Eksperterne er enige: Dette er fremtidens store plantetrend

Vi har efterhånden fået samlet så meget mod til os som planteforældre, at vi er klar til en ny liga af grønt.

Plantetrends 2022
© HAY

På de to år, corona har rimet mest på influenza, mindre på øl, har vi lært, at et begrænset socialliv får folk til at strikke elefanthuer, opvarte surdej som var det en nyfødt og erhverve sig firbenende venner med vuf i ascendant, selvom de arbejder 50 timer om ugen.

Men vi har også taget en anden disciplin til os, som substitut for middag med hvid dug og mørke biografsale: grønne planter.

Tendensen med at hive lidt fotosyntetisk karma ind i stuerne fik en renæssance for ca. 5 år siden. Dengang lå vores tiltro til egne evner der på skalaen, hvor sukkulenter og kaktusser blomstrer mod alle odds, men det har ændret sig.

LÆS OGSÅ 16 smukke indendørs planter, der er nemme at holde

I takt med at vores sociale kompetencer langsomt er visnet væk, er vores botaniske selvtillid skudt i vejret og i dag er flere og flere er villige til at investere i kæmpe planter. Også de mere humørsyge af slagsen.

Det forklarer Morten Wiinberg, chefindkøber for Plantorama gennem ni år med ansvar for haveafdelingen herunder stueplanter.

  • Der kommer flere og flere kunder og efterspørger de helt store planter, som koster flere tusind kroner, og vi oplever, at de har sat sig rigtig godt ind i, hvordan de skal passe dem, siger han til Boligmagasinet.dk. og fortæller, at der ikke blot er tale om planter, der påberåber sig visuel opmærksomhed pga størrelsen, men også planter, der kræver en del opmærksomhed for at trives.

  • Jeg tror, mange ser det som en investering, og som en del af indretningen ligesom et møbel, lyder det fra chefindkøberen.

Plantetrends 2022
© Getty Images

Lidt mindre yuccapalme - lidt mere violinfigen

Hos Plantorama går den slags planter, Morten Wiinberg henviser til, under navnet “gulvplanter”. Det inkluderer både buske og de højere opstammede planter, som mange ville henvise til som træer.

Og netop indendørs træer har det globale trendbureau WGSN just peget på som den helt store grønne trend for 2022.

Her ser de tendensen som en del af vores trang til at komme tættere på naturen som et lindrende element i en travl og usikker hverdag, hvor vækst og pandemi er buzzwords.

De ser flere og flere hoteller og offentlige steder, som integrerer fuldvoksne træer i indretningen og spår, at det også vil forgrene sig til private hjem.

Plantetrend 2022 indendørs træ
© Getty Images

Ifølge Morten Wiinberg fik denne trend i Danmark først fat hos de kunder, der bor i storbyerne, men den har også bredt sig til de øvrige filialer hos Plantorama, og alle steder oplever de en stor efterspørgsel på store planter.

Men også gerne lidt særlige planter.

  • Jeg har flere gange set at kunderne går hen og udvælger sig en af de planter, som jeg nok ville tænke var vokset for skævt eller var for mærkelig. Men det er bare den de vil have. De vil have noget, du ikke lige finder nede i den nærmeste Rema,” siger han og uddyber.

  • Folk vil have noget mere unikt og udfordrende end en yuccapalme, og vi ser især at de forskellige ficus-arter (inkluderer blandt andet violinfigen og gummitræ, red.) og er blevet meget populære.

Samme melding kommer fra Pernille Francke, der er stifter af det relativt nye Byens Plantetorv, som ligger i midten af København på den industrielle Refshaleøen og sælger planter til hovedstadsfolket.

  • Vi ser en helt klar tendens mod naturlighed og det lidt vilde, fremfor de mere “friserede” potteplanter, som er for homogene og unaturligt ens. Der er helt klart en tendens til at de planter, der er mest populære og efterspurgte, er dem, der også har lidt personlighed, siger hun.

Og selvom hun ikke peger direkte på træer som næste trend, fortæller hun, at kunderne især efterspørger potteplanter og hængeplanter, der kan brede sig og gerne overtage et helt hjørne i boligen eksempelvis.

Konklusionen på plantelivet anno 2022 og fremadrettet må altså lyde på, at de skal være store, vilde og helt deres egne - koste hvad det vil.

Plantetrends 2022 hængeplanter