Køkkenekspert: Sådan ved du, om du skal lave nyt køkken eller opgradere det eksisterende

Skal der ofres penge på køkkenregionen derhjemme? Få ekspertens bedste tips til at afgøre, om det er et helt nyt, du skal ofre pengene på - eller om det i virkeligheden er spild og blot en opgradering, du skal gå efter.

© Alvhem

Et nyt køkken er hverken en hurtig eller billig investering - især er helt nyt køkken er en dyr fornøjelse, men det behøver måske ikke at blive så dyrt, som du har frygtet.

Der findes mange muligheder for køkkenfornyelse, hvor nedrivning af det gamle og indsætning af et nyt blot er en af dem.

En anden mulighed er at beholde de gamle elementer i køkkenet og opfriske det med nye låger, skuffer, bordplader, køkkenø eller noget helt fjerde.

Men hvad skal du tage stilling til, inden du går i gang med køkkenprojektet?

Det har vi spurgt køkkenekspert og ejer af Dansk Køkkenfornyelse Tommy Jensen om.

  • En god idé er selvfølgelig at starte med at spørge sig selv om, hvor meget du vil gøre ud af det og overveje, hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide ved dit nuværende køkken. Er du tilfreds med den overordnede planløsning i køkkenet og ønsker du blot et par justeringer, så kan en opdatering af det gamle køkken være en god løsning.

LÆS OGSÅ Kæmpe guide til Danmarks fedeste køkkener

© Svane

Erstat eller opdater dit køkken?

At nøjes med at udskifte fronter på køkkenets skabe og skuffer er en løsning, som både er billigere og langt bedre for miljøet.

Men hvornår er det en fordel at fornye i stedet for at renovere sit gamle køkken?

Her anbefaler Tommy at beholde det "gamle" køkken - altså selve skabene - hvis de er intakte og ser fine ud.

  • Det kan i enkelte tilfælde være, at vi udskifter et enkelt eller 2 skabe, hvis de er nedslidte eller har fået vandskade. Mange "gamle" skabe ser stadig rigtig fine ud efter 20 år, og der kan du blot udskifte låger og skuffefronter - og så er køkkenet opdateret.

Fordelene ved at forny frem for at renovere er mange.

Det økonomiske spiller naturligvis en væsentlig rolle, da det er langt billigere at forny end at udskifte alt, og hvem ønsker ikke at spare penge?

Samtidig kan en køkkenfornyelse ordnes på en enkelt dag, så du ikke skal stå i rod og byggematerialer i flere dage.

Et andet væsentligt aspekt er det miljømæssige.

  • Tænker vi på miljøet, er det en kæmpe fordel ikke at smide en hel masse ud, men derimod genbruge tingene. Det sparer miljøet for en masse ton affald, siger Tommy Jensen.

Er køkkenskabenes indmad intakt og synes du godt om den grundlæggende placering af skabe, vask og komfur, så kan du altså nå enormt langt med en opdatering af dit eksisterende køkken.