© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernille valgte en utraditionel vej, da hun skulle lave nyt køkken: "Jeg elsker, den måde englænderne bor på"

Da Pernille og familien overtog det gamle hus fra 1907 lå køkkenet i kælderen og en renovering i 70'erne havde taget livet af de smukke originale detaljer. Dét er det heldigvis blevet lavet om på.

10. oktober 2022 af Lea Ryberg Kruse
Pernille Teglgård
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

HER BOR Martin Jørgensen (51), Pernille Teglgård (47), ejere af indretningsfirmaet Pernille Teglgård. Parret har fire børn, to hjemmeboende Filippa (17) og Hugo (11), og to udeboende Oscar (23) og Lucas (25).

HVOR Familien bor i et hus fra 1907 på 180 kvadratmeter i Søvind.

LÆS MERE Følg Pernille på @pernilleteglgaard

Køkken marmor bordplade
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

PÅ BILLEDET Det nye køkken blev indrettet i én af husets tre oprindelige stuer. Elementerne er fra Ikea, mens marmorbordpladen er lavet af en lokal stenhugger og armaturet fra Devol. Skærebrætterne er fra Raumgestalt og pendlen fra Louis Poulsen. 


LÆS OGSÅ Glem alt om hvide køkkener: Ny "neutral" hitter blandt danskerne

Kærlighedserklæring til Lilibets kongerige

Det eneste, der var sikkert og vist, da Pernille Teglgård, Martin Jørgensen og deres børn overtog deres nye hjem, var, at et smukt armatur fra engelske Devol skulle monteres i det kommende køkken. 

Armaturet havde Pernille købt som det første til huset, som skulle sættes i stand fra kælder til kvist. 

Hvor selve køkkenet skulle placeres, var dog endnu ikke afgjort. 

Det skulle nemlig bygges op fra bunden, fordi husets originale køkken lå i kælderen, mens der i stueetagen blot var et lille anretterkøkken. 

Derfor var der flere muligheder for placering og udformning af det nye køkken, og mens Pernille og hendes mand var igennem mange overvejelser, lå armaturet og ventede.

– Jeg vidste bare, at det skulle være præcis det armatur, og så måtte vi tilpasse resten efter det, fortæller Pernille, der er vild med England og den engelske landstil – en stil, der netop nu oplever en opblomstring i Danmark også.

– Jeg elsker, den måde englænderne bor på, men min fascination af landet kommer sig også af, at jeg godt kan lide, hvordan de er – der er en særlig varme mellem folk, forklarer hun.

Originalt og moderne på en gang

Af samme grund var det heller ikke underligt, at Pernille faldt for huset fra 1907, hvis oprindelige stil mindede hende om den engelske. 

Dog havde huset været igennem en renovering i 1970’erne, hvor mange af de originale detaljer var blevet fjernet. Eksempelvis var de gamle fyldningsdøre blevet beklædt med glatte træplader, ligesom de smukke balustre på trappen i gangen var blevet fjernet.

– Den renovering kunne huset godt have været foruden, siger Pernille, som så masser af potentiale i at tage huset tilbage til dets oprindelige udtryk. Og køkkenet var et godt sted at starte. 

Det er et vigtigt rum for Pernille og familien, fordi de bruger meget tid sammen over madlavning og bageprojekter. Derfor skulle rummet både være stort og i et look, som ville gøre Pernille glad hver dag.

– Vi gik efter et køkken, som vi syntes passede til husets alder og stil, fortæller hun.

Samtidig ønskede Pernille at tilsætte noget moderne, fordi det har en cool effekt at arbejde med kontraster. Derfor valgte hun at male væggene over bordpladen i en mørk okker.

– Når man blander det moderne med noget gammelt, bliver stilarterne trukket hårdere op og er dermed tydeligere, siger Pernille. 

Plantegning

Før

· Husets oprindelige køkken lå i kælderen, mens der var et lille anretterkøkken i stueetagen, begge i original stand fra 1907. Dog var der lavet nogle æstetiske forandringer i 1970’erne, som parret ikke syntes passede til huset.

· Familien ønskede et nyt, stort køkken, som kunne ligge i forlængelse af spisestuen, og som samtidig var tro mod husets stil.

Efter

· Pernille og Martin valgte at placere det nye køkken i husets forreste stue, så det er det første, man ­kommer ind i fra entréen.

· Parret har skabt det nye køkken med respekt for de originale linjer, eksempelvis fik de sat nye vinduer i, der var magen til de originale. Samtidig valgte de køkkenet i en stil, som de syntes faldt naturligt ind i rammerne.

Køkken messing greb
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

For at gennemføre den engelske landkøkkenstil valgte Pernille at beklæde alle køkkenets nederste skuffer med skabslåger. Hylder og hyldeknægte er fra Silvan, termokanden fra genbrug og koppen fra The General Store.

Køkken messing armatur
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÉ Skab blikfang og variation i udtrykket med en cool ­kontrastfarve på væggen. 

VÆGFARVE NCS S3560-Y20R kan blandes af alle malingfirmaer.

Køkken marmor bordplade
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernille valgte to forskellige slags greb fra Villahus for at skabe et varieret udtryk. Blusset fra Elica har indbygget emhætte i midten. På hylden står en lysestage fra Menu og et billede fra genbrug. Kurvene på væggen er også fra genbrug. 

Rundt spisebord
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Anretterbordet er fundet hos en marskandiser. Pernille synes, at det er et perfekt supplement til køkkenet – både praktisk og æstetisk. Morteren er fra Tom Dixon og fadet fra Tine K, mens glaskrukkerne og vasen er loppefund. 

Kander friske blomster
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

De to fine kander er købt i genbrug.

Frugtfad
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

IDÉ Citroner er smukke, giver farver og skaber et skønt, landligt look.

Gråt vitrineskab
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernilles bedste tips til en køkkenmakeover

· Vælg materialer, som du er glad for, om det er messing, stål eller træ. Du har ofte fat i det, rører ved det, og du kigger på det hele tiden.

· Vær modig i dine valg. Gå 10 procent længere end, du lige havde planlagt. Køkkenet er et rum, vi opholder os rigtigt meget i, og det kan hurtigt blive meget det samme, vi alle sammen går rundt i. Så giv den gas – du vil sjældent fortryde.

· Brug en makeover som anledning til at rydde ud og sortere dine ting, selv helt ned i detaljerne. Madrester bliver langt mere indbydende, hvis de er opbevaret i en glaskrukke frem for en plasticbøtte. 

Spisebord træ
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Spisestuen ligger i forlængelse af køkkenet og er indrettet med spisebord fra genbrug, pendel fra Tom Dixon, gulvtæppe fra Ikea og stole fra Hay og Carl Hansen & Søn. Skabet er fra Lindebjerg, mens stolen ved siden af er et genbrugsfund, som Pernille har fået sprøjtelakeret.

Bambuskurv
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Pernille bager meget, og ét af familiens kriterier for det nye køkken var, at der skulle være plads til, at de kunne være flere i gang på samme tid – med både madlavning og bagning. 

Blomstret tapet
© Styling: Julie Løwenstein, Foto: Anitta Behrendt

Den grønne hoveddør og det fine tapet i entréen fra C.F.A. Voysey, Apothecary’s Garden ligger i fin tråd med stilen i køkkenet. 

Håndplukket til dig

Seneste

Måske er du interesseret i ...