Har du ikke en opvaskemaskine, skal du kende denne geniale, finske opfindelse

Slut med at tørre af og stille på plads!

© iStock

”Astiankuivauskaappi”

Det er det mundrette, finske ord for den opfindelse, som finneren Maiju Gebhar opfandt i 1940’erne efter at have regnet på, hvor mange timer, der blev brugt på opvask i en husholdning gennem et helt liv.

Svaret var 30.000 timer.

Det er ret mange timer, og det satte han sig for at gøre noget ved.

Så han opfandt et opvaskestativ, der er gemt af vejen i et overskab i køkkenet over vasken, og som ingen ”bund” har, men derimod hylder af riste, som lader vandet fra vådt service dryppe ned i vasken.

Det betød, at en stor del af processen med opvask i hånden, blev streget. Ingen aftørring. Bare direkte ind i skabet. Slut.

I forhold til at bruge et tørrestativ sparer det både plads på køkkenbordet, men også tid. For du skal ikke bagefter placere alle ting på deres retmæssige plads i skabene. De er allerede på deres plads.

Ifølge finnerne Anton Häggman, er tørrestativet en fast del af den finske husholdning i de hjem, der ikke er udstyret med en opvaskemaskine. Han forstår ikke, at det ikke gør sig gældende over hele verden, skriver mediet 99 percent invisible.

Og det kan da også undre os?

Opfindelsen kan den dag i dag fås i en opdateret udgave i Ikea i udvalgte lande (ikke Danmark) og går under navnet ”Utrusta”.