Her er plantemetoden, vi håber, bliver et kæmpe hit i 2018

Den udelukker den hyppigste årsag til, at planter dagligt må lade livet i danske stuer trods gode intentioner.

© Pinterest

Hører du også til den gren af menneskeligheden, der ufrivilligt henretter planter på stribe, så er det måske nu, du skal ånde lettet op.

For der tegner sig med spæde konturer et billede af en ny tendens, der gør det en my nemmere for typer som dig (og os) at følge den grønne bølge, der er væltet ind over os og vores hjem de seneste par år.

Tendensen kaldes med et fornemt udtryk for hydroponisk havebrug og dækker med almindelige ord over en plantemetode, hvor en spire plantes uden muld. I dette tilfælde skal spiren eller planten stå i vand tilsat næringsstoffer.

Det lyder måske lidt amputeret, men planter kræver egentlig kun næringsstoffer, vand, ilt og sol for at kunne gro, og det får de grønne stiklinge altså rigeligt af med denne form for plantehold.

Metoden eliminerer en af de hyppigste årsager til, at planter dør for os i hjemmet; vandingen! De fleste af os enten under- eller overvander - ikke af ond vilje. Og nu bliver det altså nemmere, fordi planten står i vand og selv sørger for at optage det, den skal bruge. Du skal bare sørge for, at der er noget vand at tage af, og det betyder, at du skal hælde nyt vand i vasen, når der begynder at blive lavvandet.

Det er ikke alle planter, der egner sig til metoden med at gro i vand. Men følgende planter skulle i ifølge sitet Apartment Therapy være et sikkert valg:

Efeu, violinfigen, philodendron, fredslilje og rosemarin, oregano og basilikum.

Du kan også prøve at få en avocadosten til at spire. Eller et agern.

Sådan kommer du i gang med at plante i vaser

  • Vælg en plante, du ved vil slå rødder i vand
  • Klip en gren af lige under et blad, hvor plantens væksthormon er kraftigst.
  • Mens snittet stadig er friskt sætter du planten i en vase med vand. Vælg en vase med smal hals, så din gren får noget støtte.
  • Vandkvaliteten er alpha omega. Postevand indeholder formentlig ikke nok næringsstoffer pga den filtreringsprocess, det har været igennem inden det ender hos dig. Brug i stedet kildevand fra flaske.
  • Efter ca. to uger begynder din plante at slå rødder.
  • Når vandet er ved at være brugt, fylder du nyt i.