Gulvguide: Her er dit nye gulv!

Er du i tvivl om hvordan dit nye gulv skal se ud, og hvilket materiale, der egner sig bedst? Læs den store gulvguide

Natursten

Vinyl
Kunstprodukt, der består af pvc, fremstillet af råolie og klor og derefter tilsat farvestoffer og blødgørende stoffer som phthalater. Der findes forskellige slags vinyl, hvor noget er blødere og mere lyddæmpende end andet. Kan bruges i alle rum og fås både som baner og fliser. Fordele: Meget slidstærkt. Kan lægges oven på det eksisterende gulv - også dem med gulvvarme. Banerne eller fliserne kan svejses sammen og dermed blive helt vandtætte. Det er nemt at dekorere eller præge - der findes fx vinyl med overflader, der ligner træ, sten osv.

Ulemper: Er lidt sart over for farveholdige pletter fra fx rødvin, da farven sætter sig i de dybere lag og kan være vanskelig at fjerne. Kan blive stift med tiden, fordi de blødgørende midler vaskes ud ved rengøring. Tunge møbler kan sætte mærker i den bløde overflade. Er ikke egnet til gulve, hvor der er risiko for, at fugt trænger op nede fra.

Gummi

Gummi
Fremstilles både i naturligt og kunstigt gummi, der er tilsat farve. Fås både som fliser og baner. Er velegnet til alle tørre gulve, men kan ikke bruges i vådrum, da det ikke kan gøres vandtæt. Fordele: Fås med prægede overflader, som gør det skridsikkert og mere modstandsdygtigt over for slitage og snavs. Gulvet er behageligt at gå på og hæmmer trinstøj i rummet. Nemt at vedligeholde og gøre rent og kan anvendes i rum med gulvvarme.

Ulemper: Materialet kan afgive gasarter og kemikalier til indeklimaet.

Brædder og planker

Beton
Beton er et blandingsprodukt af cement, vand og grus/sten, som både kan hældes ud på en stor flade eller i en form og støbes i organiske former. Betongulve koster fra 300 kr. pr. kvm.
Fordele: Kan bruges i alle rum, slidstærkt og har en god modstandskraft over for vand og fugt. Beton kan poleres og vokses, så du får en helt blank og glat overflade, der giver samme eksklusivitet som natursten. Beton er meget velegnet som gulv, og når den er færdighærdet og forseglet med lak eller betonmaling, er det ridsefast og modstandsdygtigt over for pletter og stænk. Det kan males eller indfarves i alverdens farver og toner. Kan udføres med gulvvarme. Slidstærkt og billigt.
Ulemper: Den størknede overflade er ru og fyldt med luftporer og bør derfor forsegles - det kan godt give en lidt gold overflade. Beton er hårdt at gå, falde og tabe ting på, og kan give øget rumklang. Gulve af beton er svære at udføre selv, fordi materialet påføres i flydende form, og desuden kræver det helt rigtige værktøj til at slibe og polere korrekt. ### Fliser og klinker

Fliser og klinker
Er fremstillet af æltet/presset, brændt ler eller kvartssand. Klinker brændes ved en højere temperatur og tåler mere slid end fliser. Fliser er altid glaserede, mens klinker fås med og uden glasur. Fås i mange prisklasser.
Fordele: Klinker er meget slidstærke og kan lægges i alle rum. De findes i alverdens farver, mønstre og former. Både fliser og klinker er nemme at vedligeholde - især de glaserede, som har en helt vandfast overflade (husk, at fugerne ikke er vandtætte, så for at få et helt vandtæt gulv, skal der lægges en vandtæt membran under fliserne). Klinker er lidt blødere i overfladen end fliser og giver en blødere akustik. Kan bruges til gulv med gulvvarme. Er slidstærke og fås til overkommelige priser.
Ulemper: Fliser og klinker kan være glatte - især når de er våde. Uglaserede klinker er mere modtagelige over for snavs, stænk og pletter og bør derfor mættes med sæbe. De kan samtidig være porøse, men det kan løses med klinkeolie. Fliser og klinker er hårde at stå på i længere tid, at falde på eller at tabe ting på. ### Linoleum

Linoleum
Er fremstillet af naturprodukterne linolie, harpiks, korkmel, træmel og kalkstensmel tilsat farve. Sælges oftest i baner, men fås også som fliser og plader. Fås fra ca. 300 kr. pr. kvm.

Fordele: Slidstærkt og kan lægges oven på eksisterende gulv - også hvor der er gulvvarme. Materialet er halvhårdt og derfor behageligt at gå på, mens det har en lyddæmpende effekt i rummet. Nemt at gøre rent, og små ridser vil med tiden udviskes, fordi materialet er smidigt. Større ridser er nemme at reparere. Materialet er hygiejnisk, da det er varmeresistent og støv- og bakterieafvisende. Du kan både vælge gør det selv-løsninger eller få en professionel gulvmand til at lægge gulvet.

Ulempe: Linoleum er ikke vandtæt, så hvis det lægges i køkkener eller andre rum, hvor der ofte vaskes gulv, anbefales det, at samlingerne svejses med en smeltetråd - bør udføres af en fagmand. Det gør dog ikke materialet 100 procent vandtæt (hvilket er et krav i vådrum). Det bløde materiale kan få mærker efter møbler. Fugtfølsomt og skal beskyttes mod langvarig fugtpåvirkning. ### Malet gulv

Kilder:
Morten Hoff, TipTop Gulve,
Henrik Sindahl, epoxymaleren.dk,
Kenneth Duvander, Dansk Gulvteknik,
bolius.dk,
flugger.dk