Køkken: 7 almindelige brølere i indretningen, du gerne vil undgå

Der er bare nogle ting, vi ikke overvejer, før problemerne er opstået - og det er en skam. Når du planlægger køkken eller vil opdatere dit, så hav disse punkter med i overvejelsen, hvis det skal være både praktisk og flot på samme tid.

© iStock

Når du skal til at indrette et køkken, er der mange ting du skal tage højde for. Det er ikke som i stuen, hvor du nemt kan gøre ting om, der ikke er hensigtsmæssige. Fx er placeringen af vask, køleskab og komfur i forhold til hinanden en seriøs overvejelse værd. Det samme er vaskens placering i forhold til opvaskemaskinen og indeholdet i dine skuffer.

1. For mange ting på åbne hylder

De åbne hylder er super gode til at vise det smukke stel frem og andre køkkenting, som fortjener at blive set. Det kan give et hyggeligt, personligt præg i køkkenet, der nemt kan blive lidt sterilt. Men fylder du hylderne med alle mulige tilfældige ting, der i højere grad hører til bag en skablåge, så ender du hurtigt med et rodet og "tungt" udtryk.

Så overvej allerede fra starten, som du er typen, der er god til at holde orden eller har brug for skabelåger eller skuffers taknemmelige dække.

2. Bordplade med "allergi"

En bordplade i træ kan give et lækkert, rustikt udtryk, men hvis den ikke har fået en ordentlig behandling, så ryger det smarte hurtigt. Ringe fra kaffekopperne, der trænger ind i træet og farver det og små hakker fra knive ødelægger bordpladen og det skal der tages højde for. Det samme gælder marmorbordplade, der er sarte overfor syreholdig mad som fx citrusfrugter. Så gør op med dig selv, hvad du er villig til at vedligeholde.

3. Opvaskemaskinen langt fra vasken

Nogle gange er der bare ikke plads til den andre steder, men hvis du har mulighed for det, så placér opvaskemaskinen så tæt på vasken som muligt. Det bliver hurtigt en omgang sjask på gulvet, hvis du hele tiden skal fra vasken til opvaskeren med det våde og beskidte service og det gør også hele seancen med at tømme den til en markvandring. Overvej desuden også, hvordan din service er placeret i skabene. Placer tallerkner og glas tæt på opvaskemaskinen, da du bruger dem meget og put så bestikket, der alligevel kan flyttes i kurven fra opvaskemaskinen og nemt kan lægges på plads et par skuffebreder væk.

4. Væggen er ufrivilligt plettet permanent

Enten har du været så fokuseret på bordpladen, at du har glemt væggen, eller også synes du ikke, det er særlig pænt med en stålplade bagved komfur og vask? Uanset hvad er det vigtigt at tænke på, hvordan væggen over bordpladen er. Den skal kunne tage i mod en del snavs og skal derfor nemt kunne tørres af. Enten udstyrer du den med fliser eller metal. Eller også sikrer du dig, at malingen er med høj glans, som kan tåle at blive tørret over med en klud.

5. Upraktiske håndtag

Du åbner og lukker skabe og skuffer ufattelig mange gange i løbet af en dag, så det er en fordel at tænke over, hvilke håndtag du bruger i køkkenet. Invester fx i nogle som er nemme at gribe fat i - det vil du sætte pris på, når det skal gå lidt hurtigt, og selvom alternativer måske ser drønsmarte ud, så er det optimalt at lade komforten vinde et sted som i køkkenet.

6. Husk dit workflow

Har du tænkt over sammenspillet mellem dine køkkenelementer? Står tallerkenerne lige til at række ud efter med højre arm og vandglasset med venstre arm?

Du kan hurtigt komme til at bruge unødvendig tid på at vade fra den ene ende af køkkenet til den anden (det afhænger selvfølgelig af størrelsen på dit køkken), som du kunne bruge meget mere effektivt ved bare at rykke lidt rundt i skabene.

Prøv så vidt muligt at placere køkkenting som skal bruges samtidig inden for kort afstand fra hinanden.

7. Plads på køkkenbordet

Elektronikken har i den grad indtaget køkkenet, og det er da også super rart med en lækker kaffemaskine, juicepresseren og vaffeljernet, men når du pludselig står og skal til at lave mad er der ikke plads til mere end et mini-spækbræt. Sørg for at rydde køkkenbordet og skab plads til at arbejde på. Minimum en meters bredde. Gerne to. Hav kun det allermest nødvendige til at stå fremme.