11 idéer til, hvordan du får plads til at affaldssortere i dit (lille) køkken

At finde plads til affaldssortering i køkkenet kan være svært - især hvis pladsen i forvejen er trang. Men det kan lade sig gøre!

Affaldssortering lille køkken
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Vi kommer ikke udenom det.

Affaldssorteringen.

Og de færreste af os kommer heller ikke let omkring det.

En ting er at forstå og lære, hvordan vi sorterer alt vores affald rigtigt. En anden (ligeså svær) ting er at få plads til de mange forskellige skraldespande, vi efterhånden skal have i køkkenet.

Det kan virke uoverskueligt at skulle skabe plads til de mange skraldespande, uden at de optager al pladsen i køkkenskabe og -skuffer - især, hvis du bor et sted, hvor pladsen i køkkenet i forvejen er begrænset – og bryggers er et mytisk sted, du kun drømmer om.

Men der findes heldigvis en flok af mennesker før os og dig, der har brudt deres hjerner med smarte løsninger og på skuldrene af dem, kommer vi dig til undsætning med de smarteste og mest pladsbesparende af slagsen.

1. Udnyt skabet til fulde

Langt de fleste har deres skraldespand i skabet under håndvasken, men ofte er resten af pladsen i skabet ikke udnyttet optimalt.

Med et ekstra skraldespandsstativ på lågen, som udnytter mest muligt af bredden og nogle kasser eller kurve bunden af skabet, der kan gå ind under spandene på lågen, når du lukker den i, udnytter du hele skabet. Din affaldssortering optager dermed ikke plads i flere skabe, end da du kun havde én skraldespand til det hele.

Den afbilledet løsning kan købes her.

2. Stablet affaldssortering

Har du et højskab eller et lille hjørne et sted i køkkenet, du gerne vil ofre til fordel for affaldssortering, så er disse 'Sortera' kasser fra Ikea en oplagt løsning, fordi du kan tilgå hverenkelt kasse, til trods for at de er stablet ovenpå hinanden.

Og fordi kasserne stables, kan du altid tilføje en ekstra kasse, indtil du rammer toppen af skabet eller loftet.

Kasserne er en af de løsninger, som fylder mere. Til gengæld er de nemme at tilgå.

3. Udvidelse af det traditionelle stativ

Mange har i forvejen et skraldestativ med et eller to rum under vasken med udtræk, så skraldespanden kan køres ud og ind og derfor er lettilgængelig.

En nem og oplagt løsning er at bytte skraldestativet ud med et lignende stativ med flere rum, som allerede er skabt til formålet. Rummene i skraldespaden bliver dog mindre og skraldespandene skal derfor tømmes oftere.

4. Smart stativ under vasken

Affaldssortering
© Affaldsstativ Flower

Flower har lavet et pladsoptimerende system, som, ligesom ovenstående løsning, udnytter pladsen under vasken. Systemet er lavet til poser, som gør det mere fleksibelt, og du kan derfor have plads til flere forskellige skraldespande under vasken.

Du kan både få et stativ som passer til lågen og et, som passer ind i skabet, og du kan derfor have op til syv skraldespande i samme skab - samtidig med, at du stadig har plads til også at have rengørringsmidlerne eller andet under vasken.

5. Væghængt sortering

Ved første øjekast ligner denne løsning mere det, vi bedst kender som en løsning til skoopbevaring. Men løsningen fungerer faktisk også rigtig godt som affaldssortering og er oplagt, hvis kvadratmeterne er begrænset, fordi den ikke optager noget gulvplads, og fordi du selv kan bestemme, hvor mange "rum", du skal bruge.

Der er virksomheder, der sælger væghængte løsninger lignende denne, som er tiltænkt til affaldssortering. Men de klassiske skoskabe, som kan findes i alle prisklasser, kan også sagtens bruges.

6. Pladsoptimerende affaldssortering

En krog og en pose. Mere behøver du faktisk ikke for at affaldssortere.

Det smarte ved denne løsning er, at du kan hænge poserne lige der, hvor du har noget ubenyttet plads, som fx bag døren. På den måde optager du ikke noget plads, som du ellers har brugt til opbevaring af andet. Derudover kan du finde poser i forskellige størrelser, så de igen ikke fylder mere, end du har plads til.

Vælger du en pose eller et net i stof, kan du med fordel have en plastikpose indvendig i stofposen, så diverse sjatter og rester ikke løber ud i stoffet.

7. Møbler med flere funktioner

Bor du småt, har du helt sikkert allerede pladsoptimerende møbler med flere funktioner. Den samme idé kan du bruge, når du skal finde plads til affaldssortering.

Har du skruet hængerne rigtigt på, kan du fx selv bygge en bænk med opbevaring under, og bruge opbevaringen til affaldssortering. Byg den fx så den passer i målene til nogle af de skraldestativer, du kan finde i Ikea eller lignende steder.

Har du ikke plads i køkkenet, kan du i stedet have bænken stående i entréen, så du har et sted at sidde, når du skal have sko på - og så har du også altid skraldet lige ved hånden, når du alligevel skal ud af døren og ligeså godt kan tage det med ud på vejen.

8. Flot affaldssortering

Affaldssortering
© Cathrine Musse

Cathrine og Anders har bygget en smart vasketøjskurv, som også er helt perfekt til affaldssortering, fordi den er inddelt i flere rum, men stadig ligner et almindeligt møbel og ikke affaldssortering.

Løsningen er ikke den mest pladsoptimerende, men når den er flot, så må den ofte også gerne fylde lidt mere i rummet. Derudover er det oplagt at stille nogle af dine favoritting ovenpå, så den bliver inddraget som en del af indretningen - så er det heller ikke ligeså irriterende at skulle bruge plads på affaldssorteringen.

Møblet kan bygges efter mål, så det passer lige ind i dit hjem - og hvis du ikke har plads i køkkenet, så er det også flot at have i fx gangen.

Få Anders og Cathrines guide til DIY'en her.

9. En ekstra spand

Flere virksomheder har allerede forsøgt at finde en løsning på affaldssorteringen. En af de løsninger, som går igen, er en spand lignende denne, som er delt op i flere rum indvendig.

Løsning er måske ikke den mest oplagte til små køkkener, fordi den optager ekstra gulvplads, men er alligevel et godt bud på en stilren løsning, der ikke ved første øjekast ligner en skraldespand. Og har du en lille krog eller et hjørne, som er ubenyttet og bare er spildplads, så er det oplagt at udnytte pladsen med en sådan spand.

10. Stjæl vasketøjsløsninger

Der er allerede fundet smarte løsninger, som egentlig er tiltænkt noget andet, men som også er oplagt at bruge til affaldssortering. Fx diverse sorteringsløsninger til vasketøj.

Denne løsning kræver dog, at man har lidt ekstra gulvplads i køkkenet eller et bryggers, da den ikke udnytter den skabs- og skuffeplads, der er i forvejen i køkkenet, men i stedet tilføjer et helt nyt møbel til rummet.

11. Drejestativ

Affaldssortering
© Køkkenfornyelse.dk

Dette stativ er monteret indvendig på skabslågen, mens låget er monteret inde i skabet. På den måde er spandene lukket af, når lågen er lukket. Men ligeså snart lågen åbnes, så bliver låget inde i skabet, mens spandene drejer med ud og er klar til, at du kan smide noget i dem. Ovenpå låget kan du opbevarer opvasketabs, rengøringsmidler, eller hvad du ellers plejer at have i skabet, så du udnytter pladsen bedst muligt.

Alle spandene har derudover hank, så de er nemme at tage med ud, når de skal tømmes.

Stativet kan købes her.