Sådan omplanter du bedst dine stueplanter – og det bedste tidspunkt at gøre det på

Trænger dine planter til en opfriskning? Så kan en omplantning måske være løsningen. Her får du en enkel guide til, hvordan du får succes med omplantningen af dine planter i krukker og potter.

Omplantning af planter fra en krukke til en anden
© iStock

Gid planter kunne tale. Så kunne de sige, hvornår det var tid til at bryde op.

Før eller siden er tiden inde for alle potteplanter – men det kræver et trænet øje for selv den bedste at ramme det helt rigtige tidspunkt for omplantningen og en sikker hånd at bringe planterne trygt videre til deres nye hjem.

Men med lidt snusfornuft og disse 10 enkle tips fra den velrenommerede engelske blomsterdekoratør Nik Southern er det dog ikke så vanskeligt at nå igennem processen med succes.

Hvornår er det bedst at omplante en stueplante?

Det kan være svært at se, hvornår stueplanter skal omplantes, men der er et par gode pejlemærker, du kan hole øje med.

Begynd med at stille dig selv følgende spørgsmål: Ser det ud til, at planten er ved at vælte? Kan du se rødderne stikke ud for oven eller gennem hullerne i bunden? Er planten begyndt at vokse langsommere, eller ser den bare trist ud?

Kan du svare 'ja' til bare et af spørgsmålene, så er det tid til at gå i aktion.

Hvordan omplanter man en stueplante?

Har du lige købt planten, så giv den nogle uger til at akklimatisere sig, inden du omplanter. Planterne er i chok, når de bliver anbragt et nyt sted, og derfor er det en god idé at give dem tid til at vænne sig til de nye lysforhold, temperaturen og fugtigheden.

Unge potteplanter i vækst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang om året. Større planter og langsomt voksende planter kan nøjes med at blive omplantet hvert andet år, eller når planten begynder at se for tung ud til potten. Generelt kan man sige, at hvis planten ser ud til at trives, så klarer den sig fint, som den står.

Det er bedst at omplante en plante i den spæde begyndelse af vækstperioden – ofte om foråret. Hvis det drejer sig om planter, der blomstrer om vinteren, skal omplantningen finde sted tidligt på efteråret.


Guide: 10 nemme trin til omplantning af stueplanter

Omplantning af stueplante
© Getty

1 Vand planten

Vand planten let, inden du går i gang. På den måde bliver det lettere at få planten ud af potten.

2 Tag planten ud af potten

Vend planten forsigtigt om på siden. Tag fat om hovedstammen med den ene hånd, og brug den anden hånd til forsigtigt at trække planten fri. Brug eventuelt en kniv eller en lille haveskovl til at gøre rødderne fri af potten.

3 Beskær rødderne

Tag et kig på rødderne, når du har fået planten ud af potten. Hvis jorden ser ud til at være i god stand, så forstyr den så lidt så muligt. Hvis der er råd eller mug på jorden, så forsøg at fjerne dette, men lad planten beholde så meget af sin oprindelige jord som muligt – det vil forårsage mindst mulig stress for planten.

Hvis rødderne er trevlet meget sammen, så prøv at løsne dem med fingrene eller med en kniv, så de kan blive spredt ud. Beskær de rødder, der er meget længere end hovedparten af rodknolden. Skær rådne og døde rødder af.

4 Vask potten

Rens potten. Vask potten i varmt sæbevand for at slippe af med sygdomsfremkaldende mikroorganismer og insektlarver. Tør efter til sidst.

5 Tilføj jord

Hvis jorden er veldrænet, er det ikke nødvendigt at putte småsten eller grus ned i bunden af potten. Læg nu jord i bunden af potten, men sørg for, at der er plads nok til roden, der helst ikke skal stikke længere op end 1-2 cm under toppen af potten. På den måde undgår du, at jorden flyder over, når du senere vander planten.

Rødder, der tyder på at omplantning af stueplante er på tide

6 Find den rigtige placering

Anbring planten i potten oven på jorden. Sørg for at planten er centreret, og at den står lige op.

7 Fyld jord i potten

Put jord ned i potten i lag. Pres jorden ned med fingrene, indtil jorden virker fast. Undgå, at planten kommer til at stå dybere, end den gjorde før.

8 Vand planten

Vand planten godt igennem, indtil vandet siver ud af bunden. Anbring gerne planten i vasken eller i badekarret, så den kan få godt med vand. Gør det jævnt fordelt, så al jorden bliver fugtig samtidig med, at vandet siver væk.

TIP Dette er også et godt tidspunkt til at vaske planten og tørre bladene af for støv og rester af den jord, du har brugt til omplantningen.

9 Tilføj ekstra jord

Efter planten har stået et stykke tid og trukket vand, kan det være nødvendigt at tilføje lidt ekstra jord eller muld, hvis overfladen ikke er jævn.

10 Trim planten

Skær alle døde kviste og blade af. Hvis det er nødvendigt, kan du beskære planten med henblik på at fremme nye skud.