Ekspert: Din indretning afslører, hvad du længes efter

Dit hjem er en drømmebolig. Men ikke sådan, som du tror. Vi har det nemlig med at ignorere virkeligheden, når vi indretter vores hjem og i stedet skabe det liv, vi længes efter. Så hvad siger dit hjem om dine drømme?

© The Poster Club/Alvhem

Du husker måske Henrik Dahls klassiske bog om livsstil ”Hvis din nabo var en bil”, som afdækker, hvor meget vores forbrugsmønstre og livsstil siger om os (og hvor forudsigelige vi i grunden er).

Det samme kan man sige om vores bolig.

For det er nemlig her, vi for alvor kan sende signaler om, hvem vi er – eller rettere, hvem vi drømmer om at være og hvad vi måske længes efter i hverdagen.

Vores indretning er et frirum

Før i tiden var indretningen knap så individuel og i høj grad præget af vores position i samfundet - mere end af hvem vi var. Bonden boede på en gård, godsejeren på… hold nu fast… et gods. Det lå på mange måder mere i kortene, hvordan vi havde indrettet os.

Men i dag står det os nærmest frit for at indrette os, som vi synes bedst om, uden skelen til vores job, hverdag og virkelighed, og det er der mange, der drager nytte af. Vi vælger med hjertet, og har det altså med at indrette os til det liv, vi drømmer allermest om.

Så hvad siger nogle af de mest populære og markante stilarter i boligindretningen om os?

Det har vi spurgt Lars Samuelsen, livsstilsekspert og CSO for den danske afdeling af reklamebureauet Grey, om.

Hans job er at være på forkant med tendenser og strømninger og hvad, der får os til at handle som forbrugere med fokus på, hvad der motiverer os, skaber kultur og adfærdsændring.

Her forklarer han de underlæggende mekanismer, som lægger bag 5 af de mest markante indretningstendenser.

Nordisk og klassisk

© Alvhem

KENDETEGN VED STILEN Du elsker designklassikere og naturlige materialer som læder og træ. Du har sikkert en stol med Arne Jacobsens navn på og PH er for dig synonym med en lampe, ikke surhedsgrad.

EKSPERTEN OM STILEN Vi er rigtig mange, der indretter os sådan. Med dansk design og materialer, der virker som kontrast til den kolde verden, vores telefoner og maskiner repræsenterer. Når vi vælger ikoner fra den danske designarv er det et sikkert valg. Det signalerer alt det, vi helst vil: at vi har god smag og penge på bankbogen og samtidig er det også nemt for os.

  • Når vi indretter os med de her møbler, vil vi gerne have, at andre skal se, at det går godt for os, men uden at det bliver for usmageligt eller for meget, som nogen måske ville tænke om et guld Rolex eller noget andet mere opsigtsvækkende. Hvis du har Koglen hængende eller Svanen stående, ved folk godt, at du har penge, men det signalerer også, at du bare har en god smag og viden om vores designhistorie; at du tilhører et veluddannet segment.

  • Et andet aspekt ved denne stil er, at mange af os er vokset op med fx Y-stolene, der står rundt omkring i rigtig mange danske hjem i dag. Og derfor er der også noget nostalgisk for os ved at se møblerne fra vores barndom. Det er solidt og godt. Det er sikre, stilbevidste valg for dem, der ikke vil skille sig for meget ud på den ene eller anden måde.

Minimalisme

© The Poster Club

KENDETEGN VED STILEN Dit valg af møbler er gennemtænkt, og du har ikke unødigt fyld og nips, men har det bedst med, at omgive dig med ting, du synes særligt godt, om og vil hellere have "lidt, men godt".

EKSPERTEN OM STILEN Minimalisme betyder ikke, at du ikke sætter pris på ting. Tværtimod. Du vælger nogle ting, der betyder noget særligt for dig. Før i tiden var minimalisme måske mere et udtryk for at være i kontrol, mens det i dag er et udtryk for, at du er et moderne menneske, der virkelig følger med i udviklingen, som i dag fokuserer meget på at være miljøbevidst og ikke overforbruge.

