Indretningseksperten: 5 ting, du skal overveje for at opnå en lækker indretning

Har du forberedt dig godt, får du et bedre resultat i den sidste ende.

© Morten Andersen

Fælleshjem skaber udfordringer for danskerne

Indretning er en stor passion for mange danskere, men også en udfordring for en stor del af os. 27 procent svarer således, at de gerne vil være bedre til at indrette deres hjem, ifølge Ikeas årlige undersøgelse af, hvordan vi globalt har det med vores bolig.

Der er især ét punkt, der viser sig at være en stor udfordring i hjemmene. Undersøgelsen viser, at hver femte af os ønsker en bedre dialog med vores samlever om, hvorfor vi indretter os som vi gør.

  • Alle drømmer om det perfekte hjem, hvor alt står snorlige. Men man skal ikke glemme, at det er en stor udfordring at indrette et hjem. Det er svært at finde den rigtige plads til alt – især hvis to personer skal være enige om indretningen. Det er vigtigt at skabe plads til både individuelle og fælles behov. Ellers kan det ende i en konflikt, siger IKEAs indretningsekspert Henriette Ekholm.

Byd mandehulen velkommen

Hun mener, det er vigtigt at tage snakken og lytte til hinandens behov, inden vi går i gang med at flytte rundt.

  • Der skal være plads til at være social, men der skal også være rum til at være sig selv. Fra vores undersøgelse ved vi, at godt halvdelen af danskerne er bange for at definere deres eget ’space’ derhjemme. Men det er altså helt okay at indrette sit eget hyggehjørne eller en mandehule i kælderen, hvis man har mulighed for det, siger Henriette Ekholm, der samtidig påpeger, at dem, der har deres eget frirum, er gladere for deres hjem generelt. Det svarer 62% af danskerne i undersøgelsen, lyder der i Ikeas pressemeddelelse.

Ekspertens bedste råd

1. Skab plads til alle i hjemmet

Vær ærlig omkring, at du har brug for dit eget space, og lyt også til din partner og børn om, hvad deres behov er. Kig på hele familiens behov. Hvad vil vi hver især gerne beskæftige os med? Hvilke aktiviteter er der brug for, og hvilke frirum i boligen kræver det? Og hvordan indretter vi os, så alle behov imødekommes?

2. Udvælg de vigtigste møbler

Hvis du skal indrette dig sammen med en partner eller bofælle, er det vigtigt at tale om, hvilke møbler der betyder meget for jer hver især, så I sammen kan få mikset de møbler på en fin måde – også selvom de ikke har samme stil. Hvis man gør det bevidst, kan det gøre en bolig rigtigt spændende.

3. Tegn en grundplan

Tegn en målfast planløsning på papir, så du kan afprøve forskellige muligheder, inden du kaster dig ud i at ommøblere hele rummet. En god løsning er at tegne en grundplan i målestok 1:50. Det kan bare være en rå blyantsskitse, men det kan spare dig for meget tid og besvær.

4. Brug zoner

Opdel dit rum i forskellige zoner og vær ikke bange for fysisk at opdele rummet. Det kan gøres på mange måder:

  • En fritstående reol eller et skab der deler rummet
  • En sofa der står midt i rummet og fungerer som rumdeler
  • Planter der enten hænger fra loftet eller står på gulvet
  • Et flot stykke tekstil, der enten hænger stationært eller er monteret som et gardin, som kan bruges som f.eks. en del af børnenes leg.

5. En time med en indretningskonsulent

Nogle gange kan det være en rigtig god idé at få professionel hjælp til at finde den helt rigtige løsning. Ofte er en times snak med en indretningskonsulent nok, da det kan give nye idéer til, hvordan et rum kan indeholde mange forskellige zoner og funktioner.