Her er de 12 pladsbesparende tricks, du skal kende, hvis du bor småt

Står du overfor at skulle indrette en lille lejlighed? Kom godt i gang og undgå pladsmangel med disse 12 små tricks, der til sammen gør en stor forskel.

Pladsoptimerende indretning lille lejlighed
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Er du lige flyttet ind i en etværelses lejlighed eller på et værelse - måske i forbindelse med studiestart?

Eller bor du blot i en lejlighed, hvor det kan være svært at få kvadratmeterne til at række?

Så kender du helt sikkert den til evige frustration; pladsmangel.

Spiseområde, sofaområde, seng og ja... så er der jo også al opbevaringen.

Der findes heldigvis mange løsninger og idéer, som kan hjælpe dig til at udnytte rummet bedre og få plads til det hele, på en pæn måde, når du skal indrette den lille lejlighed.

1. Tænk i højden, når du skal indrette den lille lejlighed

Er kvadratmeterne få, er det vigtigt at tænke i højden og udnytte al pladsen i et rum.

Udnyt pladsen helt oppe under loftet med hylder, hvor du fx kan opbevare alle de ting, du ikke bruger dagligt. Denne løsning fungere rigtig godt i både entréen, køkken og eventuelt badeværelset.

2. Hæng ting på væggene

Når vi skal finde plads til opbevaring, er det oftest gulvpladsen, vi kigger på. Men det kan være yderst gavnligt at drage vægpladsen med ind i dine planer.

Ved at hænge tingene på væggen, i stedet for at lade dem stå på gulvet, får du et lettere og mere luftigt udtryk. Fordi mere af gulvet er synligt, vil rummet også fremstå større, end hvis du optager gulvpladsen langs alle væggene.

3. Møbler med flere funktioner

Er du begrænset på kvadratmeter, så gælder det om at have så få møbler som muligt, og derfor er det oplagt, at de møbler, du så har, har flere funktioner.

Byt fx dit sofabord ud med en puf. Puffen kan bruges som fodskammel eller bord i hverdagen, og kan hurtigt laves om til en ekstra siddeplads, når du får gæster.

Er du rigtig smart, så vælger du samtidig en puf med opbevaring i, så den får endnu en funktion.

4. Åbn rummet op med spejle

Selvom spejle ikke giver dig mulighed for mere opbevaring, så kan det alligevel være gavnligt at indrette med dem i små rum og lejligheder. Spejlene kan nemlig reflektere lyset og give en større rumfornemmelse, hvilket kan medvirke til at mindske den trængte følelse, der ellers hurtigt kan opstå i mindre rum.

5. Møbler, der kan vælges til og fra

Møbler, der kan pakkes væk eller gøres mindre, når de ikke bliver brugt, er uundværlige i mindre rum eller lejligheder. Få fx et spisebord, som kan klappes helt sammen, så det ikke optager unødvendig gulvplads, når det ikke bliver brugt.

Har du lidt mere plads, så du ikke har behov for at kunne pakke spisebordet helt væk, kan du med fordel vælge et spisebord, som kan blive større ved fx at ligge en tillægsplade i. Det giver dig mulighed for at have flere gæster på besøg, når behovet melder sig.

6. Tænk i lag og brug kvadratmeterne dobbelt

At indrette et lille hjem er ofte en kamp for nok opbevaring, uden det hele ender med at virke kompakt. Og det er her, senge med opbevaring under kommer til deres ret. Allerfinest med kommoder eller skabe bygget ind under.

Du kan købe mange sengerammer med skuffer i, men drømmer du om ekstra meget opbevaring under din seng, kan du kaste dig ud i en DIY og få den som du vil.

7. Stole, der kan stables, giver mere gulvplads

Har du et spisebord, som kan pakkes væk eller gøres mindre? Så er det oplagt også at få stole, som kan stables, så de heller ikke optager unødvendig gulvplads i løbet af dagen.

I forhold til siddepladser, så er en anden pladsoptimerende løsning at have en stabel af skamler stående. Stablen med skamler kan bruges som et lille ekstra bord eller sidebord i hverdagen, og hurtigt laves om til siddepladser, når du får gæster.

8. Brug pladsen over skabene

Mange tænker nok "roooood", når de læser overskriften til dette punkt. Tricket er, at du indretter dig med ens kasser eller æsker, som passer til stykket over dit klædeskab eller overskabene i køkkenet.

Heri kan du så opbevare en masse ting, uden udtrykket bliver rodet og træls at se på.

9. Opdel rummet med gardiner

Bor du i en et-værelses lejlighed eller på et værelse, kan det nogle gange være rart at dele rummet lidt op i mindre zoner, så det ikke på samme måde føles som om du sover, spiser og laver mad i samme rum.

I stedet for at opdele rummet med møbler eller vægge, så brug gardiner. Gardinerne giver et let udtryk og optager ikke plads i rummet.

10. Hav orden i dine skabe

Når du er begrænset på opbevaring- og skabsplads, er det vigtigt at have orden i de skabe, du har - lige meget om det er dem i køkkenet, entréen eller soveværelset.

Få fx orden i dine køkkenskabe med bøtter og æsker i forskellige størrelser. På den måde kan du bedre få et overblik over, hvad du har i skabene, og dermed ikke lige pludselig glemme en pose med havregryn bagerst i skabet.

11. Husk småopbevaringen

Små kasser, kurve og lignende, som kan stables ovenpå hinanden eller stilles på hylder er uundværlige i små hjem.

Småopbevaringen giver dig mulighed for at have orden i hjemmet, så der ikke kommer til at virke unødvendigt rodet.

Inddel fx dine skuffer og skabe med små kasser, så du får et bedre overblik over, hvad der er i dem, eller hav små fletkurve stående i entréen til vanter, huer og lignende.

12. Undyt enhver krog

Der er skævheder i de fleste lejligheder, som kan gøre det svært at udnytte pladsen optimalt.

Men bor du i en lille lejlighed, er der ingen plads at spilde. Derfor er det vigtigt at være kreativ og finde på løsninger, som udnytter dit hjems skævheder - lige meget om der er tale om fx skråvægge, små indhak eller noget helt tredje.

Ofte kan du bedst udnytte disse skævheder med gør det selv-projekter. Byg fx en reol eller hylde, som passer præcist i målene til det lille hak eller den skrå væg, og få mere opbevaringsplads et sted i hjemmet, du ellers ikke ville have brugt.