Eksperter vil forbyde brug af glimmer i 2018

Nej. Det er ikke en aprilsnar! Det festlige pynt har vist sig at være ret så skadeligt.

© iStock

Vores passionerede DIY-hjerter sprang et slag over, da vi læste nyheden om, at forskere anbefaler, at brugen af glimmer forbydes verden over.

Hvorfor nu denne hetz, tænker du måske? Det samme gjorde vi.

Men forskerne har en god grund til at gå til kamp mod de skinnende små flager. De klassificeres nemlig som mikroplastik, som har flere skadelige virkninger i sit kølvand.

Blandt andet er det den slags, der ender i verdenshavene og senere i fisk og skaldyr, som vi mennesker spiser.

Ifølge The Independent består glimmer af aluminium og plastikarten PET, der ifølge forskning foretaget af Dr. Trisia Farrelly, miljøantropolog på Massey Universitetet i New Zealand, kan være hormonforstyrrende, når det nedbrydes i dyr og mennesker.

Lov forbyder glimmer i England i 2018

I Storbritanien træder en lov i kraft i 2018 som forbyder brugen af såkaldte "microbeads" - små plastikstykkker, der bruges i blandt andet kosmetik som glimmer og i produkter som bodyscrub.

Indtil videre er det altså hovedsagligt den glimmer, der findes i kosmetik, som bliver gjort til synder og forbydes, men også den slags, der findes i mange krea-kasser burde afskaffes, mener Dr. Trisia Farrelly:

"Jeg mener, at alt glimmer burde blive forbudt, fordi det er mikroplastik" siger hun ifølge The Independent og bakkes blandt andet op af professor Richard Thompson, der står bag en undersøgelse, som viste, at en tredjedel af fisk fanget i storbritanien indeholdt mikroplastik.

Farvel, elskede glimmer!

Heldigvis har flere firmaer fundet alternativer til den skadelige glimmer, og vi håber, det breder sig til alle glimmerglade producenter, så vi kan nytårs- og julepynte med god samvittighed!