Japandi: Den smukke indretningsstil, der holder år efter år

Den har længe været under opsejling og denne stil er mere end bare en trend eller døgnflue. Den kan du godt satse på langt ind i fremtiden.

Japandi

Artiklen blev første gang publiceret d. 19. marts 2020

I 2018 skrev vi om 5 tendenser, vi troede mest på for 2018. I den artikel nævnte vi blandt andet trenden ”Japandi”. Nu siger kalenderen 2020, og trenden har for alvor taget fat i danskerne, i sådan en grad, at det måske slet ikke er en trend længere, men slet og ret kendetegn for den brede smag i indretningen.

Flere og flere brands er måske netop derfor hoppet med på vognen.

Lige fra Le Creusets med deres seneste kollektion inspireret af det japanske køkken, til Flying Tiger of Copenhagen, der lancerer en række skåle med spisepinde.

Asiatisk-inspirerede trends popper jævnligt op. Vi har været igennem det harmoniske feng shui, det uperfekte wabi-sabi, og Marie Kondos organiserende konmari-metode. Men skal vi nævne den allervigtigste er det Japandi.

Japandi seng

Hvad er Japandi?

Japandi er en sammentrækning mellem japansk og skandinavisk.

Det kan måske lyde som to ret forskellige verdener, men faktisk er mødet mellem skandinavisk og japansk designstil slet ikke så skør, og da slet ikke nogen ny fusion.

For at dykke dybere ned i trenden, har vi hevet fat i Ida og Mads der med deres Japansk-inspirerede hjem vandt nybyggerne i 2019 og i dag er bannerførerer for stilen.

Hvad er det I godt kan lide ved fusionen mellem det japanske og skandinaviske?

  • Det “ordentlige” og “umage”. Dét, at der er tænkt over, hvordan materialer, form og farver spiller sammen på en nærmest afdæmpet og rolig måde. Der er noget ved det japanske, der får en ned i gear og ned på jorden – bogstaveligt talt. De fleste møbler er nemlig langt lavere, end hvad vi er vant til i Danmark, og jeg tror, at der er noget ved det jordnære - både i bogstavelig og overført betydning - der tiltaler os danskere.

Hvad indebærer “Japandi” for jer?

  • Japandi tager det bedste fra de to verdener, vi personligt elsker så højt. Japanerne elsker skandinavisk design, og skandinaverne elsker japansk design – og det er ikke uden grund. De to stile går nemlig utroligt godt hånd i hånd, og der er mange fællestræk: det lyse træ, de naturlige materialer, minimalismen, kvaliteten, de rene linjer, balancen, funktionalismen og roen.
Japandi køkken

En lang tradition sammen

En af de dybereliggende årsager til, at de to stilarter går godt hånd i hånd, er også deres fælles historie. For at finde arnestedet for denne trend, skal vi helt tilbage til 1853.

Japan åbnede dengang op for handel med de vestlige lande efter at have været afskåret i 200 år i følge Gyldendals Store Danske.

På den måde blev japansk kunst og kunsthåndværk som træsnit, lakarbejde, keramik og tekstiler, eksporteret til Europa og Amerika. Malere og arkitekter lod sig inspirere af de japanske motiver.

“Fornem japansk brugskunst gav et iøjnefaldende løft til dansk kunsthåndværk i årtierne omkring århundredeskiftet. Fascinationen holdt gennem det 20. århundrede, og i dag er forbindelsen mellem japansk og dansk design særdeles livskraftig”, skrev Designmuseum Danmark i forbindelse med deres udstilling "Learning from Japan" i 2015.

Se bare klassikere som Wegners CH25 stol. Denne lave lænestol er med sine rene linjer, flet og lyse eg et eksempel på, hvordan japansk håndværk og tradition har inspireret klassisk dansk design.

CH25 lænestol
© Carl Hansen og Søn

Ida og Mads med sit japanske ophav har længe kombineret den skandinaviske stil med japansk og pludselig kunne de se, at de ikke var de eneste.

Hvornår mærkede I at det ikke kun var jer der interesseret i det?

  • Vi har jo altid haft japandi naturligt under huden, så for os har det ikke været en trend men mere en måde at leve på. Lige så længe vi kan huske, har vi snakket om, hvor godt japansk og dansk interiør taler sammen, og at det egentlig var utroligt, at danskerne ikke var mere oppe at køre over Japan, nu hvor vi vidste, at japanerne var ret meget oppe at køre over Danmark.

  • Vi mærkede for alvor hypen i forbindelse med vores deltagelse i Nybyggerne. Vi havde brug for at købe en masse japansk-inspirerede ting til vores hjem, og vi opdagede, at det faktisk var ret nemt at få fat i herhjemme. Pludselig var vores stil slet ikke så unik, som vi gik og troede, den var - alle havde nu et twist af Japan i deres hjem".

Glas, tallerkener og bestik af Cecilie Manz

Den danske designer Cecilie Manz, er også stærkt inspireret af japansk håndværk. Senest i hendes service-kollektion, Hibito. Kollektionen er lavet i samarbejde med det japanske Brand Actus.

© Cecilie Manz

For Ida og Mads giver det rigtig god mening, at det japanske design har vundet så stort indpas i Danmark.

  • Der har efterhånden længe været en trend med det “naturlige” og “rolige” udtryk i Danmark, og det er nærmest essensen af japansk interiør. Kærligheden til japansk interiør i Skandinavien er nok stærkere nu. Det er en kærlighed, der er kommet for at blive, for selvom der ved første øjekast er langt fra Skandinavien til Japan, har vi mange af de samme værdier og preferencer".

Idas bedste tips til at skabe Japandi-stilen derhjemme

  • Vær konsekvent i materialevalg og benyt lyse træsorter. Det kan f.eks. være fyr, egetræ eller bambus.
  • Vælg naturlige farver og naturlige tekstiler. Det kan være som f.eks. hør, og hold farverne i jordfarver, men gerne med et pop af pastel eller måske rød her og der.
  • Fokusér på den røde tråd og sammenhængene i indretningen. Det kan du gøre ved at lade materialer og farver gå igen.
  • Tænk “jordnært”. Hæng lamperne lavt, hav møblerne lave, hav planter på gulvet.

Find endnu mere Japandi-inspiration her

@idaholmc, hvor Nybyggerne-vinderen deler billeder af deres hjem og nye projekter.

@alinamarialara's instagram er for dig, der elsker blandingen af hvide møbler og naturmaterialer.

@stonemuse er der gang i farverne og hende billedvæg og grønne køkken er nok til at inspirere de fleste.

@homebyengell er naturligt og jordnært med bløde detaljer, grønne planter og fedt design.

Den finske fotograf @timjoakimk, inspirerer med sine flotte billeder af diverse hjem.

Hos både @Sakura_Copenhagen og @Seramikku kan du shoppe keramik og andet direkte fra Japan.