Guide: Det skal du bruge, når du flytter hjemmefra
Skal du flytte hjemmefra? Her har du vores liste med ting, du skal bruge, når du flytter hjemmefra - inklusiv indretningshacks, tips og information om praktiske ting, du skal huske at gøre, når du flytter.
Når du skal flytte hjemmefra for første gang kan det godt føles lidt hektisk, og der er garanteret en masse spørgsmål, du har stillet dig selv. Hvilke ting skal jeg bruge til min første lejlighed? Hvordan flytter jeg adresse? Skal jeg lave et flytte hjemmefra budget? Bare rolig, vi guider dig - så læs bare videre, for her giver vi dig:
Huskeliste med flytte hjemmefra ting
Her har du et overblik over ting, du skal bruge i din første bolig. Vi har gjort vores research, så du ikke behøver - og suppleret listen med links til steder du kan købe pakker af flere ting samlet, hvis du ønsker at købe en startpakke fra for eksempel Ikea.
TIP Nederst i denne artikel finder du en komplet huskeliste du kan downloade, og som er nem at krydse af.
Køkkenting
- Tallerkener, flade og dybe - f.eks. en samlet startpakke
- Drikkeglas
- Kaffekopper
- Knivsæt - f.eks. startpakke fra Ikea
- Grydesæt
- Pande
- Palet, grydeske og evt. øse - f.eks. startpakke fra Ikea
- Skærebræt
- Ildfast fad
- Skåle til tilberedning - evt. nogle mindre til servering
- Opbevaringsbokse - f.eks. sæt med multifunktion-skåle, der også fungerer som tilberedningsskåle og serveringsskåle
- Karklude
- Viskestykker
- Oplukker
- Saks
- Rivejern
- Piskeris
- Bordskåner
- Grydelapper
- Opvaskebørste
Flere køkkenting, der ikke er strengt nødvendige, men rare at have - og som eventuelt kan købes hen ad vejen, hvis budgettet er lidt stramt:
- Kaffekande
- Isterningebakke
- Vinglas og proptrækker
- Mikroovn
- Brødrister
- Blender
- Kaffemaskine
- Food processor eller minihakker
- Elpisker - f.eks. alt-i-en pisker, stavblender og minihakker
- Køkkenvægt
- Ostehøvl
- Hvidløgspresser
- Sauceske
Soveværelse
- Seng
- Dyne og pude
- Sengetøj og lagen
- Sengetæppe - især hvis du bor på et værelse, hvor du ikke blot sover.
- Sengebord
- Bordlampe
- Loftslampe
- Tøjskab eller anden opbevaring
- Spejl
- Vasketøjskurv
- Mørklægningsgardiner
- Evt. stofgardiner og gardinstang
TIP Hen ad vejen kan det være du får lyst til at købe en sengegavl - det kan hjælpe med at afgrænse 'soveværelset', hvis du bor i en studio-lejlighed uden et separat soveværelse.
Stue
Hvor meget du har brug for til din stue afhænger af hvor stor din første bolig er og om det er et værelse, en lille studiebolig eller for eksempel en toværelses lejlighed. Her har du dog en liste med ting til stuen, i det tilfælde at du får plads til et stuearrangement. Om du har plads til et spisebord er også meget individuelt.
TIP Vælg et skrivebord i en god størrelse så du kan bruge det som spisebord også, hvis pladsen er knap.
- Sofa
- Sofabord
- Gardiner og gardinstang
- Lampe
Andre ting du måske har brug for, afhængigt af plads og præferencer:
- Opbevaringsmøbel som f.eks. reol
- TV
- Spisebord og spisestuestole
- Hylder og hyldeknægte
Badeværelse
- Håndklæder og gæstehåndklæder - f.eks. sæt med 6 håndklæder
- Sæbedispenser
- Toiletbørste
- Tandkrus / opbevaring til tandbørster
- Bruseforhæng
- Bademåtte
- Toiletspand
Skrivebordshjørne
Hvis du flytter hjemmefra for at begynde at studere er det især vigtigt med en god siddeplads. Det kan være et bord, der fungerer som spisebord og skrivebord, eller et dedikeret skrivebord i dit hjem hvor du kan have dine papirer, skriveredskaber og en skrivebordslampe.
