Find den spisebordsform, der passer bedst til dit hjem og personlighed

Det bedste valg afhænger ikke kun af din indretning.

© House Doctor, Thomas Dahl

Det afhænger både af rummet, men også din personlighed hvilken form dit spisebord skal have.

De fleste af os vælger helt uden at tænke over det et rektangulært bord, men det er ikke sikkert, det faktisk passer bedst til dig og dit hjem.

Rundt spisebord

Vælger du et rundt bord med en diameter på ca. halvanden meter har du det perfekte bord, når du får et par eller fem gæster på besøg - afhængigt af benenes placering.

Om det runde bord er alle lige i samtalen (hvis bordet ikke er for stort), og det er ikke mere oplagt at snakke med sidemanden end vedkommende overfor. Det lægger op til socialt samvær og samtale, som involverer alle om bordet, og så kan det tilmed lige være det, rummet har brug for, for at blive blødt lidt op.

Mange af os har tendens til at indrette os med mange ”kanter” i form af skabe, reoler og sofaer med hjørner. Her kan et spisebord uden kanter være forfriskende og løsne lidt op.

Vær opmærksom på, at et rundt spisebord kræver luft til alle sider i indretningen og dermed en del plads.

LÆS OGSÅDe 25 fedeste runde spiseborde

Kvadratisk spisebord

Det kvadratiske spisebord er ofte også et lille bord, som kan være den eneste løsning, hvis du bor småt.

Samtidig er det også et velvalgt bor, hvis du oftest har din bedste ven ovre til spisning og ikke nødvendigvis samler en hel flok ad gangen. Her egner det kvadratiske bord sig perfekt, fordi det skaber intimitet at sidde overfor hinanden og spise og snakke som ved et tomandsbord på en restaurant.

Det smarte er, at det kvadratiske bord ved lejlighed kan have samme effekt som det runde bord, hvis du trækker det ud fra væggen og tilføjer et par stole. Det giver en bordkant til alle. I dette tilfælde kan gryder og mad stilles et andet sted, så det ikke bliver for tætpakket.

Det er altså det ideelle valg til dig, der oftest mødes med folk på tomandshånd og til dig, der bor småt.

Rektangulært spisebord

Her er der mange forskellige muligheder. Ét af de parametre, du skal være særligt opmærksom på er bredden på bordet.

Er der mindre end 75 centimeter på tværs, kan det være tæt på for lidt, hvis du gerne vil have gæster ovre til spisning, fordi der mangler plads til benene og fødder under bordet og service på bordet. Til gengæld skaber et smalt bord en intim stemning, som kan være hyggelig.

Længden på bordet skal både afgøres af rummet, men også om du har en præference for at invitere store selskaber eller små.

Inviterer du sjældent mere end tre, fire stykker, kan et bord med plads til seks eller otte overfor hinanden nemt komme til at virke for stort og ende med en ”død” ende, hvor der ikke sidder nogen. Så er det bedre med et mindre bord eller et rundt, hvis du har en del plads, der skal bruges.

Har du brug for muligheden for at invitere mange, når lejligheden opstår eller skal bordet udfylde en stor plads i rummet, men er I sjældent mere end to til spisning, kan du stille det med den ene bordende op ad væggen og pynte den med en bakke til nips og løse ting eller nogle lys og vaser. Så virker den ende ikke så død.