Du skal lære at købe ind, som de gør i London

Nu åbner Danmarks første 'sociale supermarked'. Det er mere cool, end det lyder. Du kan købe billige varer, som ellers ville blive smidt ud – og de fejler ikke noget.

© iStock

Køb den skæve cornflakespakke 70 procent billigere

Hvis cornflakespakken har fået et tryk, ryger den ud. Hvis varedeklarationen er klistret på den forkerte side af ketchupflasken, losses den i affaldscontaineren.
Hvert år smides 303.000 ton spiselige fødevarer ud fra danske supermarkeder, og når en vare endelig er kommet hjem til dig og mig, er den heller ikke i sikkerhed - 237.000 tons glimrende mad smides ud af forbrugerne hvert år.

Med andre ord: Vi skal tage os sammen og ændre vores forbrugsvaner.
I dag, d. 22. februar, åbner et helt nyt supermarked, Wefood, på Amager i København. Initiativet kommer fra Folkekirkens Nødhjælp, som samarbejder med blandt andet Føtex.
Varerne er nemlig dem, som de store kæder ellers ville kassere på grund af små fejl, og du kan således købe den skæve cornflakespakke op til 70 procent billigere.

  • Vi ønsker at gå forrest i kampen mod madspild, på samme måde som vi var pionerer på genbrugsområdet, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

    Inspirationen kommer fra London og Wien, hvor lignende sociale supermarkeder har eksisteret et stykke tid. Især London er kendt som en metropol, der har været på forkant med udviklingen indenfor for eksempel fairtrade og andre forbrugsmønstre.
    Kritikere af projektet er bekymrede for, om Wefood bliver et 'fattigdomssupermarked' kun for lavt bemidlede. Men Folkekirkens Nødhjælp mener ikke, at danskerne er så opdelte. Studerende og forbrugere med sans for budget og god forbrugsetik vil gribe de nye indkøbskurve med glæde, håber initiativtagerne.

HÅNDPLUKKET TIL DIG