  • Minimalismen er blevet et opgør med ”stuffacation”, hvor vi bare rager til os. Med minimalismen signalerer du, at du har mådehold. I dag kan de fleste gå ud og købe det, de virkelig drømmer om, hvis de sparer op, så kunsten bliver at begrænse sig og ikke bare købe tankeløst og for nogen har det større værdi at begrænse sig.

  • Minimalisme er i modsætning til, hvad mange tror, hårdt arbejde. Du skal hele tiden rydde ud og rydde op, og det er langt mere krævende end nogle af de andre stilretninger her på listen.

Eklektisk og maksimalistisk

© Westwingnow.de

KENDETEGN VED STILEN Du er ikke bange for at omgive dig med opsigtsvækkende ting. Dit hjem er farverigt, du elsker storladne elementer som messing, velour og sjove spejle og har måske endda noget vildt tapet på væggene og nips, man ikke lige ser alle steder.

EKSPERTEN OM STILEN Du er den mere spontane type og et hjem som dette signalere en vis grad af humor og eventyrlyst. Det er den slags hjem, hvor individualiteten bliver mest markant, og det sender et signal, at du er en, der tør bryde med reglerne og ikke tager dig selv og din indretning så seriøst, som mange andre måske gør.

  • Præmissen her er at bryde reglerne, og hvis jeg skal generalisere, så er det flest kreative mennesker, der bor sådan her. Typer, der beskæftiger sig med at bryde normerne. Denne stil giver plads til spontanitet, og du vil se folk med den slags hjem skifte ud med kortere frekvens end mange andre. -

  • Det er levende hjem, og du nyder, at der er plads til det og at flere i familien kan bidrage til det- også børnenes mere alternative kreationer.

Etnisk og bohemet

KENDETEGN VED STILEN Du bor med rejsefund og elementer, der sender tankerne på flugt til varmere himmelstrøg. Du omgiver dig med ting, der er meget lidt danske i deres udtryk, og vælger mørkt træ frem for egetræ.

EKSPERTEN OM STILEN Du vil gerne signalere, at du har udsyn og er lidt af globetrotter. Hvis det er autentisk, har du fundet tingene på rejser, men selvom der måske sidder en Buddha-figur på hylden, så er det mere et udtryk for rejselyst end at du sidder i lotusstilling på en yogamåtte dagen lang.

- Historien er det vigtigste, og de mennesker, der lever på den måde har en større trang til at vise deres oplevelser frem. Selviscenesættelsen af dig handler mere om at vise, at du er rig på oplevelser og det er nemmest at gøre, gennem ting. Når ”alle” kan spare op til Ægget, er rejser og oplevelser blevet i højere kurs og en fantastisk måde at iscenesætte, at vi er dannede mennesker. Eksotiske rejsemål blevet det nye Rolex.

Romantisk og landlig

© iStock

KENDETEGN VED STILEN Du bord med møbler og ting, der griber ind i fortiden. Gamle møbler, der måske har fået en klat maling, fotografier i guldrammer og småblomstrede puder eller plaider og en Madam Blå er velkomne i din indrening.

EKSPERTEN OM STILEN Du har brug for at sænke tempoet som kontrast til en hektisk hverdag, og det gør du blandt andet ved at indrette dig med ting fra en tid, hvor alt ikke var så travlt.

  • Enten bor du på landet, eller også er det sådan, du har valgt at indrette dit kolonihave- eller sommerhus. Det er nok her, vi mest ser stilen, og det går også godt i tråd med, at den er udtryk for en kontrast til det hæsblæsende liv, mange lever i storbyen. Stilen signalerer, at du værner om mere jordnære dyder fremfor at sidde bag en skærm. Den er tryghed og hygge.