14 pladsbesparende idéer til det lille køkken

Det kan være en udfordring at indrette et lille køkken. Her får du derfor inspiration til, hvordan du får et funktionelt, organiseret og smukt køkken på få kvadratmeter.

idéer plads lille køkken
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Mini-køkkener kan være både smukke og funktionelle med fede pladsoptimerende løsninger.

Vi har gennemsøgt internettet for de mest optimale løsninger, der giver inspiration til, hvordan du bedst muligt indretter og udnytter pladsen i dit lille køkken.

LÆS OGSÅ Kæmpe guide til Danmarks fedeste køkkener

1. Overskabe er ikke den eneste løsning

Har du et lille køkken, så kan du med fordel også udnytte en stor del af vægpladsen til opbevaring af dine køkken-sager. Fx med en åben vægreol, hvor du kan opbevare dine yndlingsting, som du ikke nødvendigvis gerne vil have gemt væk. Den åbne vægreol fungerer på den måde både som en opbevaringsløsning og som dekoration til dit køkken, og virker ikke lige så tung som overskabe.

2. Leg med skabene

Der er ofte begrænset med opbevaringsplads i de små køkkener grundet de få køkkenskabe. Men ved at få skabe fra gulv til loft, så kan du udvide opbevaringspladsen, så du har endnu mere plads til opbevaring af alle de ting, som du ikke vil have til at stå fremme i hverdagen.

3. Spisepladser i det lille køkken

Har du ikke plads til et spisebord i dit køkken, så kan dit køkkenbord agere både køkkenbord og spisebord. Hvis du placerer to barstole på den side af køkkenbordet, hvor du ikke står, når du laver mad, så får du optimeret pladsen og køkkenbordet ved at give det to funktioner.

4. Hyldeopbevaring i det lille køkken

Har du et lille køkken, så er det med at tænke kreativt og udnytte al pladsen. Det kan du fx gøre ved også at udnytte pladsen helt oppe under loftet med en hylde. Optimer hyldepladsen endnu mere med små kroge, hvor du fx kan hænge dine kaffekopper.

5. Lad overskabene gå helt til loft

Overskabe er måske ikke den mest kreative opbevaringsløsning til dit lille køkken, men det er helt klart en af de løsninger, hvor du får udnyttet pladsen bedst. Her er tricket at lade dem gå helt til loftet, så du udnytter alle kubikcentimeter til fulde - og undgår en samling af rod oven på skabene i stedet.

6. Sæt småtterierne til vægs

Udnyt vægpladsen de steder, hvor der ikke er meget at give af, med metalstænger og kroge. Her kan du opbevare potter og pander, køkkengrej, grydelapper og lignende på relativt lidt plads. En perfekt løsning bag en dør fx.

7. Dekorative opbevaringsløsninger til det lille køkken

Optimerende opbevaringsløsninger til dit lille køkken behøver ikke kun være praktiske - de kan også sagtens være dekorative og bidrage med noget æstetisk til dit køkken. Du kan fx dekorere en af væggene i dit lille køkken med flotte hylder eller en reol, hvor du stille dine yndlings krus, nogle pæne skåle og lidt nips eller lignende.

8. Skabsorganisering i det lille køkken

Der er ofte begrænset med skabsplads i et lille køkken, og det er derfor vigtigt at udnytte den plads der er mest fornuftigt. Det kan du fx gøre med tallerkenholdere og lignende ting, der kan inddele skabsrummene, så du både kan udnytte højden og hyldefladen i skabsrummet.

9. Småopbevaring i det lille køkken

Olie, krydderier og lignende småting er noget, som typisk vil stå og fylde på køkkenbordet. Men i et lille køkken er der ikke lige så meget køkkenbordsplads som i større køkkener, og det kan derfor være rart at have køkkenbordet fri, så der er plads til at kokkerere på det. Derfor kan man med fordel investere i et par små, smalle hylder til væggen, som kan rumme alle disse småting - og det smarte er, at disse små hylder kan sidde på fx siden af køkkenskabet, hvor man typisk ikke kan få plads til større reoler eller hylder.

10. Organisering i det lille køkken

Man kan hurtigt komme til bare at kaste diverse poser med pasta, nødder, mel, havregryn, osv. ind i skabet, og pludselig har man glemt alt det, der ligger bagerst i skabet. Men hvis du putter alle dine tørvarer i transparente beholdere, får du et bedre overblik over, hvad du har i dine skabe - især hvis du har et lille køkken, hvor det også hurtigt kan komme til at virke ekstra rodet.

11. Smarte opbevaringsløsninger til det lille køkken

Der er heldigvis lavet mange smarte løsninger, som tilgodeser de små køkkener og gør det nemmere at få mere opbevaringsplads. Det kan fx være kroge, hylder og andet, som man kan hænge bagpå døren og på den måde også udnytte pladsen der.

12. Brug magasinholdere til spækbrætter

Har du et lille køkken, så er det med at tænke kreativt og udnytte alle tomme flader - og ikke kun de tomme vægge og køkkenbordet. Derfor kan det være smart også at udnytte enderne på dine køkkenskabe, som typisk bare vil være tomme. Det kan man fx gøre ved at hænge kurve eller små hylder til spækbrædder, bakker og lignende.

13. Mobil opbevaring i det lille køkken

En rullevogn kan være en god løsning til opbevaring i det lille køkken. Vognen giver dig nemlig først og fremmest mulighed for at opbevare mange ting, da en sådan vogn typisk har flere hylder med god plads. Derudover så kan du placere vognen, der hvor du har lyst til, og så kan du altid nemt flytte den, hvis den på et tidspunkt står mere optimalt et andet sted.

14. Multifunktionel spiseplads i det lille køkken

Selvom du har et lille køkken, så behøver du ikke undvære at have et par spisepladser. Med et klapbord kan du nøjes med kun at optage plads i rummet, når du skal bruge bordet. Og med dette klapbord har du også mulighed for at opbevare bestik eller lignende i skufferne og bruge pladsen over skufferne som en hylde, når bordet er slået sammen.