- Skrivebord
- Skrivebordsstol
- Skrivebordslampe
'Nice to have'
Disse ting er ikke strengt nødvendige, men de kan få din nye bolig til at føles som et hyggeligt hjem. Gulvtæpper, lange gardiner og puder kan gøre meget for dels akustik, men ikke mindst for følelsen hjemlighed. En lyskilde der ikke lyser ned fra loftet, men som giver noget hyggelys - for eksempel en bordlampe - er også en god investering i, hvor hjemligt det føles i et rum, ligesom plakater og planter er med til at gøre et rum hyggeligt og rart at være i.
- Stueplanter
- Pyntepuder
- Plaid
- Bordlampe
- Plakater eller anden vægpynt
- Gulvtæpper
- Lysestage eller fyrfadslys
- Blomstervase
- Stofgardiner
Handy ting
Når du skal flytte hjemmefra betyder det ofte også, at du flytter et stykke væk fra dine forældre - og det betyder måske at der er nogle ting, du gerne vil kunne klare selv. I stedet for at din far eller mor skal komme rendende med værktøj, når du beslutter at du gerne vil have et spejl eller et billede op at hænge, så overvej at købe nogle få basisting, så du selv kan ordne det. Ikea har for eksempel nogle billige startsæt. Det kan også være, at dine forældre har en ekstra hammer liggende.
- Basisværktøj som en lille hammer, en billig bore/skruemaskine og et målebånd - f.eks. startpakke fra Ikea
- Gaffatape
- Kroge med selvklæbende bagside - hvis du vil undgå mange huller i væggene
Rengøring og husholdningsting
Rengøringsting er ting, der nemt kan købes efterhånden som du får brug for dem, men som alligevel kan være rare at have med i en flyttekasse, så du ikke skal tænke på det når du lige er flyttet. Det er for eksempel rart at vide, at du den første dag i dit nye hjem hverken skal undvære toiletpapir eller håndsæbe - eller skal ud at handle som det første.
- Håndsæbe
- Opvaskemiddel
- Shower gel og shampoo
- Toiletpapir
- Tandpasta
- Vaskemiddel og evt. skyllemiddel
- Universalrengøringsmiddel
- Gulvmoppe og gulvspand
- Støvsuger og støvsugerposer
- Kost og fejeblad
- Tørrestativ og klemmer
- Gulvspand
- Strygebræt og strygejern eller en steamer
- Skraldeposer
- Elastikker
- Køkkenrulle
- Fryseposer
- Husholdningsfilm
- Bagepapir
Undgå at leve af havrefras de første dage i din nye bolig
Måske har du slet intet imod havrefras. Men derfor kan det stadig være rart at have de første langtidsholdbare basisting med i en flyttekasse, når du ankommer i dit nye hjem, så du slipper for at skulle slæbe mel, havregryn og pastaposer hjem på cyklen sammen med din liter mælk de første par dage - og i stedet kan bekymre dig om at falde på plads og pakke ud i ro og mag.
Vi har lavet en liste med de vigtigste basisvarer, du kan tage udgangspunkt i:
Flytte hjemmefra mad liste
- Olivenolie
- Krydderier, f.eks
- Paprika
- Oregano
- Timian
- Rosmarin
- Muskatnød
Spidskommen
Salt og peber
- Bagepulver
- Sukker
- Hvedemel
- Kaffe og te
- Pasta
- Ris
- Havregryn
- Hakkede tomater på dåse
Hvis du stadig hælder mest til havrefras er det helt i orden - men hvis du alligevel godt kunne tænke dig at udvide dine kulinariske evner når du skal til for alvor at lave mad selv, så kan kogebøger som for eksempel Flytte Hjemmefra Kogebogen eller God Mad, Let at Lave hjælpe. De er gode at slå op i, hvis du vil have inspiration, eller hvis der er nogle basisretter du ikke har helt på rygraden endnu.
Husk de praktiske ting
Når du skal flytte er der et par praktiske ting, der er gode at få overstået. En af dem er at melde din flytning til folkeregistret, og så er der også et par andre praktiske ting.
- Meld din flytning til folkeregistret - Det er nemt og hurtigt på borger.dk. Husk at du skal gøre det senest 5 dage efter, du er flyttet. I mange kommuner kan du melde flytning 28 dage før du flytter.
- Undersøg om du kan få boligstøtte - På borger.dk kan du indtaste din kommende adresse og beregne et skøn af, om og hvor meget du kan få i boligstøtte.
- Sørg for at du er tilmeldt vand, gas, varme og el i din nye bolig.
- Find en internetudbyder der kan levere internet til din nye bolig og tilmeld dig - gerne i god tid, da det kan tage lidt tid.
