Aeropress er en metode, hvor kaffen kun trækker i maksimalt et minut, inden den bliver presset ud gennem et filter og direkte ned i koppen. Den korte trækketid gør, at kaffen ikke bliver unødigt bitter.

Stempelkande er en god måde at brygge på. Og ikke mindst en nem måde. Er din kaffe malet rigtigt, kræver det ikke den store formåen, men det er vigtigt at notere sig, at hvis du vil have kaffen til at stå på bordet, skal den hældes over i en anden kande, da de fleste stempelkander ikke indkapsler kaffegrumset, når du har trykket filtret ned, og det betyder, at kaffen trækker videre og hurtigt bliver bitter.

Filter og tragt er også en oplagt metode for dig, der ikke ønsker bitter kaffe. Men du skal være opmærksom på først at gennemvæde kaffebønnerne – den såkaldte bloomingproces – hvor kaffen bobler op og frigiver den CO2, som den naturligt indeholder, og som kan give bitterhed til den færdige kop. Vent 20-25 sekunder og begynd herefter at hælde vand over kaffen i cirkulære bevægelser, så al kaffen bliver våd.