Frederik og Ibens historie viser, at tålmodighed er vejen til at vælge det bedste køkken
Når først man har set sig sur på noget, kan det være svært ikke at handle på den følelse. Men parret slog koldt vand i blodet, og det viste sig at være den helt rigtige beslutning.
HER BOR Her bor Frederik Ohl (44), salgsdirektør i Bonnier Publications, Iben Ohl (43), redaktør, og døtrene, Klara (15) og Matilde (12).
HVOR Familien bor i Charlottenlund i et gult murstenshus med røde tegl fra 1956. Huset er 207 kvadratmeter stort plus 70 kvadratmeter kælder.
Før
· Køkkenet var upraktisk indrettet, eksempelvis stod køleskabet under induktionspladen, hvilket gjorde, at køleskabet havde svært ved at holde den rette temperatur.
· Det hvide køkken passede ikke til husets stil med brune teaktræsvinduer og egetræsparketgulv.
· Køkkenet var placeret langt fra spisekrogen, samtidig var parret trætte af altid at stå med ryggen til familie og gæster under madlavning.
Efter
· Det nye snedkerkøkken passer til 50’er-husets stil og falder naturligt ind i rammerne.
· Indretningen er langt mere praktisk og funktionel og fungerer optimalt i hverdagen.
· Etableringen af en køkkenø har gjort afstanden mellem køkken og spisestue mindre. Samtidig kan Iben og Frederik nu stå med front mod deres døtre og gæster, mens de laver mad.
Da Iben og Frederik Ohl købte deres hus var den gode nyhed, at de tidligere ejere allerede havde forvandlet det lille, originale køkken til et stort køkken-alrum.
Den ærgerlige nyhed var, at det nye køkken hverken var tro mod husets stil eller det look, parret drømte om.
Den gule murstensvilla fra 1956 med brune teaktræsvinduer og egetræsparketgulve kaldte, ifølge Iben og Frederik, på alt andet end hvide højglansfronter.
Derudover var køkkenet både slidt og skævt, når man kiggede efter i krogene, og ikke etableret med samme finesse eller kærlighed, som de selv ville have gjort.
– Det var rart, at vi slap for projektet med at skabe selve køkken-alrummet, men vi kunne godt se, at vi ikke kunne leve med køkkenet, som det var, hverken æstetisk eller funktionelt, fortæller Iben.
Parret valgte dog at have is i maven og bo med køkkenet i nogle år for at mærke efter, præcis hvilken løsning og hvilket look de skulle gå efter. I starten legede de med tanken om blot at udskifte fronterne på køkkenet, men jo længere de kom ind i processen, desto tydeligere blev det for dem, at der skulle en mere drastisk ændring til.
– Vi havde eksempelvis efterhånden erfaret, at et af de helt grundlæggende problemer ved køkkenets indretning var, at vi konsekvent stod med ryggen til spisestuen under madlavning – og løsningen på det problem var at få etableret en køkkenø, forklarer Frederik.
Ud med hvid, ind med blå
Hvordan træffer man så den endelige beslutning om alt fra de store linjer til de små detaljer? Et par ting stod i hvert fald klart for parret.
– Vi måtte ikke ende med hverken hvidt eller træ, og det måtte heller ikke blive for hightech. Og så skulle det være både strømlinet og enkelt i udtrykket, siger Iben.
Herfra var valget alligevel ikke så svært, som de ellers kunne have frygtet.
– Vi kom vidt omkring i den store verden af køkkenløsninger, men vi blev ved med at vende tilbage til det blå køkken fra Stilleben Architects. Da vi havde købt tilpas mange fine småting i deres butik og gået rundt om den varme grød i lang tid, tog vi tyren ved hornene og kontaktede dem med henblik på en løsning, fortæller Frederik.
Til spørgsmålet om, hvorvidt parret havde nogle betænkeligheder ved at vælge et farvet køkken, er svaret næsten et klart nej.
– Vi overvejede grå et kort øjeblik, for i udgangspunktet tænker man jo måske, at den er mere sikker og tidløs. Men det var den blå, vi blev ved med at kredse om, og vi synes, at den er så smuk, siger Iben.
– Samtidig har jeg altid haft en forkærlighed til kombinationen af blå og brun, og derfor syntes vi, at den blå passede perfekt til vores hus. Og farven larmer faktisk ikke, men falder helt naturligt ind i rammerne og skaber ro og harmoni, tilføjer hun.
Iben og Frederik var ikke i tvivl, da først de havde opdaget køkkenet fra Stilleben Architects i farven Misty Blue, som, de synes, passer perfekt til de brune detaljer i deres hus.
Der var meget uudnyttet gulvplads i det gamle køkken, hvor der samtidig var stor afstand til spisebordet. Den nye køkkenø har både givet mere skabs- og bordpladeplads og en bedre forbindelse mellem køkkenet og spisekrogen.
Parret har fået skabt et fint og luftigt spot, hvor der før var bordplade, til fine sager. Både taburet og hylde er fra Stilleben Architects, mens litografiet er af Cathrine Raben Davidsen.
Kopperne er fra Bornholms Keramikfabrik og Stilleben, skålene fra Lyngby Porcelæn, uglekanden af Erik Bendtsen og kogebøgerne af Yotam Ottolenghi. Portvinsglassene er antikke.
Bordpladen fra Silestone kan tåle alt fra citron til varme. Skærebrættet er fra Skagerak, mens skålen i vindueskarmen er købt i Andratx. Den japanske dukke er en gave og gryden fra Le Creuset.
Køkkenets farve skaber en smuk og effektfuld baggrund for dekorative genstande. Vasen fra @lafidusia står på en lavastensplade fra Made a Mano, mens kvæderne pynter i kurv fra Nørr & Leo Studio.
Familiens spiseafdeling er indrettet med bord og lampe fra Menu, Arne Jacobsens Syverstole og en Eames-stol. Øverst på billedvæggen hænger to billeder af Tal R og nederst Japan-plakaten fra Designmuseum Danmark samt en plakat fra Gallerie Maeght.