100 procent hjemmelavet

Jens Christian tog ingen smutveje, da han skulle bygge køkken. Alting blev lavet nøjagtigt på mål, men så fik familien også et praktisk køkken på få kvadratmeter.

"Et køkken er som en maskine. Her er nogle ting, der bare skal virke, ligesom når man indretter en rumraket. Hverdagen skal fungere, men samtidig er der også nogle æstetiske krav, der skal opfyldes."

Sådan tænker Jens Christian om køkkenindretning, og da han og Lene skulle have nyt sted at kokkerere, var det derfor ikke klaret med et hurtigt besøg i en køkkenforretning. Nej, først skulle to lejligheder lige slås sammen, så skulle der lige væltes vægge og rejses nogle nye, og så skulle Jens Christian, der er uddannet designer og møbelsnedker, selvfølgelig bygge køkkenet selv.

Men så fik parret til gengæld også det køkken, de havde drømt om. Tilpas stort, men vigtigst af alt - brugbart.

"Grundtanken har hele tiden været, at køkkenet skulle være så praktisk som overhovedet muligt. Derfor er her linoleumsgulv, stålbordplade, stik i bordpladen og låger, der er nemme at rengøre."

Umiddelbart ser køkkenets størrelse ikke ud af ret meget. Formen var nemlig dikteret af en hel masse praktiske ting."

Standardelementer passede ikke ind, da der ikke kunne sættes noget direkte på gulvet pga. ventilationssystemet, som løber under det hele. Jeg har derfor brugt meget tid på at regne ud, hvordan det eksisterende layout kunne bruges," fortæller Jens Christian.

Med snedige løsninger har han på få kvadratmeter skabt et rummeligt køkken. For eksempel er øen så bred, at der er låger og skuffer på begge sider, og bag køkkenet har den ferme møbelsnedker bygget en bryggersniche til vaskemaskine, tomme flasker og hvad der ellers ikke var plads til foran den opsigtsvækkende gule mur.

Tips til dit køkken

Farve efter humør
Hold dit køkken i enkle og neutrale farver og pift det op med en farvet væg. Det er nemmere (og billigere) at male den om end at skifte køkkenet ud, når du trænger til nye farver. Jens Christian og Lenes gule væg har fx både været grå, orange og rød.

Rummelighed
Byg skabene ekstra dybe, så du får ekstra opbevaringsplads. Under Jens Christian og Lenes ovn er der et viktualieskab med dybe skuffer, hvor de kan have alle deres kolonialvarer.

Uden kant
Lad bordpladen under komfuret være af stål. Så vokser komfuret næsten ud af bordpladen, og du har ingen spildplads.

Kummefryser på højkant
De færreste lejligheder har ledige kvadratmeter til en kummefryser, og et stort køle/fryseskab kan derfor være en god løsning. Gør som Jens Christian og byg hvidevarerne ind i en niche. Så kan du også få glæde af pladsen oven over.