5 grunde til ikke at lave det køkken-alrum, du drømmer om

Boligdrømmen for mange er det store, lyse køkken-alrum. Står du også med drømmen, men ikke midler eller rammerne til det, så kan det have nogle oversete fordele.

Fordele og ulemper køkken-alrum
© Anitta Behrendt, Styling Julie Løwenstein//Pia Olsen

Køkken-alrummet med stue, spisestue og køkken samlet i ét er lidt som boligdrømmenes svar på kernefamilien - noget de fleste drømmer om per automatik.

Men ligesom vi oplever flere og flere nye familieformer, der skubber til normerne, så er det måske også nu vi skal sætte den populære indretningsform under lup.

Ifølge det sociale billedmedie Pinterest, så tyder søgninger i 2020 på, at flere og flere på globalt plan begynder at drømme om flere, men mindre rum - køkken-alrummets direkte modsætning.

Måske er du ikke helt klar til at strege hjemmets oplagte hjerte fra din ønskeliste, men der er flere oversete fordele at høste ved ikke at slå de mindre rum sammen til ét stort.

Så lad det være en trøst, hvis du ikke kan få det kæmpe køkken-alrum, du sukker efter.

5 grunde til ikke at lave et stort køkken-alrum (og hvad du skal gøre i stedet)

1 Rodet!

Hører du til dem, der slapper bedst af, når der er ryddeligt omkring dig, så giver det sig selv, at du skal have styr på langt flere kvadratmeter, før du kan kaste dig på sofaen, når du har et køkken-alrum.

Og det er altså værd at overveje, om du kan opretholde et niveau, du selv er tilfreds med i forhold til oprydning, så du undgår, at rodet følger dig som Mona Lisas blik uanset hvor du går hen.

Enten ryder du op - eller befinder dig i rodet.

2 Stilen

Elsker du indretning og kan du godt lide at teste forskellige ting af, så kommer et køkken-alrum med en stor begrænsning. I det, du gør rummene til ét stort, forsvinder den oplagte mulighed for at lege med indretning i forskellige rum. Et køkken-alrum stiller kort sagt større krav til indretningen og sammenhængen mellem forskellige zoner. Mange har behov for at skabe en mere rolig og dæmpet indretning i rummet, når det er et, de opholder sig i det meste af tiden hjemme, og konsekvensen bliver hurtigt, at stilen bliver mere sikker - og måske lidt kedelig.

Det er nemmere at skeje ud i en spisestue, hvis den ikke også er scene for madlavning, afslapning, måske endda arbejde og andet.

3 Teenageflugten

Det er især når familiens yngste er små, at det er dejligt og nødvendigt at kunne holde et vågent øje med deres udskejelser, mens dagens praktiske gøremål udføres og her er køkken-alrummet en vinder.

Men så snart afkommets alder er dobbeltcifret, kan samværet pludselig være knap så ønsket af yngste generation, som laver retræte til egne gemakker. Og så kommer et kæmpe køkken-alrum hurtigt til at føles kæmpe stort, tomt og uudnyttet.

4 Maden

Det giver muligvis lidt sig selv, men når der ikke er dørtrin til at bremse krummers fejende færd over køkkengulvet, så har den slags madrester det med at ende overalt - også ved sofaen. Sammen med duften af mad.

Igen er vi ude i en situation, hvor man skal være villig til at lade tingene smelte sammen - på godt og ondt - og nogle gange er det bare rart at kunne forlade madværkstedet og skifte scene.

5 Roen

Som hjemmets kok kan det ses som en forbedring af tilværelsen ikke at være tvunget til at udføre al snitteri og braisering i ensomhed, mens resten af familien har en fest inde ved siden af. Det er som regel det, der er første argument for at nedlægge væggene.

På den anden side, kan det også ses som en kærkommen enestund at kreere aftenens måltid alene, mens familiekaosset hersker på den anden side af døren.

3 gode alternativer til det store køkken-alrum

Er du blevet betænkelig ved at vælte væggene og slå stue, køkken og spisestue sammen til ét stort rum, så findes der alternativer, der giver dig det bedste fra begge verdener.

  1. Ved kun at slå køkken og spisestue sammen og lade stuen være intakt, har du mulighed for at skifte scene og lukke af til alt det, du ikke lige forbinder med afslapning på sofaen eller filmaften med familien.
  2. Du kan også se på, om det er muligt at arrangere funktionerne i en L-form, så der opstår afsides kroge i hver sin ende, og det dermed bliver muligt at isolere sig en smule med egne projekter og aktiviteter uden at trække sig helt tilbage fra køkken-alrummet.
  3. Det kan også være en god løsning at bevare separate rum, men sætte dobbeltdøre mellem, så der stadig kan være åbent, men ikke behøver at være det.