Hvilke farver passer sammen i indretningen? Få svaret her
Mangler du en hjælpende hånd til at sammensætte farver i din indretning, så de giver en harmonisk, men ikke kedelig helhed, så læs med her.
Det hele afhænger af naturligvis af smag og strømninger i tiden.
Dog kan en grundlæggende forståelse af farvers sammenspil, og hvordan vi opfatter dem, samt hvordan de påvirker vores psyke være et godt grundlag for at sammensætte farver i din indretning.
Forstå farvecirklen
Fundamentet for alle farver består af de tre primærfarver rød, gul og blå.
De tre farver kan blandes til alle tænkelige farver og med sort og hvid kan det, man kalder for kvaliteten af farven, justeres – altså hvor mørk eller lys farven skal være og dermed også, hvor mættet (desto mere sort eller hvid i en farve, desto mindre mættet er den).
Blandes de tre primærfarver sammen to og to, får du de sekundære farver i farvecirklen; lilla, orange og grøn.
Alle andre farver og nuancer ud over de seks primære og sekundære farver kaldes for tertiære farver.
Når du skal indrette et rum, er det rigtig godt at kende de forskellige farvers placering i farvecirklen, og hvordan de hver især spiller op mod hinanden.
LÆS OGSÅ sådan former farver dit rum
De komplementære farver er placeret over for hinanden i cirklen, og den viden kan ruste dig til at bruge farver til at fremhæve ting i indretningen, du gerne vil. Det kan det, fordi komplentære farver fremhæver og understreger hinanden.
Vælger du fx blå til dine vægge og vil have dem til at virke endnu mere levende, er det oplagt at bruge orange toner som accent i din indretning, fordi orange er den blås komplimentære kontrast, som det hedder på fagsprog.
Det vil give en ny dimension til den blå farve og samtidig fremhæve det, der er orange, på harmonisk vis.
Rød og grøn og gul og lilla har samme effekt, som blå og orange, men det er værd at bemærke, at i samspillet har farvernes lysstyrke stor betydning for, hvor meget af komplementærfarven, der skal bruges, for at de to opnår et harmonisk udtryk.
En mørkeblå har en lav lysstyrke, og sætter du en frisk orange til, skal det ikke være meget for at begge farver liver op.
Rød og grøn har nogenlunde samme "styrke", mens lilla og gul er de to farver med størst forskel mellem styrken og derfor kræves der ikke meget gul for at give liv og kontrast til større lilla flader, som på billedet nedenfor, hvor de små messingdetaljer giver kontrast til de lilla stole og syrenfarvede vægge.
Sammensæt en farvepalet til indretningen af et rum
Et helt bart lokale, der skal indrettes er en drøm for nogen - et overvældende mareridt for andre. For hvor skal man starte? Hvordan opnår man et harmonisk og dejligt udtryk, der giver velvære, når man skal vælge farver?
Et oplagt greb at gøre brug af, er at vælge tre dominerende farver, du vil fokusere på.
Vælg to der ikke er i kontrast til hinanden, men som ligger nogenlunde tæt på hinanden i farvecirklen. Fx mørkegrøn og en støvet grågrøn. Sort, hvid eller grå er også oplagt.
Den ene skal være den "brede" base, som bruges på fx vægge, tæpper eller gardiner og som findes på rundt regnet 60 procent af interiøret.
Den anden farve skal optræde på cirka 30 procent og den sidste og tredje skal være med til at give modspil og liv og bruges på omtrent 10 procent af interiøret. Den farve skal findes "på den anden side" af cirklen og udgøre den komplementære kontrast.
I dette soveværelse er den mørkeblå farven, der dækker mest. Den hvide udgør sekundærfarven på de ca 30 procent og okkerfarven er med til at give liv og udgør de 10 procent.
Som nævnt findes der uendeligt mange nuancer af de seks primære og sekundære farver, så "reglen" gør sig ikke kun gældende, hvis du bruger de seks farver, men kan bruges i forhold til alle nuancer, og det går selvfølgelig an at blande en masse andre farvestrejf ind i indretningen.
Men starter du fra bunden, er det en god idé at tænke i tre primære farver og bruge dem som rettesnor for valg og fravalg.
Husk også lyset, når du vælger farver
Tænk over, hvor meget lys der er i rummet, du indretter, når du vælger, hvor mørke eller lyse farverne skal være.
Hav også med i dit farvevalg, hvornår på dagen rummet som regel bruges og til hvad. Et soveværelset kan godt være mørkt, men det er ikke nær så oplagt på hjemmekontoret, hvor du måske sidder mest om aftenen uden så meget dagslys.
TIP Vil du også blive klogere på, hvad du skal tænke over, når du vil finde den bedste grå farve til dit hjem, har vi en udførlig guide med alt, du skal huske at overveje, inden du vælger.
LÆS OGSÅ Sådan vælger du den bedste grå vægfarve.