© Svane Køkken

Forny dit gamle køkken: 6 tips til at pifte dit køkken op billigt

Er der ikke økonomi til den helt store opgradering af dit køkken, så kan mindre renoveringer og opdatering også gøre en enorm forskel.

10. juni 2021 af Julie Løwenstein, Mi Skjold Brix

Det kan hurtigt blive en bekostelig affære, hvis du skal lave om i køkkenet. En ny bordplade løber let op i mange tusinde kroner, og hvis du skal lave den helt omsiggribende renovering af køkkenet, skal der ligge ret mange penge på kistebunden.

Men heldigvis behøver det ikke koste en formue at lave ændringer i køkkenet, så det fremstår nyt, spændende og lækkert. 

Vores stylist, Julie Løwenstein, kommer her med fem simple måder, hvorpå du kan ændre køkkenet – uden at det koster en bondegård.

Mal dine køkkenlåger

Frisk dit køkken op

Dette projekt kan give et kæmpe løft til køkkenet, og det er slet ikke besværligt. Du skal bare huske at slibe lågerne ned først og grunde, inden du maler - eller sende dem til en autolakerer. 

Vær opmærksom på, at hvis du har laminatlåger, så er det ikke det bedste at male på. Du kan give dem let sandpapir, bruge hæftegrunder (som får malingen til at hæfte på svære overflader) og derefter maling. Det holder ikke for evigt, så du risikerer at skulle male igen indenfor få år. 

Når du maler selv giver det mulighed for at vælge lige præcis den farve, du bedst kan lide, så slå dig løs og vær modig - du kan altid male over igen. 

Brug folie til at forny dit køkken 

Forny dit køkken
© Kvik

Hvis man har et hvidt køkken og vil pifte det lidt op, så kan man bruge ensfarvet folie til at give et farverigt indspark. Det ensfarvede folie kan for eksempel fås hos Largeformat.dk, som du kan klippe ud i det mønster, du gerne vil have. Det fungerer lidt som wallstickers, og derved kan du få nogle sjove mønstre op på væggen – for eksempel et harlekin-mønster eller trekanter i forskellige størrelser. Det er den kreative sjove løsning, og det er til at få af igen, hvis du nu skulle blive træt af det.

Det kan gøres på en formiddag,og kan klares for i hvert fald under 500 kroner, hvis ikke dit køkken er markant større end gennemsnittet.

Frisk dit gamle køkken op med nye greb

Køkkenrenovering
© Buster + Punch

Dette er nok den letteste og billigste måde at lave forandring i køkkenet på. Udskift simpelthen grebene på dine skuffer og låger. Der findes et utal af fine greb, og det er en smagssag, hvad du foretrækker, men Anne Blacks keramiske greb er altid meget fine. Så hvis du overordnet er tilfreds med farverne i dit køkken, kan du virkelig komme langt med denne løsning.

Forny køkkenets vægge for stor effekt 

Renovering af køkken
© Aubo

Et andet trick til at skabe forandring hurtigt og forholdsvis billigt er at male væggene i køkkenet, og her er jeg stor tilhænger af at veksle mellem den blanke og den matte maling i samme farvenuance, for det giver et godt spil. Overvej den blanke højglans bag komfuret, for det er markant lettere at rengøre, og så kan den matte dække resten af køkkenet, eller bare feltet over køkkenbordet.

Skab et nyt udtryk i køkkenet med fliser 

frisk dit gamle køkken op
© FormPlus

Dét at skifte fliserne på din køkkenvæg kan også være en nem genvej til et anderledes og effektfuldt udtryk. 

Fx kan et elegant sildebensmønster være med til at opgradere dit gamle køkken til en mere moderne stil. Det samme gør sig gældende for store marmorfliser eller mønstrede, marokkanske fliser.

Sæt enten fliser på hele væggen eller blot en lille meter op som stænkplade bag komfur og bag vasken. 

Leg med lyset og transformer dit køkken 

Forny dit køkken billigt
© Ellos

Der er er rigtig mange, der har spots i køkkenet, men overvej at finde nogle fine lamper til hylderne eller til væggen, så der også kommer hyggebelysning i køkkenet. Man behøver ikke altid have spotten tændt, og særligt i spisekøkkener kan det være en rigtig god idé også at have en mere varm lyskilde.

Husk – man kan finde ret billige lamper i IKEA for eksempel til hylder eller vægge, og hvis du ikke er glad for farven, så kan du i SILVAN finde mat, sort sprøjtemaling, der gør det rigtig nemt at farve dem. Jeg gjorde det selv for et stykke tid tilbage og blev overrasket over, hvor pænt et resultat det blev.

LÆS OGSÅ Vores bedste tips til nye køkkenlamper.

Håndplukket til dig

Seneste

Måske er du interesseret i ...