- Tegn indboforsikring, hvis du ikke er dækket af dine forældres - det er du måske stadig selvom du flytter ud, hvis du er under 21 år. Tal med dine forældre og undersøg dine muligheder.
- Tjek at dit navn står på postkassen - ellers kan der ske fejl i levering af din post.
- Ret din adresse, hvis du abonnerer på noget - Især, hvis det er et fysisk produkt, der bliver tilsendt.
Sådan laver du et flytte hjemmefra budget
Hvad koster det at flytte hjemmefra?
Det er selvfølgelig meget individuelt, da det afhænger af mange ting. For eksempel er det forskelligt, hvilke ting du vurderer, du har brug for, og hvor mange penge du vil kaste efter udstyr og møbler til dit nye hjem. Men her er et par punkter du kan tage med, når du skal vurdere hvad det kommer til at koste som start at flytte hjemmefra.
Udgifter til boligen Det første helt basale, du skal betale, er indskud og eventuelt depositum i din nye bolig, og så selvfølgelig den første måneds husleje. Hertil kommer aconto-beløb for el, vand, gas og varme, plus udgifter til internet og til din mobiltelefon.
Flyttetransport Måske har dine forældre en bil med trailer, så du ikke skal ud og leje en flyttevogn. Hvis ikke er det en vigtig post at have med i dit budget. Medregn også prisen på flyttekasser, hvis du skal købe sådan nogle.
Forsikringer Måske er du heldig stadig at være dækket ind under dine forældres forsikring, hvis du er under 21 år - også selvom du flytter. Hvis du ikke er, så skal du selv have for eksempel indboforsikring, der dækker din nye adresse. Undersøg også ulykkesforsikring og ansvarsforsikring, så du er sikker på at have det hele med i dit budget.
Licens
Alle husstande med for eksempel TV skal betale licens, og hvis du ikke flytter sammen med en partner, så skal du selv stå for hele beløbet. Læs mere her.
Udstyr og møbler
Sidst, men ikke mindst, er der udgifterne til dine møbler og de ting, vi har nævnt på listen ovenover med køkkenting og andet udstyr.
Når du har regnet alle de faste beløb ud - udgifter til boligen, flyttetransport, forsikringer og licens - er det nemmere at se, hvor mange midler du har tilbage at bruge til møbler og udstyr. Selvfølgelig skal du bruge en seng at sove i, men der er mange andre ting du har mulighed for at købe eller ønske dig i gave hen ad vejen. Den første gang du flytter hjemmefra kan være en mundfuld, men husk at det er den eneste gang, du skal starte helt fra bunden.
3 værdifulde tips, du ikke vidste du behøvede
1 Reklamer Nej Tak Hvis du helst ikke vil oversvømmes af tilbudsaviser, reklamer og gratis aviser i din postkasse når du lige flytter ind, så er det en god idé at melde dig fra. Det kan du gøre her.
2 Vigtigt når du skal bo til leje Hvis du flytter ind i en lejebolig, så er der især én ting, du skal være opmærksom på: Inden de første 14 dage fra din lejekontrakt starter skal du udfylde det, der hedder en fejl- og mangelliste. Det vil sige, at du skal gå din lejebolig efter for fejl og mangler og skrive dem ned på en liste, du afleverer til din udlejer inden 14 dage.
Ofte får du en standardliste udleveret fra din udlejer, men hvis du bor til leje privat skal du måske selv være opmærksom på det. Det er desuden en god idé at tage nogle tydelige billleder af lejligheden, før du har flyttet dine ting ind i den.
Listen sikrer dig, så du ikke kommer til at betale for skrammer eller skader, der allerede var i boligen før du flyttede ind. På den måde sikrer du dig at få mest muligt af dit depositum tilbage, når du flytter igen. Du kan downloade en fejl- og mangelliste her.
3 Lav et månedligt budget til dig selv
Det kan være en rigtig god idé at lave et husholdningsbudget til dig selv, når du flytter hjemmefra. Når du lige er flyttet hjemmefra for første gang er det måske småt med pengene, og måske er du på SU - og her kan det være guld værd at have et månedligt budget, så du kan holde overblik over dit forbrug og ikke ender tilbage ved de famøse havrefras sidst på måneden. Der findes masser af apps og budgetskabeloner online, der kan hjælpe dig med at få lagt et godt budget.
Download listen herunder
Herunder kan du downloade huskelisten og madlisten i et format, der er overskueligt og nemt at krydse af.