Ane og familien har droppet køkken-alrummet og fået meget mere ud af kvadratmeterne
Hvor mange åbner op, fik Ane Petrine Lundetoft og hendes mand sat døre i og lukket køkkenet af. Det har skabt flere funktioner, mere hygge og meget mere albuerum for familien på fem – og et skønt, grønt køkken oveni. Se forvandlingen her.

HER BOR Ane Petrine Lundetoft (39), advokat, Martin Rudbæk Nielsen (39), advokat, Ingrid (8), August (6) og Edith (2).
HVOR Familien bor i en 137 kvadratmeter stor murerme- stervilla på Amager med et køkken på 18 kvadratmeter.
LÆS MERE Følg Anes boligprofil @det_lille_ hus_i_skoven.
Wegner-stole arvet fra Anes mormor og en smuk pendel i Murano-glas. Det lille billede er fra Anes barndomshjem og det store lavet af Jasper Sebastian Stürup.

Køkken-alrum hitter, men for Ane Petrine Lundetoft og hendes mand, Martin Rudbæk Nielsen, var en stueetage med køkken, spisestue og stue i åben forbindelse ikke altid et plus. Med tre børn på 8, 6 og 2 år savnede parret indimellem at kunne lukke af og skabe mindre rum.
– Stueetagen var åben med køkken, spisestue og stue i et. Det er jo det, alle gør lige nu – åbner op – men vi savnede lidt mere ruminddeling. Der er noget hyggeligt i, at der er flere rum. At du kan gå ind i et rum, og så har det en ny funktion. Samtidig var vi bare meget oven i hinanden hele tiden, og så var jeg træt af altid at kunne se rodet i køkkenet, når jeg sad ved spisebordet, fortæller Ane.
Så da familien skulle have nyt køkken, droppede de køkkenøen og satte i stedet en væg og en dobbeltdør i mellem køkkenet og spisestuen. Parret fik også fjernet et lille gæstetoilet i hjørnet af køkkenet, hvilket gav plads til en helt ny funktion i rummet nemlig en spisekrog.
– Før blev køkkenet kun brugt til at lave mad i. Nu er spisekrogen der, hvor vi spiser til hverdag. Spisestuen bliver brugt til gæster og som kreabord, hvor børnene kan tegne, male og symaskinen kan stå fremme. Det har været godt for os, fordi vores hus ikke er så stort, siger Ane.
– Køkkenet er blevet et selvstændigt rum nu, hvor man kan hygge. Og fordi døren er så bred, føles det stadig, som om rummene hænger sammen. Det er bare mere hyggeligt. I renoveringen ændrede parret desuden lidt på opstillingen af køkkenet, hvilket også har været med til at understrege hyggen.
– Før føltes rummet meget aflangt og bart. Samtidig var det synd, at vi ikke brugte den lange bagvæg. Derfor fik vi lavet en skabsvæg med et stort vitrineskab der, og nu føles køkkenet mindre og mere intimt, fortæller Ane.
Stilmæssigt var Ane heller ikke i tvivl, da parret skulle vælge nyt køkken. Der skulle ske noget helt andet end det gamle, sort-hvide køkken.
– Jeg drømte om et køkken, som var mere ensartet i udtrykket. Om et vitrineskab. Og om mere farve. Og en dag så jeg er billede af et mørkegrønt køkken med vitrineskab, og det var bare så pænt, fortæller hun.
– Jeg var urolig for, om det blev for mørk en farve, men det er den ikke, den samler faktisk rummet.
FØR & EFTER-billeder

KØKKENFARVE Studio Green fra Farrow & Ball
VÆGFARVE Stones and bones fra File under Pop

IDÉ Har du et langt køkkenbord? Udnyt et hjørne til et stilleben med en smuk buket i en vase.
Fotokunsten for enden af det lange køkkenbord er lavet af Thomas Leo Jepsen, mens skærebrættet og den stribede vase er fra Hay.

Værket over vasken er lavet af Morten Schelde, mens armaturet er fra Quooker, messingvasken fra Krone Byg og den stribede skål fra Stilleben.

En af de ting, som Ane drømte om, var et stort vitrineskab til hendes mange keramikfund.
Kopperne er fra @bea_ceramicstudio, Burnt and Glazed, Nordal m.fl, mens den stribede skål er fra Oyoy og lerskålene vintagefund.

I renoveringen fik Ane og Martin samtidig lagt nyt gulv i hele stueetagen. Og som en ekstra detalje er gelænderet på trappen malet i samme grønne farve som køkkenet. Gulvet er lagt af MW Gulvteknik, mens konsolbordet stammer fra Anes barndomshjem, bordlampen et loppefund og billedet af Morten Schelde.

