Hvornår skal man omplante sine potteplanter?

Enkel guide i 10 trin til, hvordan du får succes med omplantningen af dine planter i krukker og potter.

Omplantning af planter fra en krukke til en anden
© iStock

10 enkle tips til omplanting

Gid planterne kunne tale. Så kunne de sige, hvornår det var tid til at bryde op.

Før eller siden er tiden er inde for alle potteplanter. Det kræver et trænet øje fra gartneren at ramme det helt rigtige tidspunkt for omplantningen og en sikker hånd at bringe planterne trygt videre til deres nye havn.

Med lidt snusfornuft og disse 10 enkle tips fra den meget velrenomemrede engelske blomstedekoratør, Nik Sourthern, er det dog ikke så vanskeligt at nå igennem hele processen med succes.

Hvornår skal man omplante?

Begynd med at stille dig selv nogle enkle spørgsmål, anbefaler Nik Southern: Ser det ud til, at planten er ved at vælte? Kan du se rødderne stikke ud for oven eller gennem hullet i bunden? Er planten over tid begyndt at vokse langsommere, eller ser den bare almindelig trist ud? I alle disse tilfælde er tiden inde til at gå i aktion!

Hvordan omplanter man?

Har du lige købt planten, så giv den nogle uger til at akklimatisere sig, inden du omplanter. Planterne er i chok, når de bliver anbragt et nyt sted. De skal have tid til at vænne sig til de nye lysforhold og til temperaturen og fugtigheden.

Unge potteplanter i vækst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang om året. Større planter og langsomt voksende planter kan nøjes med at blive omplantet hvert andet år, eller når planten begynder at se for tung ud til potten. Generelt kan man sige, at hvis planten ser ud til at trives, så klarer den sig godt, som den står.

Det er bedst at omplante en plante i den spæde begyndelse af en vækstperiode, sædvanligvis om foråret. Hvis det drejer sig om planter, der blomstrer om vinteren, så skal omplantningen finde sted tidligt på efteråret.

10 trin til omplantningen

1. Vand planten

Vand planten let, inden du går i gang. På den måde bliver det lettere at få planten ud af potten.

2. Tag planten ud af potten.

Vend planten forsigtigt om på siden. Tag fat om hovedstammen med den ene hånd og brug den anden hånd til forsigtigt at trække planten fri. Brug eventuelt en kniv eller en lille haveskovl til at gøre rødder fri af potten.

3. Beskær rødderne

Tag et kig på rødderne, når du har fået planten ud af potten. Hvis jorden ser ud til at være i god stand, så forstyr den så lidt så muligt. Hvis der er råd eller mug på jorden, så forsøg at fjerne dette, men lad planten beholde så meget af sin oprindelige jord som muligt - det vil forårsage mindst mulig stress for planten.

Hvis rødderne er trevlet meget sammen, så prøv at løsning dem med fingrene eller med en kniv, så de kan blive spredt ud. Beskær de rødder, der er meget længere end hovedparten af rodknolden. Skær rådne og døde rødder af.

4. Vask potten

Rens potten. Vaske potten i varmt sæbevand for at slippe af med sygdomsfremkaldende mikroorganismer og insektlarver. Tør efter til sidst.

5. Tilføj jord

Hvis jorden er veldrænet, er det ikke nødvendigt at putte småsten eller grus ned i bunden af potten. Sørg for, at roden befinder sig mindst 1-2 cm under toppen af potten. På den måde undgår du, at jorden flyder over, når du senere vander planten.

6. Find den rigtige placering

Anbring planten i potten oven på en lille forhøjning af jord eller dræningsmateriale som småsten eller grus. Sørg for at planten er centreret, og at den står lige op.

7. Fyld jord i potten

Put jord ned i potten i lag. Pres jorden ned med fingrene, indtil jorden virker fast. Undgå, at planten kommer til at stå dybere, end den gjorde før.

8. Vand planten

Vand planten, indtil jorden siver ud af bunden. Anbring gerne planten i vaskekummen eller i badekarret og giv den godt med vand. Gør det jævnt fordelt, så al jorden bliver fugtig samtidig med, at vandet siver væk.

Dette er også et godt tidspunkt til at at sprinkle planten og tørre bladene af for at fjerne støv og rester for vækstmediet, du har brugt til omplantningen.

9. Tilføj ekstra jord

Efter planten har stået et stykke tid og trukket vand, kan det være nødvendigt at tilføje lidt ekstra jord eller muld, hvis overfladen ikke er jævn.

10. Trim planten

Skær alle døde kviste og blade af. Hvis det er nødvendigt, kan du beskære planten med henblik på at tilskynde til ny skudsætning.

Om Nik Southern

Tag et kig på Grace & Thorns hjemmeside. Det er her i denne suveværene blomsterbutik i London, at blomsterdekoratøren Nik Southern - manden bag denne enkle guide - har sin daglige gang.

Kilde: anothermag.com